RECEPT DANA

Što je lešada bez dobrog starog paradajz sosa? Donosimo provjereni recept za nedjeljni klasik

 Mario Kucera/
Dok pripremate povrće i meso za juhu, bacite oko na recept za najbolji paradajz sos Slavice Šagolj

Taman kad se juha skuha i iznese na stol, dok je slasno pečenje još u pećnici ili se pohanci još uvijek krčkaju u masti (ili ulju, kako vam draže), negdje između svega na red dolazi lešada. A što je lešada bez dobrog umaka? Nedavno smo s vama podijelili recept za predobar domaći umak od hrena koji vrlo lako možete napraviti sami, a sada donosimo provjereni recept za dobar stari paradajz sos bez kojeg ne možemo zamisliti nedjeljni ručak. S nama ga je svojevremeno podijelila Slavica Šagolj i donosimo ga u nastavku.

"Dakle, u posudu stavite suncokretovo ulje da pokrije dno, minimalno 2 velike žlice. Kad se ulje zagrije, dodajte žlicu šećera. Pustite da se šećer otopi, još bolje da se karamelizira. Tek tada dodajte dvije žlice glatkog brašna. Pržite ga dok lagano ne požuti te dodajte sok od rajčice oko 300 ml i obavezno 150 do 200 ml obične vode. Idealno bi bilo da u smočnici imate svoj domaći sok od rajčice", savjetovala nas je Slavica.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

No, dodala je, ako i nemate, ne brinite, koristiti možete onaj kupovni. Nastavila je zatim: "Kuhajte umak 15-20 minuta neprekidno miješajući da se ne stvore grudice. Moja mama kaže da je idealno kad se površina počne fino sjajiti od miješanja i da je umak tek tada gotov. Jednom sam zgodom čak i brojila – u tih 20 minuta napravila sam oko tisuću zamaha pjenjačom. Ako imate vremena, napravite po ovoj recepturi, isplati se, tekstura je kremozna, a okus je poseban zahvaljujući karameliziranom šećeru. Nema trpkosti ni suvišne kiselosti", objasnila je.

Na kraju je dodala kako se istim principom možete koristiti i kod pripreme juhe od rajčice. Šećer stavite na početku, a dalje gustoću juhe kreirajte po svom guštu.

image
Nathan Dumlao/Unsplash/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:17