TKO NE VOLI SLADOLED?

VAŠ KUĆNI SLADOLED: Napravite sladoled i sorbet iz vlastite ledene radionice!

    AUTOR:
    • Zoran Šimunić Šime

  • OBJAVLJENO:
  • 12.08.2017. u 07:25

Zagreb, 230517. Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Teško im je odoljeti, ali ih nije teško napraviti - dovoljno je pripremiti dobru bazu, a onda sladoled, sorbet, granita i šerbet samo čekaju da im dodate prstohvat začina, listić-dva aromatične trave, šaku voća, čokoladu, vaniliju...

Stiže ljeto, vrućine vrebaju. Preporučujemo da zaboravite na standarde, poput hladnog piva ili rosnog gemišta, te se vratite tradiciji - sladoledima i drugim ledenim delicijama - koje možete pripremiti bez puno muke i pritom biti originalni. Kombinacija je bezbroj. Hladne slastice iz obitelji sladoleda načelno možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije: sladolede, sorbete, šerbete i granite. Sladoledi gotovo uvijek kao bazu sadrže mlijeko, odnosno vrhnje (slatko ili za kuhanje), zatim žumanjke te "okus" - čokoladu, vaniliju, limun...

Zagreb, 230517. Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Kod sladoleda se krema/baza prvo kuha, a potom hladi te završava u aparatu za hlađenje uz dugotrajno miješanje kako bi se dobila kremasta struktura, odnosno kako bi se sprije- čilo formiranje grubih ledenih kristala. Kod sorbeta ne koristimo mlijeko, nego se za bazu koristi pire od voća i šećerni sirup (vodu i šećer rastopimo i lagano kuhamo na vatri dok se ne ugusti) te se postupak nastavlja kao i kod sladoleda - miješanje razbija kristale i dobivamo glatku smjesu. Možemo ga dodatno oplemeniti svježim začinima i alkoholom (ima nižu točku smrzavanja od vode pa je zbog njega sorbet laganiji i kremastiji) - npr. votka je dobar odabir jer je "neutralnog" okusa.

Zagreb, 230517. Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Podvrsta sorbeta

Granite su podvrsta sorbeta, ali kod njih namjerno želimo formirati krupne kristale, što se postiže izbjegavanjem miješanja. Šerbeti su zapravo sorbeti u koje smo dodali mlijeko, jogurt ili nešto slično kako bi bili kremastiji.

Zagreb, 230517. Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Stvorila se priča da je sladoled teško napraviti bez stroja, da je skup i stoga nalazimo cijeli niz opravdanja da ga i ne pokušavamo sami pripremiti. Istina je drukčija, jer su se na tržištu pojavili kućni strojevi po cijeni od dvjestotinjak kuna, koji sadrže zdjelu s dvostrukom stijenkom te malom miješalicom - zdjelu prvo trebamo zamrznuti u zamrzivaču oko 24 sata, potom uliti pripremljene sastojke i upaliti miješalicu - te pričekati tridesetak minuta.

Zagreb, 230517. Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Jedina je mana dulji proces zamrzavanja posude. Štedljiviji također nisu zakinuti - postoji i sijaset metoda da se cijeli postupak napravi i bez dodatnih izdataka za aparaturu. Treba nam sol, led, jedna manja i veća zdjela te mikser. Veću zdjelu napunimo ledom i solju (sol pomaže da voda bude hladnija), u drugu posudu stavimo pripremljenu smjesu, zabodemo u hladnu zdjelu, a mikserom miksamo desetak minuta.

Zagreb, 230517. Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Bezbroj kombinacija

Potom sve zajedno (bez miksera!) stavimo u zamrzivač oko 45 minuta, opet izvadimo i miksamo oko 10 minuta (sada će već biti lijepo kremast) te vratimo u zamrzivač najmanje dva sata - i imamo svoj sladoled, šerbet ili sorbet. U svakom slučaju, kombinacija je bezbroj - najbolje je posjetiti tržnicu pa kupiti ili sezonsko voće ili povrće - poželjno da bude organsko.

Imamo i recepte!

Sladoled od jagode

Zagreb, 230517. Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Mojito sorbet

Zagreb, 230517. Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Iz drugih medija

Izdvajamo