DOSSIER FAJFERICA

RECEPT TOMISLAVA ŠPIČEKA: Terina od jetre, srca i mesa crne slavonske svinje i džem od dimljenog špeka i luka

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
NA FAJFERICA GASTRO SHOWU U ISTARSKOM TARU KUHAR TOMISLAV ŠPIČEK I UZGAJIVAČI IZ SLAVONIJE PREDSTAVILI SU VRHUNSKI MENI OD MESA AUTOHTONE HRVATSKE PASMINE - OD NJUŠKE DO REPA

TERINA

400 g mesa crne slavonske svinje
200 g jetre crne slavonske svinje
1 srce crne slavonske svinje
1 jezik crne slavonske svinje
3 cijela jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
1 čajna žlica senfa
prstohvat muškatnog oraščića
30 g suhih šljiva
sol i papar
100 g masti crne slavonske svinje
50 g mrkve nasjeckane na kockice
1 žuti ljuti feferon, nasjeckan

Meso sameljite na najsitniju šajbu s pola količine jetre. Srce i jezik stavite kuhati u vodu. Kad su gotovi, izvadite ih i narežite na sitne kockice. Dodajte samljevenom mesu. Smjesi dodajte sve preostale sastojke osim masti te posolite i popaprite po želji. Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite kalupe koje ste prethodno dobro namastili. Stavite peći u vodnoj kupelji u pećnicu zagrijanu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 90 minuta. Kad je terina gotova, ne vadite je iz kalupa, nego iz njega samo ocijedite svu nakupljenu masnoću. Terinu lagano izbodite nožem i zalijte aspikom tako da je prekrijete. Ostavite u hladnjaku preko noći.

ASPIK (HLADETINA)

2 nogice
3 komada kožice
1 mali crveni luk
1 grincajg
sol
lovor
papar u zrnu
6 l vode

Sve zajedno kuhajte dok se ne reducira na jednu litru tekućine.

Porec, 250919.
Prezentacija proizvoda i jela od crne svinje prema receptima Tomislava Spiceka u malom istarskom mjestu Tor pored Poreca. Prezentaciju je osmislila udruga Fajferica iz Vukovarsko Srijemske zupanije.
Pva je prva u nizu prezentacija i kusaona izvan zupanije. Jela koja je pripremio Spicek su: terina; tj. pasteta od mesa crne svinje, kobasice s varijacijom satarasa, rizoto s mesom crne svinje i kolac kao zlevanka s masti crne svinje i pekmezom od sljiva.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

DŽEM OD ŠPEKA

100 g dimljenog špeka crne slavonske svinje
100 g crvenog luka
70 ml jabučnog soka
20 ml jabučnog octa
50 g melase ili smeđeg šećera

Špek narežite na tanke trakice. Prepecite ga u tavi bez masnoće kako bi postao hrskav. Izvadite špek iz tave pa na masnoći koja je od njega ostala prepecite luk narezan na ploške. Kad luk posmeđi, dodajte melasu. Pustite 2 minute pa podlijte jabučnim sokom i octom. Vratite špek i sve zajedno pirjajte dok tekućina ne ispari. Dobivenu smjesu sameljite u multipraktiku. Popaprite i posolite po želji i ostavite u hladnjaku da se ohladi. Terinu poslužite s džemom od špeka te po želji dodajte neko ukiseljeno povrće i prepečeni kruh. Vrijeme pripreme: 3 sata + vrijeme hlađenja Savjet: koristite kalupe prema želji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 09:36