5 DOBRIH IDEJA

Zaboravite na preskakanje doručka, evo nekoliko jednostavnih prijedloga za brz, a ukusan jutarnji obrok

Odabir doručka često ovisi o osobnim preferencijama, vremenu koje imamo na raspolaganju i našim prehrambenim navikama

Jeste li se ikad zapitali zašto se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu? Naime, redoviti, zdrav doručak ne samo da nas puni energijom, već nas priprema i za izazove koji nas čekaju u danu, a osim toga može povećati koncentraciju i pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. I zato je važno u današnjem užurbanom svijetu, pronaći brze, ali i zdrave opcije doručka. Stoga, zaboravite na preskakanje doručka ili brze zalogaje na putu do posla. Umjesto toga, zamislite da svoj dan započinjete obrokom koji je ne samo ukusan, već i pun hranjivih sastojaka.

Postoje razne vrste doručka, od tradicionalnih poput kajgane s tostom i pohanog kruha do modernih, brzih opcija poput smoothieja i zobenih kaša. Odabir doručka često ovisi o osobnim preferencijama, vremenu koje imamo na raspolaganju i našim prehrambenim navikama, a ako do sada niste naviknuli doručkovati, te nemate ideje što ujutro pripremiti donosimo vam nekoliko odličnih prijedloga.

Poširana jaja s avokadom i dimljenim lososom

image
Mariha-kitchen/Getty Images

Ovo jelo odličan je izvor proteina i zdravih masti i pružit će vam snagu za dug dan, s mnoštvom zasitnih sastojaka. Možda nije najjednostavnije za pripremu ako ste početnik jer uključuje i poširanje jaja, ali ako imate viška vremena svakako ga isprobajte napraviti doma sami.Postupak za poširanje jaja nije kompliciran i možete ga vidjeti ovdje.Poširajte jaja dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjci još tekući.Tostirajte kriške integralnog kruha, dodajte avokado koji ste prije samljeli i dodali mu malo soil i limuna. Na avokado posložite losos i poširano jaje, te sve pospite s malo soli i papra.

Tortilja s povrćem i jajima za doručak

image
Dukeii/Getty Images/istockphoto

Napravite ovaj ukusan doručak u desetak minuta. Stavite kuhati jaja, a dok se jaja kuhaju narežite povrće po želji. To može biti paprika, krastavci, cherry rajčice i rikola. Tortilju malo zagrijte na tavi s jedne i druge strane, dodajte nasjeckana jaja, natrgajte malo mozzarelle, dodajte nasjeckano povrće i zamotajte tortilju. Za sočnost možete napraviti i brz i zdravi umak od malo grčkog jogurta u kojeg možete ubaciti pola žličice senfa, te nakapati s malo limunovog soka.

Zobena kaša s lješnjacima, bademima i voćem

image
Ismail Yonca/Getty Images

Ovo jelo savršen je spoj složenih ugljikohidrata, proteina i zdravih masti, a za njegovu pripremu potrebno je svega desetak minuta. Skuhajte zobene pahuljice s mlijekom ili napitkom od zobi ili badema, dodajte cimet i žličicu meda, te dodajte netom prije tostirane bademe i lješnjake. Ovoj ukusnoj kaši možete dodati i kakao u prahu, te umiješati svježe ili zamrznute borovnice i maline ili pak dodati tanko narezanu bananu.

Omlet s gljivama i svježim začinskim biljem

image
Bdmcintosh/Getty Images/istockphoto

Ovaj brz, jednostavan i prilično izdašan doručak odličan je izvor proteina i može biti i odlična užina koja možda zahtjeva nešto malo više vremena. Očistite gljive, primjerice šampinjone i narežite ih na krupnije dijelove. Dinstajte ih na maslinovom ulju dok malo ne omekšaju i potom preko njih prelijte jaja i po želji naribajte malo sira ribanca i dobro sve zapecite. Pred kraj dobro pospite svježim vlascem ili drugim začinskim bilje. Poslužite uz prepečeni tost.

Zobene pahuljice "preko noći"

image
Peter Carruthers/Getty Images/istockphoto

Pripremite večer prije ovaj super brz i zdrav doručak poznatiji i kao overnight oats. Pomiješajte sitne zobene pahuljice s grčkim jogurtom, malo mlijeka i chia sjemenka (po želji) i dodajte malo meda ili javorovog sirupa. Ostavite u hladnjaku preko noći i ujutro dodajte svježe voće poput kupina, malina ili borovnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:47