ZA POD ZUB

Sočan, mekan biskvit s jogurtom ili kefirom i pečenim šljivama točno je onaj jedan kolač koji vam treba za kraj ljeta

Pečenim šljivama ne treba ništa drugo osim jednostavne podloge koja će biti u funkciji malog vagona koji nosi okuse kasnog ljeta

Biskvit kolači s jogurtom oduvijek su totalni hit jer su jednostavni za pripremu, sve se miješa u istoj zdjeli, a zatim prebacuje u posudu za pečenje i dorađuje voćem ili čokoladom po želji. E pa, ja sam ovaj put uzela baš tu bazu i iskoristila je kao podlogu za najfiniji kolač od šljiva. Sada im je sezona, zrele su i sočne, nisu skupe i kada kupite kilogram za knedle pa vam nekoliko komada ostane, obavezno napravite ovaj kolač.

image
Lidija Lončarić/

Trik je u tome da ćete šljive najprije ispeći sa začinima i limunovim sokom, dopustiti im da postanu fino džemaste, slatke i puste sve sokove, a dok se to događa u pećnici, vi u zdjeli izmiješajte sastojke za pufasti biskvit. Ovaj put, umjesto jogurta, koristila sam kefir, jer mi gljive divljaju i ne stignem ga u tolikoj količini popiti, i na kraju sam dobila toliko lagan, nježan, blago aromatičan biskvit koji je bio savršena, jednostavna podloga za najfinije pečene šljive. Meni je ovo totalni hit za brzinski se zasladiti, a kada isprobate, bit će i vama, sigurna sam.

image
Lidija Lončarić/

JOGURT BISKVIT SA ŠLJIVAMA

Trebat će vam:
2 jaja
100 g šećera (plus 1-2 žlice za šljive)
60 ml neutralnog ulja (suncokretovo, recimo)
100 ml kefira ili jogurta
1 prašak za pecivo
150 g glatkog brašna
prstohvat soli
10-ak šljiva
korica i sok limuna
ekstrakt vanilije
mahuna tonke i drugi začini po želji
Preporuke:
U posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje stavite šljive. Dodajte sok pola limuna, 1 do 2 žlice šećera, ekstrakt vanilije i pola ribane mahune tonke. Pomiješajte i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva. Dok se šljive peku, u posudi pomiješajte jaja, šećer, ulje i kefir. Dobro sve sjedinite. Dodajte prstohvat soli, ekstrakt vanilije, malo limunove korice, a zatim dodajte i prašak za pecivo i glatko brašno. Sve dobro povežite u glatku, gustu smjesu. Nakon što su se 20-ak minuta pekle, šljive izvadite, prelijte preko njih smjesu za biskvit i vratite u pećnicu na 20-30 minuta i smanjite temperaturu na 180 stupnjeva. Izvadite, pustite da se ohladi, preokrenite i režite na kocke pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 11:13