DOBRA IDEJA

VIŠKA POGAČA JE DANAS ZA RUČAK: Evo kako najslavniju pogaču od svih pripremaju u poznatoj pakoštanskoj pekarnici Kroštula!

 Marko Miščević
Sve traženija pekarnica Kroštula iz Pakoštana ključ uspjeha pronašla je u prirodnim kvascima, dugoj fermentaciji i festivalima

PRHKO TIJESTO ZA POGAČU:

150 g hladnog maslaca narezanog na kockice širine 3 cm
60 g jako hladnog kiselog vrhnja
1 žličica soli
250 g hladnog integralnog brašna
1 žličica mješavine mediteranskog bilja

NADJEV ZA POGAČU:

1 kg svježih rajčica
700 g crvenog luka
sol
papar
20 g slanih srdela + još 4 za dekoraciju
7 žlica maslinovog ulja

Marko Miščević

Pomiješajte brašno i sol pa dodajte maslac i promiješajte tako da kockice budu potpuno prekrivene brašnom. Valjkom uvaljajte maslac u brašno da dobijete listiće maslaca, sjedinite masu na hrpu i ponovite postupak 2-3 puta. Dodajte kiselo vrhnje i pomiješate u smjesu tek toliko da se sjedini i da ostanu vidljivi listići maslaca. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Oblikujte tijesto u disk debljine 5 cm, umotajte ga u plastičnu foliju i pustite da se odmori u hladnjaku četiri sata. Razvaljajte tijesto u disk debljine 3 mm, prekrijte plastičnom folijom i vratite u hladnjak. Ogulite luk i narežite ga na ploške debljine 5 mm. Operite rajčice, stavite ih u lim za pečenje, dodajte crveni luk, sol i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte i pecite u pećnici 45 minuta na 205 Celzijevih stupnjeva dok povrće ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kada se povrće ohladi, ogulite rajčice tako da ostane samo čisto meso, bez kožice i sjemenki. Iscijedite višak tekućine od pečenja kako bi smjesa ostala kompaktna, ali ne previše sočna. Dodajte sitno sjeckane srdele, papar i žlicu maslinova ulja, pa sve pomiješajte. Izvadite tijesto iz hladnjaka, a ako je pretvrdo, ostavite ga na sobnoj temperaturi 4-5 minuta da postane gibljivo. Stavite nadjev u sredinu tijesta tako da ostane oko 3-4 cm ruba, presavijte rub prema nadjevu i oblikujte ga u galettu. Hladite galettu u hladnjaku deset minuta. Zagrijte pećnicu na 205 stupnjeva Celzijusa, stavite galettu na papir za pečenje i pecite 20 do 25 minuta. Tijesto bi trebalo biti zlatnosmeđe boje i prhko. Ohladite galettu, prelijte je žlicom maslinova ulja pa ukrasite cijelom srdelom, grančicom ružmarina i pečenim maslinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:03