PROVJERENO DOBAR

Soparnik je obavezan dio uskrsnog stola dalmatinskih obitelji, evo kako ga napraviti u pećnici

 Tom Dubravec/Cropix
Jelo je to zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština, a ovih će se blagdana naći na stolovima mnogih dalmatinskih "ognjišta"

Soparnik (soparnjak, uljenak, zeljanik), ili pita od blitve, potječe iz dalmatinskih Poljica, a tradicionalno se peče ispod sača (peke) te je u ovo doba godine redovito na stolu dalmatinskih "ognjišta". Ovo, samo naizgled jednostavno jelo postalo je sastavni dio blagdanske i praznične trpeze, a pravi se i za sva veća slavlja te je, za one koji možda nisu znali - postao prvo jelo koje je uvedeno na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Recepata za ovo jelo, koje je simbol znamenite Poljičke Republike, na internetu ima mnogo, no razlikuju se tek neznatno. Ako ste u njegovom "rodnom kraju", po soparniku se vidi u kojem je dijelu Poljičke Republike napravljen. U Donjim Poljicima, gdje ima više blitve, ne žale staviti više blitve, u Gornjima je bolje ulje pa ga se više stavlja, u Srednjima je sve nekako podjednako. Ako je neka fešta, slobodno se može po vrhu naribati dobrog sira, a nije zabranjeno da se između feta zalomi i pokoji komadić odličnog pršuta pa sirotinjsko jelo brzo postane luksuz.

Iako se nijedan ne može mjeriti s dobrim poljičkim soparnikom koji je pečen u kominu, to ne mora značiti da se trebate odreći uživanja u njemu. Donosimo vam recept za verziju soparnika iz pećnice.

image
Sasa Burić/Cropix

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 žličica soli
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2-3 dcl mlake vode

Za nadjev:

  • 1/2 kg blitve
  • 1 luk (najbolje mladi)
  • malo svježeg peršina
  • malo soli
  • maslinovo ulje
  • češnjak
image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Brašno prosijte sa soli. Dodajte maslinovo ulje te postepeno i vodu kako biste formirali bulu tijesta. Kad se tijesto prestane jako lijepiti, prebacite ga na radnu površinu koju ste prethodno lagano pobrašnili te ga mijesite dok ne postane mekano. Tijesto koje ste dobili podijelite u dvije polovice i ostavite da odmori pola sata.

Za to vrijeme pripremite blitvu. Operite blitvu, uklonite debeli dio stabljike i posušite. Listove narežite na trakice te im dodajte protisnute češnjeve češnjaka, sol i maslinovo ulje. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Jednu po jednu polovicu tijesta razvaljajte u krug. Tijesto neka bude što je tanje moguće, pomozite si rukama. Jedno tijesto prebacite na lim. Na njega stavite nadjev i preklopite drugim tijestom. Rubove čvrsto zatvorite.

Prije pečenja soparnik još jednom premažite maslinovim uljem. Pecite na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju. Kad je soparnik gotov, premažite ga usitnjenim češnjakom i maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:50