SLATKI GUŠTI

Vijenac

 Getty Images/iStockphoto
Premažite ga žumanjkom koji ste razmutili s malo mlijeka, posipajte šećerom i grubo sjeckanim bademima.

Trebat će vam:

700 g brašna za dizana tijesta
1 kocka svježeg kvasca
2 jajeta
oko 300 ml mlakog mlijeka
1 čašica jogurta
½ čašice kiselog vrhnja
100 ml ulja
malo soli
malo šećera
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
krupni šećer
grubo nasjeckani bademi

Sweet homemade bread with nuts and marmalade
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

U lončić ulijte dio mlakog mlijeka. U njega izdrobite kvasac, stavite dva prstohvata šećera, prstohvat brašna i promiješajte. Ostavite na toplom mjestu da uzađe. U posudu stavite brašno. Jaja pomiješajte s jogurtom i kiselim vrhnjem te šećerom i soli. Kad kvasac uzađe, dodajte ga u brašno, miješajte dodavajući naizmjence smjesu s jajima i ulje te ostatak mlijeka. Miješajte tijesto dok se ne počne odvajati od dna posude, odnosno kuhače. Stavite ga na toplo mjesto da udvostruči volumen. Ugrijte pećnicu na 180 ºC. Premijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Podijelite ga u dva dijela, napravite dva valjčića pa ih omatajte jedan oko drugog. Tijesto stavite na papirom obložen oblik za pečenje i spojite u krug. Premažite ga žumanjkom koji ste razmutili s malo mlijeka, posipajte šećerom i grubo sjeckanim bademima. Pecite 45 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:31