Jednostavni recepti

S viškom začinskog bilja i domaćih poma pripremite jednostavna i ukusna jela

 Antonio Gravante/Getty Images/istockphoto
Bosiljak, menta, vlasac i slatke ljetne cherry rajčice idealni su dodaci jelima u ovim vrućim danima


Višak bosiljka, mente, vlasca ili cherry rajčica koje uzgajamo u vrtu ili na svojem balkonu možemo iskoristiti za brza i osvježavajuća jela i napitke ili ih spremiti za jesen i zimu. Bosiljak, primjerice, možemo blendati s maslinovim uljem i češnjakom i tu smjesu preliti u malene kalupe i zalediti, a tijekom zime koristiti kao dodatak u raznim jelima. Mentu i vlasac, možemo sušiti na balkonu i kasnije ga koristiti kao začin, a od cherry rajčica može se skuhati i mirisna šalša koju možemo zalediti i koristiti i zimi. No, želite li spremiti nešto na brzinu donosimo vam i nekoliko vrlo jednostavnih i brzih recepata s bosiljkom, vlascem, mentom i cherry rajčicama.

image
Arx0nt/Getty Images/istockphoto

Bruschette s rajčicama, mozzarellom i bosiljkom

Desetak cherry rajčica isjeckajte što sitnije, dodajte im sitno sjeckani češnjak po želji, sol, papar, narezane crne masline, mozzarellu i svježi bosiljak, te sve dobro prelijte maslinovim uljem. Narežite na šnite svoj omiljeni kruh, premažite ga maslinovim uljem i češnjom češnjaka i zapecite ga na tavici s obje strane da se zarumeni. Kad se malo ohladi dodajte smjesu s cherry rajčicama i uživajte.

image
Antonio Gravante/Getty Images/istockphoto

Pesto od bosiljka

Iako se pesto može napraviti od sušenih rajčica, medvjeđeg luka, paprike, crnih maslina ili peršina, najpoznatiji je od bosiljka (pesto genovese). Koristi se u raznim jelima, pa i kao dodatak u sendvičima ili na pizzi, a najviše ga volimo pomiješanog s tjesteninom. Inače, u receptu za pesto od bosiljka koriste se pinjoli, ali se oni mogu zamijeniti i nekim drugim orašastim plodovima poput indijskog oraščića ili badema.

Trebat će nam:

3 češnja češnjaka
1 veća vezica svježeg bosiljka
maslinovo ulje
šaka pinjola ili indijskih oraščića
1 žlica ribanog pecorina
1 žlica ribanog parmezana

Priprema:

U mužar ubacite češnjak, zatim dodajte malo krupne soli, papar i češnjak pretvorite u pastu. Natrgajte bosiljak, a pinjole ili indijske oraščiće blago tostirajte na suhoj tavi, te ih pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kružnim pokretima u mužaru izradite bosiljak, zatim pinjole i postupno dodajte maslinovo ulje do željene gustoće. Na samom kraju dodajte pecorino i parmezan.

image
Berislava Picek/Cropix

Kajgana od gljiva i vlasca

Vlasac ima okus luka, no nije tako intenzivan kao, primjerice, mladi luk pa ga se može dodati u razna jela tijekom kuhanja ili na samom kraju. Jako dobro paše u umacima, namazima, umiješan u sir i vrhnje, a može se umjesto luka koristiti i u krumpir slati ili salati od krastavaca ili kao začin u krem juhama. Odličan je i u kajgani od gljiva i vlasca.

Trebat će vam:

5 jaja
250 g zlatnih šampinjona ili ljetnih vrganja
2 mlada luka
vlasac
sol i papar

Priprema:

Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani mladi luk, bijeli i zeleni dio, pa dodajte očišćene i narezane gljive. Kada gljive puste vodu, pričekajte da malo ispari, pa na njih izlijte umućena jaja i dodajte nasjeckani vlasac. Začinite, a gotovu kajganu posipajte s još malo sjeckanog vlasca i maslinovog ulja, a kad im je sezona, na ovu kajganu možete dodati i ribane svježe rotkvice.

image
Vaaseenaa/Getty Images

Ledeni napitak od mente, limete i naranče

Ovaj ledeni napitak vrlo je jednostavan za pripremu, a mnogo je ukusnijih od kupovnih varijanti.

Trebat će vam:

šaka svježe mente
1 litra vode
2 naranče
1 limeta
malo đumbira
3 žlice smeđeg šećera
½ velikog vrča leda
kriške naranče
svježa menta

Priprema:

Zakuhajte jednu litru vode i dodajte šaku mente i malo naribanog đumbira. Pustite da odstoji 10-ak minuta i napitak procijedite. Dodajte šećer i pustite da se ohladi, pa dodajte iscijeđene naranče i limetu. Sve dobro promiješajte i dodajte led, kriške naranče i svježu mentu. Čuvajte u hladnjaku za najbolje osvježenje ikad!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:03