JABUKE U ŠLAFROKU BEZ JAJA

Sezonu slastica s jabukama otvaramo starim receptom za dobro poznati klasik iz djetinjstva

Na ovom slatkom i mirisnom jelu s jabukama odrasle su mnoge generacije, i to ne samo na našim prostorima

Jabuke u šlafroku svima nam je poznato starinsko jelo koje nas instantno vraća u djetinjstvo. Vrlo je ukusno, mirisno i lagano, a ono najvažnije - jednostavno je za pripremu. Na ovom slatkom jelu odrasle su mnoge generacije i to ne samo na našim prostorima.Postoje različiti načini pripreme jabuka u šlafroku i o tome smo već nekoliko puta pisali, a sada smo pronašli jedan stari židovski recept koji se radi bez jaja.

O tom je receptu u svojoj novoj knjizi, koja govori o rimsko-židovskoj kuhinji, pisala autorica nekolicine kuharica, Leah Koenig Portico. Zanimljivo je da je recept za ovo jelo na početku svojeg istraživanja najprije pronašla u rukom pisanoj židovskoj kuharici s jelima koja datiraju još iz 1880 godine, pa sve do polovice prošlog stoljeća. Tu je kuharicu svojedobno napisala Donatelle Limentani Pavoncello, rimska Židovka koja se tijekom Drugog svjetskog rata skrivala u katoličkim samostanima, a kasnije je kroz hranu dokumentirala svoje nasljeđe i povijest.

image
Teresakasprzycka/Getty Images/istockphoto

Drugi izvor za ovo starinsko jelo, Koenig je pronašla i u spisima koji govore o jednom prastarom židovskom getu u Rimu u kojem su židovski ulični prodavači koristili jeftino ulje i ostatke sastojaka kako bi napravili ukusne pržene zalogaje za prolaznike. Koenig su nadahnule ove dvije priče, pa je napisala recept za još jednu varijantu jabuka u šlafroku, a nazvala ga je popečci od jabuka s vanilin šećerom.

Popečci od jabuka s vanilin šećerom

Za šećer aromatiziran vanilijom

Trebat će vam:

¾ šalice šećera
1 mahuna vanilije

Postupak:

Mahunu vanilije razrežite po dužini i ostružite sjemenke. Dobro izmiješajte šećer i sjemenke vanilije dok se ne sjedine. Prebacite šećer, vaniliju i mahunu u staklenku i poklopite. Šećer možete koristiti odmah, a možete ga čuvati na sobnoj temperaturi do godine dana.

Za popečke od jabuka

Trebat će vam:

1½ šalice višenamjenskog brašna
3 žlice šećera
½ žličice soda bikarbone
½ žličice košer soli
1½ šalice mlijeka
4 velike Granny Smith jabuke
Biljno ulje, za prženje

Postupak:

Jabuke ogulite, izdubite jezgru i narežite na kolutove debljine 1, 30 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Dodajte mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ubacite jabuke i dobro ih obložite smjesom. U velikoj tavi zagrijte ulje i ubacite jabuke. Pržite dvije, tri minuta sa svake strane, odnosno dok ne porumene. Pomoću hvataljki ili lopatice premjestite jabuke na tanjur obložen papirnatim ručnikom, pospite vanilin šećerom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 22:19