Šurlice s pancetom i kobasicama
Sastojci za četiri osobe:
500 g šurlica 100 g pancete 15 g češnjaka 75 g ljubičastog luka 100 g kobasica 5 g svježeg bosiljka 200 ml umaka od rajčice 10 g klica rotkvice 100 ml maslinovog ulja sol i papar |
Narezati luk. Na maslinovu ulju popržiti luk, pancetu te češnjak. Kasnije dodati na kolutiće narezane kobasice, bosiljak te na kraju umak od rajčice. Sve začiniti. Paštu kuhati u slanoj vodi prema uputama i kad je gotova promiješati je s umakom i dodati klice rotkvice i sjemenke sezama.
Puži s puževima
Sastojci za četiri osobe:
500 g puža 25 g maslaca 50 g svježeg bosiljka 50 g pinjola 50 g naribanog sira castelmagno 40 g naribanog grana padano sira 3 češnja češnjaka 100 g očišćenih puževa 100 ml maslinovog ulja sol i papar |
U električnu sjeckalicu stavite narezani bosiljak, češnjak, pinjole, naribane sireve i oko 50 ml maslinovog ulja. Mješavinu usitnite te dodajte preostalo ulje, sol i papar i ponovno izmiješajte. U široj tavi otopite maslac, dodajte tri žlice pesta i kratko izmiješajte. Dodajte puževe i kratko prokuhajte. Začinite po okusu sa sol i paprom. Paštu kuhati u slanoj vodi prema uputama i kad je gotova dodati ju pestu s malo vode u kojoj se pašta kuhala.
Tjestenina sa srdelama
500 g lazanja rica (široka tjestenina s valovitim rubovima) 200 ml vrhnja za kuhanje 500 g srdela 1 glavica luka 1 češanj češnjaka 800 g pasate od rajčica 100 g kapara 100 ml maslinova ulja 200 ml bijelog vina 100 g oštrog brašna 100 g sira Grana Padano maslinovo ulje peršin sol i papar |
Očistite srdele, nasjeckajte luk, peršin i češnjak. Srdele uvaljajte u oštro brašno i potom ih popržite na maslinovu ulju. Kad su gotove, stavite ih na papir da upije višak masnoće. Popržite češnjak i luk, dodajte im pasatu, začinite solju i paprom te na kraju dodajte peršin, kapare i crne masline. Sve podlijte bijelim vinom i dodajte vrhnja za kuhanje. U umak dodajte pržene srele. Paštu skuhajte prema uputama i kad je gotova, dodajte je u umak.