RECEPT MAME NENE

INAČICA JE BEZBROJ ALI ZNA SE ŠTO SU PRAVI ŠTUKLI: Otišli smo u Moslavinu po recept za štrukle!

 Neja Markičević / Hanza Media
Koji su bolji štrukli jednako je neumjesno pitanje kao što je i rasprava jesu li oni uopće naša autohtona gastronomska ikona ili su samo izvedenica njemačkog odnosno austrougarskog štrudla (der Strudel)?

Štrukli imaju niz naših autentičnih izvrsnih varijanti, štoviše živa su pojavna kulinarska forma. Inačice se rađaju svakodnevno, više ili manje uspješne. Odlučuje faktor vrijeme na duže staze: one koje opstaju očito su uspješne, slično kao što se i priče znanih i neznanih autora predajom pretvaraju u bajke, opće kulturno dobro.

Sastojci:

Tijesto:

500 g glatko brašno
250 ml vode
1 jaje
1 žlica ulja
malo soli

Nadjev:

800 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
malo soli

Popovaca, 140916. 
Obiteljski restoran August u Popovaci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Priprema:

Od glatkog brašna, malo soli, malo ulja i jednog jajeta zamijesi se glatko tijesto i skupi u kuglu. Nakon što se u kugli malo odmori razvučemo tanko na stolu i posipamo nadjevom od 800 g svježeg kravljeg sira, 2 jaja, malo soli. Rolamo s dvije strane stola prema sredini. Dvostruku 'kobasicu' na sredini stola režemo tanjurićem debljeg ruba na željene veličine štrukla. Prokuhamo u kipućoj vodi - kad isplivaju, pustimo minutu i ocijedimo. Štrukle je potom najbolje potpuno ohladiti i barem na jedan dan zamrznuti. Štrukle posložiti u posudu u kojoj se mogu zapeći, preliti ih slatkim vrhnjem (na kojem nemojte štedjeti) i posipamo s prstohvatom krupne soli. Zapečemo na visokoj temperaturi dok vrhnje ne dobije zlatnosmeđe krugove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:57