ZA SLASTICE

Žuta krema - creme pâtissière

 Getty Images/iStockphoto
Žuta krema je poznata pod nazivom slastičarska krema i ona je jedna od osnovnih krema, koristimo je za punjenje princes-krafni (profiterola), kao kremu za razne torte, ali i u maloj promjeni recepta za popularne kremšnite.

Potrebno nam je:

1 litra mlijeka
100 g oštrog brašna
200 g šećera
4 žumanjka
1 štapić vanilije

Puff pastry cake on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Žumanjke i šećer dobro izmiješamo u posudi. Dodamo malo mlijeka i umiješamo brašno. Ostatak mlijeka zakipimo na štednjaku u koje smo stavili prerezanu vaniliju. Uklonimo mlijeko s vatre i pustimo da se malo ohladi (kako ne bismo napravili kajganu), lagano umiješamo u pripremljenu smjesu od šećera, jaja i brašna. Kad smo dobili kompaktnu smjesu, sve prelijemo u lonac i kuhamo na vatri dulje vrijeme - važno je da se krema dobro skuha (110 stupnjeva). Uklonimo s vatre, ohladimo i stavimo u hladnjak. Hladnu kremu prebacimo u dresir vrećicu i koristimo dalje, npr. za punjenje profiterola. Ako bismo dodali i bjelanjke, dobili bismo smjesu za kremšnite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:19