ŠURLICE, PUŽI, LAZANJE

ODVAŽITE SE I PRIPREMITE OVE RECEPTE: Tri recepta s tjesteninom za prste polizati!

Neka se javi tko ne voli paštu, odnosno tjesteninu, namirnicu koja se dobiva od brašna, soli vode i jaja. Pa čak i bez jaja, ponekad bez vode... Ima bezbroj varijanti, skuha se za nekoliko minuta i pomiješa s umakom koji pak ponekad može predstavljati i kuharski izazov. Odvažite se i pripremite ove recepte!

Šurlice s pancetom i kobasicama

Sastojci za četiri osobe:

500 g šurlica
100 g pancete
15 g češnjaka
75 g ljubičastog luka
100 g kobasica
5 g svježeg bosiljka
200 ml umaka od rajčice
10 g klica rotkvice
100 ml maslinovog ulja
sol i papar

Narezati luk. Na maslinovu ulju popržiti luk, pancetu te češnjak. Kasnije dodati na kolutiće narezane kobasice, bosiljak te na kraju umak od rajčice. Sve začiniti. Paštu kuhati u slanoj vodi prema uputama i kad je gotova promiješati je s umakom i dodati klice rotkvice i sjemenke sezama.

Puži s puževima

Sastojci za četiri osobe:

500 g puža
25 g maslaca
50 g svježeg bosiljka
50 g pinjola
50 g naribanog sira castelmagno
40 g naribanog grana padano sira
3 češnja češnjaka
100 g očišćenih puževa
100 ml maslinovog ulja
sol i papar

U električnu sjeckalicu stavite narezani bosiljak, češnjak, pinjole, naribane sireve i oko 50 ml maslinovog ulja. Mješavinu usitnite te dodajte preostalo ulje, sol i papar i ponovno izmiješajte. U široj tavi otopite maslac, dodajte tri žlice pesta i kratko izmiješajte. Dodajte puževe i kratko prokuhajte. Začinite po okusu sa sol i paprom. Paštu kuhati u slanoj vodi prema uputama i kad je gotova dodati ju pestu s malo vode u kojoj se pašta kuhala.

Tjestenina sa srdelama

500 g lazanja rica (široka tjestenina s valovitim rubovima)
200 ml vrhnja za kuhanje
500 g srdela
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
800 g pasate od rajčica
100 g kapara
100 ml maslinova ulja
200 ml bijelog vina
100 g oštrog brašna
100 g sira Grana Padano
maslinovo ulje
peršin
sol i papar

Očistite srdele, nasjeckajte luk, peršin i češnjak. Srdele uvaljajte u oštro brašno i potom ih popržite na maslinovu ulju. Kad su gotove, stavite ih na papir da upije višak masnoće. Popržite češnjak i luk, dodajte im pasatu, začinite solju i paprom te na kraju dodajte peršin, kapare i crne masline. Sve podlijte bijelim vinom i dodajte vrhnja za kuhanje. U umak dodajte pržene srele. Paštu skuhajte prema uputama i kad je gotova, dodajte je u umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:34