Obožavanje krumpira

KREMASTO: Zapečeni krumpir na šest neodoljivih načina!

Pire krumpir je čisti klasik, ali probajte ovo! Šest predivno pečenih krumpirića u kombinacijama koje ćete obožavati!

Krumpir s jajima i karameliziranim lukom

2 žlice maslaca
3 glavice luka (oguljene i narezane na kolutove)
3 češnja češnjaka
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica aceta balsamica
2-3 žlice maslinova ulja
3 krumpira (oguljena i narezana na tanke ploške)
8 jaja
1,5 dcl slatkog vrhnja

Potatoes Gratin
Getty Images/iStockphoto

Na vrućem ulju popržite tanko narezane ploške krumpira te ih ostavite po strani na kuhinjskom papiru. Luk propirjajte na maslacu. Nakon nekoliko minuta dodajte sitno sjeckani češnjak. Pirjajte, povremeno miješajući, na laganoj vatri petnaestak minuta. Kad luk omekša dodajte šećer i aceto balsamico. Kuhajte još nekoliko minuta dok se šećer ne otopi (oko 5 minuta). Maknite luk s vatre te posolite i popaprite. Zagrijte ulje u tavi (promjera oko 20 cm, na njega posložite krumpir, luk a zatim dodajte umućena jaja pomiješana sa slatkim vrhnjem, paprom i soli. Jaja lagano prelijte preko luka i krumpira, a jačinu vatre smanjite. Jaja se peku dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad su gotova, izvadite ih iz tave i ostavite da odstoje par minuta. Jaja razrežite na šnite i posipajte sitno sjeckanim listom peršina.

Složenac od krumpira i gljiva

500 g gljiva (lisičke, vrganji, šampinjoni…)
800 g krumpira
2 manje glavice luka
100 ml vrhnja za kuhanje
1 čašica punomasnog kiselog vrhnja
1 sol, papar
1 stručak svježeg peršina
nekoliko grančica majčine dušice
ulje

Baked potatoes with bacon and mushrooms close up. vertical top view
Getty Images/iStockphoto

Krumpir skuhajte u ljusci (pazite da se ne prekuha). Ogulite ga i narežite na tanje kriške. Očistite luk i nasjeckajte ga. Na ulju popržite luk dok ne postane staklast, pa dodajte gljive narezane na ploškice ili manje komadiće. Kratko dinstajte, dodajte sjeckani peršin, posolite, popaprite i maknite s vatre. Namažite pleh za pečenje. Na dno poslažite kriške krumpira, malo ih posolite, popaprite, pa stavite gljive, potom sloj krumpira, gljive i na kraju krumpir. U posebnoj zdjelici pomiješajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje i prelijte ga preko složenca. Posipajte sjeckanim listićima majčine dušice. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 0C otprilike pola sata, odnosno dok površina složenca ne dobije lijepu, zlatnu boju.

Zapečeni krumpir s blitvom i kobasicama

1,5 kg krumpira oguljenog i naribanog na tanke ploškice
3 dcl mlijeka
2 dcl slatkog vrhnja
1 jušna žlica maslaca
2 češnja češnjaka
500 g blitve, narezane na rezance
4 kobacice za pečenje
2 jušne žlice parmezana
100 g kravljeg tvrdog sira, naribanog
1 jušna žlica maslinova ulja
malo sjeckanog ružmarina
sol, papar

Casserole with potatoes, sausages, tomatoes and cheese.
Getty Images/iStockphoto

U širokoj plitkoj zdjeli rastopite maslac, dodajte krumpir i češnjak, posolite, ulijte mlijeko i vrhnje te kuhajte povremeno miješajući dok krumpir ne postane polukuhan. U dubljoj tavi na malo ulja ispecite kobasice, povremeno ih podlijte, a kad su polupečene, dodajte nasjeckanu blitvu te na laganoj vatri pirjajte dok se blitva ne opusti. Kalup za pečenje ili vatrostalnu posudu namažite s malo maslaca, rasporedite pola količine krumpira, dodajte blitvu i kobasice, pospite sirom, ružmarinom i pola parmezana, zatim sve prekrijte ostatkom krumpira zajedno s mlijekom i vrhnjem u kojem ste kuhali krumpir. Posipajte ostatkom parmezana te pecite na 180 stupnjeva pola sata, odnosno dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Musaka od krumpira i sira

1 kg krumpira
300 g svježeg kravljeg sira
3 jaja
2 šalice mlijeka
ulje
sol i malo papra

Moussaka  with side dish of Cabbage salad on family dinner table.
Getty Images/iStockphoto

Operite krumpire i stavite ih kuhati u vrelu slanu vodu. Kada je skuhan, ogulite ga i izrežite na kolutove. Svježi sir malo razmrvite. U vatrostalnu posudu prvo složite red kolutova krumpira koje ste posolili. Zatim po njemu pospite svježi sir i papar, pa stavite novi red krumpira. Redajte tako dok imate sira i krumpira, ali tako da krumpir ostane na vrhu. Složenac zatim polijte lagano uljem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Tri cijela jaja umutite s mlijekom. Kada krumpir počne primati rumenu boju, izvadite ga iz pećnice i prelijte jajima i mlijekom. Vratite u pećnicu. Ukupno bi se trebalo peći oko pola sata.

Zapečeni krumpir s tikvicama

6 većih krumpira
3 tikvice srednje veličine
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 žlice soli
žlica papra
ružmarin
timijan
bosiljak

vegetable casserole on a plate, top view
Getty Images/iStockphoto

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ogulite krumpir, pa narežite i njega i tikvice na veće komade. Stavite krumpir u posudu za pečenje i poprskajte maslinovim uljem. Dobro posolite i popaprite, a nemojte štedjeti ni na ružmarinu, timijanu i bosiljku. Ubacite u pećnicu i pustite da se peče 40 minuta. Provjerite vilicom je li krumpir dovoljno omekšao - treba biti pečen tako da vilica bez problema prolazi kroz sredinu. Rasporedite zatim tikvice po krumpiru i sve dobro protresite tako da se i tikvice namaste uljem. Možda ćete trebati dodati još malo začina. Vratite u pećnicu i pecite još deset minuta. Tada ugasite pećnicu, ali ostavite jelo unutra još pet minuta.

Zapečeni kremasti krumpir

1 veći crveni luk
500 g krumpira (mi smo koristili crveni)
malo muškatnog oraščića
2 – 3 češnja češnjaka
225 ml vrhnja za kuhanje
parmezan
4 – 5 inćuna
4 lista lovora
pošten prstohvat svježe mente
malo bosiljka
maslinovo ulje
sol i papar

Potato gratin with cream and cheese
Getty Images/iStockphoto

Krumpir ogulite i izrežite na ploške debljine oko 2 mm. Zatim dodajte crveni luk narezan na veće komade, inćune, češnjak, lovor, mentu, parmezan i muškatni oraščić. Posolite i popaprite po želji, a zatim prelijte vrhnjem za kuhanje i maslinovim uljem pa promiješajte. Po želji dodajte još malo začina (mi smo dodali malo timijana, ali nije obavezno). Zalijte sve 1 dcl kipuće vode i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C kojih 45 minuta (ovisno o jačini pećnice, ali imajte na umu da krumpir mora biti mekan, a parmezan lijepo zapečen). U sredini pečenja naribajte još malo parmezana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:38