Vepar s narančom

    AUTOR:
    • Dobra hrana

  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2012. u 13:30

Težina pripreme: srednje
Broj osoba: 6

Sastojci

  • 2 kg mariniranog buta mladog vepra
  • ulje
  • maslac
  • 3 dl narančinog soka
  • 5 dag džema od brusnica
  • 0,4 dl Grand Marniera
  • sol
  • papar
  • 6 dag koncentrata rajčica
  • peršinov list
  • brašno za uvaljati but
  • KUHANI PAC
  • 1,5 dl ulja
  • 2 veće mrkve narezane na kolutiće
  • 3 glavice nasjeckanog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 7 dag narezanog celera
  • 1 nasjeckani korijen peršina
  • 2 lista lovora
  • 2 čajne žličice majčine dušice
  • prstohvat sjemenki korijandera
  • 2 čajne žličice sušene kleke
  • grančica ružmarina
  • 6 dl bijelog vina
  • 1 dl vinskog octa
  • sol, papar

Priprema

1. korak
Marinirani but od vepra izvadite iz paca te osušite. Uvaljajte ga u brašno i ispecite sa svih strana u zagrijanoj zdjeli pa ga izvadite.

2. korak
Na ulje na kojem se pekao but dodajte ocijeđeno povrće iz marinade te prepecite. Na to dodajte 2 dl soka od naranče i tekućinu od marinade.

3. korak
Kad je sve ponovno prokuhalo, vratite prepečeni but i pirjajte dok ne omekša. Umak kuhajte do željene gustoće pa ga propasirajte i procijedite.

4. korak
Umak ponovno stavite kuhati i na kraju ga završite preostalim sokom od naranče (1 dl), džemom od brusnica i na samom kraju kuhanja dodajte Grand Marnier.

5. korak
Uz vepra poslužite domaće njoke od vrganja, a možete ponuditi i kriške naranče posute cimetom.

6. korak
KUHANI PAC

7. korak
Za 1 litru marinade na 1,5 dl ulja popržite mrkvu, luk, češnjak, celer i peršin. Dodajte začine pa zatim dolijte vino i ocat. Začinite soli i paprom pa kuhajte na laganoj vatri otprilike 30 min.

8. korak

Tagovi

Najčitanije