Rozata

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 6

Sastojci

  • 5 jaja
  • 170 g šećera
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 450 ml mlijeka
  • korica limuna
  • 1 žlica likera od ruže
  • 1 žlica ruma
  • Za karamel:
  • 120 g šećera
  • 50 ml vode

Priprema

1. korak
Maslacem namažite kalup/e za pečenje rozate. Tucite jaja, šećer i burbon vanilin šećer sasvim lagano, tako da ne nastanu mjehurići (ako ima mjehurića, poslije u rozati imate rupice).

2. korak
Prokuhajte mlijeko s koricom limuna, pustite da se malo ohladi pa ga polako ulijte u smjesu s jajima. Dodajte i liker od ruže i rum.

3. korak
U odvojenoj posudi napravite karamel pa ga prelijte po dnu kalupa za pečenje, lagano okrećite kalup tako da se i strane kalupa oblože karamelom.

4. korak
U tako pripremljene zdjelice ulijte mješavinu jaja i mlijeka. Pripremite parnu kupelj: jedan veći pleh dopola napunite vrućom vodom pa u njega smjestite zdjelice s rozatom. Voda u plehu treba dolaziti otprilike do polovice visine kalupa s rozatom.

5. korak
Pecite pola sata (za male kalupe) do sat (za veliki kalup). Gotovo je kad možete nož zabosti u sredinu, a da ne izlazi tekućina.

6. korak
Kad je gotovo, još toplu rozatu prevrnite na pladanj za posluživanje i servirajte hladnu (najbolje nakon nekoliko sati čuvanja u hladnjaku).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:15