Sačuvaj ljeto u teglici

Sušene rajčice u ulju, delikatesa je koju skupo plaćamo, a možemo je lako napraviti i sami

Sezona je slatkih crvenih plodova u kojima, ako ih imate viška, možete uživati i kad ljeto prođe. Donosimo korak po korak vodič za pripremu omiljenog dodatka mnogim jelima

Premda su sastojak mnogih jela, sušene rajčice poznate su kao delikatesan proizvod za koji treba izdvojiti nešto više novca. U mediteranskoj kuhinji one su nezaobilazan sastojak, a vrlo su cijenjene i u vegetarijanskoj kuhinji gdje ih rado dodajemo umjesto slanine u carbonaru, a nerijetko ih viđamo i u aperitivima.

Ako imate viška slatkih crvenih plodova ili ste jednostavno ljubitelj sušenih rajčica, probajte ih napraviti sami i uživati u njima i kad ljeto prođe. A kako biste dobili najbolji proizvod, slijedite popularnu tradicionalnu tehniku pripreme.

image
Fgorgun/Getty Images/istockphoto

KAKO IH SUŠITI

Prvo, važno je odabrati pravu sortu rajčice. Idealno bi bilo kada biste mogli nabaviti domaću sortu San Marzano. Ona je izduženog oblika, kompaktne i mesnate pulpe te ima malo sjemenki i vode, što uvelike olakšava proces dehidracije. Nakon što rajčice prepolovite, stavite ih na sušenje. Rajčice je potrebno izlagati suncu, stavljajući ih na prozračne kuhinjske krpe ili drvene ploče, a zatim ih posipati krupnom soli. Djelovanje soli, u kombinaciji sa suncem, ubrzat će proces dehidracije. Rajčice treba ostaviti na suncu dok se u potpunosti ne osuše. Tako rajčica gubi vodu, a okus postaje koncentriran.

image
Maryna Iaroshenko/Getty Images/istockphoto

PONOVNA HIDRATACIJA

Nakon sušenja, rajčice je potrebno ponovno hidratizirati. Ostavite ih u posudi s dvije trećine hladne vode i trećinom octa 30 minuta ili, najviše, sat vremena. Potom ih izvadite iz vode, dobro osušite te nastavite s konzerviranjem.

image
Anastasia Turshina/Getty Images/istockphoto

KONZERVIRANJE

Što se ulja za konzerviranje tiče, idealno je koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Najbolji izbor biti će monosortno ulje. Osušene rajčice stavite u staklenu posudu, prelijte maslinovim uljem do vrha te ulijte malo octa i začinite po želji, a možete ubaciti i češnjak, majčinovu dušicu, ružmarin ili neki drugi začin po želji.

Nakon što se staklenka zatvori, mora se sterilizirati kuhanjem u vodenoj kupelji oko 40 minuta. Na ovaj način će i začini otpustiti svoje arome. Nakon što ju izvadite iz vode, ostavite ju da se ohladi na krpi, ali okrenutu na čep. Nakon otprilike tjedan dana vaše sušene rajčice u maslinovom ulju bit će spremne za uživanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:22