Postoje ti neki okusi i neka mjesta koje dugo pamtimo zbog iskustva koje su nam pružila. Jedno od njih je i poznati restoran Bota Šare, elitni zagrebački riblji restoran, koji na Badnjak, Božić i Štefanje neće raditi jer su to zapravo jedini dani u godini kada se cijela obitelj okuplja.
"Badnja večer, Božić i Stjepan dan jedina su tri dana kada je naša uža obitelj na okupu pošto su i naši restorani zatvoreni. Kod kuće sve pripreme kreću baš na sam Badnjak, a on je za nas poseban i iz razloga jer na taj dan rođendan slavi i pater familias Božidar!", govori Tanja Šare i dodaje: "Kićenje bora, branje mahovine i uređivanje jaslica zaduženje su najmlađih članova, a uvijek se radi na Badnje jutro. Kada se naši restorani zatvore, na Badnju večer vrijeme je rezervirano za Kolendu, stari običaj dubrovačkog kraja kojim se čestita nadolazeći Božić i Nova godina".
Njihovo dragocjeno zajedničko vrijeme provedeno u krugu obitelji nastavlja se ispod bora kada najmlađi članovi ove poznate ugostiteljske obitelji s veseljem otvaraju poklone. A čime će Tanja dočekati obitelj otkrila nam je u nastavku ističući dva riblja jela koja su nezaobilazna na njihovom blagdanskom stolu. Prvo je peka bez peke, a drugo hrskave riblje kuglice kojih nikada ne može dovoljno ispeći, koliko ih njezini ukućani vole.
A LA PEKA HOBOTNICA
Trebat će vam:
1,5 kg hobotnice
3 luka
6 krumpira
4 češnja češnjaka
peršin
sol i papar
1 dcl crnog vina
maslinovo ulje
3 lista lovora
1 grančica ružmarina
Priprema:
Ako je svježa, hobotnicu prvo zaledite barem na jedan dan. Zatim je na vrijeme izvadite da se odledi prije pripreme. Ako nije očišćena, očistite je, izvadite oči, zube i ako želite, prerežite je po pola.
Krumpir i luk narežite na ploške, a posudu za pečenje, dovoljno veliku da povrće u nju stane u jednom sloju, premažite maslinovim uljem. Na nju položite hobotnicu, dodajte začine, sve prelijte vinom i maslinovim uljem pa kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena dok i hobotnica ne omekša.
Servirajte u duboke tanjure uz tanko rezane kolutove domaćeg, nešpricanog limuna.
BALOTICE OD DIMLJENE RIBE
Trebat će vam:
200 g dimljene ribe
100 g kuhanog krumpira
2 češnja češnjaka
peršin
1 žumanjak
1 cijelo jaje
sol i papar
1 šalica glatkog brašna
2 šalice krušnih mrvica
ulje za prženje
Priprema:
Dimljenu ribu potopite u vodu na par sati, a zatim je, prije pripreme loptica kuhajte pola sata.
Kuhanu ribu očistite od kosti, usitnite (ne meljite) i pomiješajte s kuhanim krumpirom i žumanjkom. Potom dodajte sitno sjeckani češnjak i peršin te začine.
Od dobivene smjese formirajte kuglice željene veličine te ih panirajte u brašnu, jaju i krušnim mrvicama pa pržite u dubokoj masnoći oko 3-4 minute.
Pečene vadite na papirnate ubruse da upiju višak masnoće, a servirajte uz umak od jogurta ili tartar umak, a po želji loptice prelijte kremom od aceta.