NARAVNI ODREZAK 2.0

Utješite se slasnim telećim odrescima u bogatom saftu i poslužite uz jednostavno jelo od palente

 Berislava Picek/
U nastavku donosimo recept za jednostavno jelo koje ćam vam uljepšati i ovaj jesenski kišni dan

Naravni odrezak jedno je od bržih ručkova koji su se udomaćili u našoj kuhinji. Inačice su brojne, a pojednostavljeno govoreći radi se o telećem, purećem ili pilećem odresku koji se s jedne strane pobrašni, a zatim peče na masti ili ulju. U pomalo starinskim verzijaama ovog recepta, meso se vadilo sa strane, a umak se dovršavao tako što bi se na masnoću dodalo malo vode, peršina, a nerijetko i žlica kiselog vrhnja. Tako pripremljen umak bi se prelijevao preko prethodno pripremljenog mesa i začinio s malo soli, papra i peršina. Nerijetko bi se u umak ubacili i šampinjoni pa služilo uz pire krumpir ili rižu.

Ovdje ne donosimo taj, klasični i pomalo zastarjeli recept dobro poznat iz restorana nekih drugih vremena. Autorica bloga Chiarin tanjurić, Nastasja Petrić, ustupila nam je recept za teleće odreske u saftu u kojem se ne koristi vrhnje, a bogat umak i mekoću mesa dobiva dugim kuhanjem.

Kao prilog, Nastasja je teleće odreske u saftu poslužila uz palentiće, omiljen prilog svoje starije kćeri.

image
Berislava Picek/

Trebat će vam:

500 g tanko narezanog telećeg buta
žlica svinjske masti
2 velika luka
2 velike mrkve
3 režnja češnjaka
200 ml bijelog vina
1 žlica brašna
3 mala lovorova lista
šaka lista peršina

Teleće odreske po potrebi blago istucite batom, posolite i popaprite s jedne strane, a drugu posipajte s malo brašna. Pecite ih na svinjskoj masti dok se ne stvori korica. Izvadite ih sa strane, pa na masnoći od pečenja popržite mrkvu i luk koje ste usitnili u sjeckalici. Zatim protisnite češnjak, kratko popržite te podlijte vinom. Dodajte lovorov list i meso pa sve zalijte s puno vode kako bi se meso i umak što dulje kuhali, oko dva i pol sata. Na kraju kuhanja dodajte sjeckani peršin, a jelo poslužite s kockicama pečene palente. Nastasjina starija kći posebno voli "palentiće" što su prutići palente podebljani ružmarinom i kurkumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:03