BRZO & SLASNO

Zapečeni žličnjaci s tikvicama idealno su jelo s godišnjeg odmora, najbolji su nakon plaže i uz hladno pivo

 Lidija Lončarić/
U posljednja dva tjedna radila sam ih dva puta, jedan od komentara bio je: "Meki su poput anđela."

Ako su sve što ovih dana tražite brzi recepti zbog kojih za štednjakom nećete morati provesti više od pola sata, na pravom ste mjestu. Ovi žličnjaci toliko su jednostavni da su zapravo idealno jelo prije plaže, kada ste u žurbi i samo se želite zavaliti u ležaljku uz more, ili po povratku s plaže, kada slani, umorni i gladni napokon sjednete za stol na terasi i još se malo odmorite uz čašu vina ili piva. Dobra su opcija i za veće grupe ljudi, jer napraviti možete veću količinu u kraćem vremenu, a poslužiti ih možete i uz komad mesa, šalšu ili samo zdjelu sezonske salate.

U posljednja dva tjedna radila sam ih dva puta, prvi put uz gusto ljetno varivo, a drugi put u ovoj kombinaciji s tikvicama i samo jedan od komentara bio je: "Meki su poput anđela."

image
Lidija Lončarić/

A onda su iz velike tave nestali u rekordnom roku. Isto se ponovilo i tjedan dana poslije pa je jedino logično bilo ovaj recept podijeliti sa što većim brojem ljudi. Jednostavno, zasitno i slasno, uz miris mora i kakvu sočnu rajčicu ili slatkasti krastavac iz vrta, ma što vam uopće na godišnjem odmoru drugo i treba?
Trebat će vam:
300 g glatkog brašna
250-270 g vode
20 g maslinova ili drugog ulja po želji
1 žlica praška za pecivo
2 žličice soli
1 tikvica
1 luk
začini po želji
Priprema:

U veliku zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i sol pa pomiješajte. Dodajte ulje i polako dodajte vodu. Pomiješajte tek da se svi sastojci sjedine, ali nemojte miješati predugo. Trebali biste dobiti gusto tijesto koje lako možete vaditi žlicom. U velikom loncu zagrijte posoljenu vodu. Neka tijesto stoji dok se voda grije ili dulje, otprilike 20-ak minuta. Kada voda zavrije, pomoću dvije žlice oblikujte žličnjake i ubacujte ih u vodu. Pripazite da ne prenatrpate lonac. Kada žličnjaci isplivaju, kuhajte ih još dvije minute. Za to vrijeme u većoj tavi zagrijte ulje i dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim u tavu ubacite žličnjake koje ste iz lonca izvadili rupičastom kuhačom i ocijedili. Pecite ih dok ne dobiju koricu. Prebacite ih na tanjur. Kada ste gotovi sa svim žličnjacima, na tavu bacite i sitno sjeckanu tikvicu, začinite soli i paprom, dodajte i druge začine po želji pa pospite po žličnjacima. Pospite s malo peršina ili kopra i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:18