UKUSNO

Rilletes od lososa Ane Ugarković

 Berislava Picek / CROPIX
Rillettes su vrsta rustičnih pašteta i rade se od raznih vrsta mesa ili ribe. Ova pašteta od lososa je najbolja nakon tri dana, Iako je možete jesti i nakon nekoliko sati u hladnjaku. Može se čuvati do tjedan dana ispod sloja masla.

Trebat će vam:

250 g fileta svježeg lososa, bez kože i kostiju
morska sol
125 g maslaca
3 glavice ljutike, sitno nasjeckane
50 ml bijelog suhog vina
125 g dimljenog lososa
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka ili po ukusu
svježe mljeveni papar
pola žličice svježe mljevenog muškatnog orašćića
sol po ukusu
50 g masla (maslac odvojen od mliječne tekućine)

Berislava Picek / CROPIX

Priprema:

Maslo ćete dobiti tako da maslac stavite na laganu vatru i pustite da vrije dok se na površini ne pojavi bijela pjena. Kada maslac prestane krčkati (pazite da ne potamni), maknite ga s vatre i procijedite kroz gazu. Bijela pjena bi trebala ostati na gazi. Pustite da se malo ohladi prije nego što ga prelijete preko rillettesa. Ostavite maslac da se ugrije na sobnu temperaturu. Razrežite losos na 4 dijela. Lagano ga posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. U međuvremenu pirjajte ljutiku na malo maslaca, dok ne omekša, ali da ne dobije boju. Dodajte komade svježeg lososa i podlijte vinom. Kad vino zakuha, poklopite i kuhajte dok riba ne posvijetli, oko pet minuta. Maknite s vatre, razmrvite vilicom i dobro pomiješajte s mljevenim lukom. Razmekšajte ostatak maslaca valjkom za tijesto, a zatim ga narežite na komadiće. Stavite pirjani losos, dimljeni losos i maslac u kuhinjski robot i kratko uključite aparat dok se sastojci ne pomiješaju. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar i muškatni orašćić i opet kratko promiješajte u robotu. Raspodijelite paštetu u više manjih posudica ili jednu veću i prelijte maslom. Ostavite da se stisne u hladnjaku najmanje 24 sata. Poslužite sa prepečenim kruhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:18