Recenzija restorana

Na šibenskoj rivi pojeli smo jednu od boljih salata od hobotnice, ali na ovo ne možemo zažmiriti

Usluga u Pjatu je srdačna, ali nedovoljno informirana, napojnicu ne primaju na karticu, a maslinovo ulje bi bilo bolje da ne poslužuju

Krenete li od katedrale svetog Jakova i spomenika Jurju Dalmatincu stepenicama prema moru i skrenete lijevo, vrlo brzo ćete stići do hotela Jadran, a potom i Trga Pavla Šubića u čijem se dnu, pod suncobranima i ograđen maslinama zasađenim u teglama skriva restoran Pjat. Premda se vole promovirati kao steakhouse, u Pjatu nude i brojna riblja jela, pripremljena od domaćih namirnica.

image

Šibenska katedrala

Maja Šokčević Lovrić
image

Pogled na Pjat sa šetnice ispred hotela Jadran

Maja Šokčević Lovrić

Prostrana terasa restorana s više od 20 stolova, od sunca zaštićena suncobranima te blagoslovljena nježnim povjetarcem zahvaljujući prolazu iza zgrade Šibensko-kninske županije koja mu se, gledajući od mora, nalazi s desne strane - ugodna je i usred dana. Mi smo ovaj restoran posjetili usred vrućeg ljetnog tjedna kada su na terasi uz naš bila zauzeta još četiri stola. Bio je tu jedan stariji i jedan mlađi domaći par gostiju, grupa poslovnih partnera te veselo društvo koje je govorilo njemačkim jezikom.

image

Restoran Pjat

Maja Šokčević Lovrić
image

Restoran Pjat

Maja Šokčević Lovrić

Dok smo listali jelovnik, koji je - usput rečeno - podijeljen na predjela čije se cijene kreću od 7 do 18 eura, zatim predjela za dijeljenje, kojima je raspon od 18 do 37 eura, potom na bar snackove (koje pripremaju i za bar s prekrasnom terasom u sklopu hotela Jadran) i svode se na jednostavnija i jela koja se brže pripremaju - kao što su tacosi, pržene lignje, pohane kozice, burgeri ili piletina na dva načina, a sve po cijenama od 13 do 18 eura. Glavna jela na meniju su podijeljena na mesa, mesa za dijeljenje, ribu, tjestenine i rižota. Tu su još salate i deserti. Uz steakove, koji dolaze s prilogom, po cijenama od 34 € za New York Strip, 38 € za Rib Eye i 39 € za biftek, u ponudi su i janjeći kotleti za 29 € te T-bone (12 € za 100 g) i Tomahawk (13 € za 100 g).

Od ribljih jela tu su brancin (6,50 € za 100 g), filet kovača, tuna steak te lignje i hobotnica sa žara u rasponu od 23 do 25 eura po porciji s prilogom. Tjestenine su na meniju tri, rižota dva i dok je cijena prvima 15 i 16 €, rižota su 26, odnosno 21 €. Zanimljivo je dodati kako u Pjatu nemaju 10 salata, već tek četiri - klasičnu miješanu i kupus i dvije koje plijene pažnju - pečene kruške i gorgonzola (10 €) i salata s kozicama i jagodama (17 €).

Već spomenuti vrući ljetni dan presudio je da se odlučimo za jela mediteranske kuhinje te smo za ručak u Pjatu stoga odabrali salatu od hobotnice (18 €) i filet kovača s povrćem (25 €). Premda nije velika, pogled na vinsku listu otkrio je da štuju lokalne vinarije i sorte te da imaju i pristojan izbor vina koja služe na čaše.

Prije jela posluženi su nam u košarici tri manja brioche peciva sa sjemenkama te Ante Sladić Debit (6,90 € za 1 dcl). Peciva su bila svježa, mekana i ukusna, no maslinovo ulje koje nam je uz njih posluženo nije bilo niti sjena maslinovom ulju u kakvo bismo voljeli točati kruh. S domaćim maslinovim uljem, pa čak ne ni onim ekstra djevičanske kvalitete, ovo maslinovo ulje nije imalo dodirnih točaka. Blijedo, bez arome i mirisa. Možda je zato i servirano u bočicama bez etikete. Što je šteta, jer takav detalj itekako može uljepšati sliku kako restorana, tako i svakog pojedinog jela u kojem ga koristimo. Da ne spominjemo koliko je to tužno kad itekako imamo što za ponuditi! Stoga smo već na prvi zalogaj od kruha i ulja jednostavno odustali. I da, pripazite, i ulje i ocat ovdje poslužuju u identičnim bočicama od tamnog stakla i bez etikete, pa je lako zabuniti se.

image

Salata od hobotnice

Maja Šokčević Lovrić
image

Salata od hobotnice

Maja Šokčević Lovrić

Salata od hobotnice došla je servirana u velikom plitkom tanjuru. Riječ je o izdašnoj porciji koja na prvi pogled opravdava cijenu. A okusi, koji su bili vješto izbalansirani, to su dodatno potvrdili. Ovom jelu nije nedostajalo ni soli, ni papra, ni kvasine, a ni dobrog ulja (poslužite ga i gostima!). Riječ je o salati u kojoj su pored konkretnih, velikih komada hobotnice bili još i krumpir, ljubičasti te luk srebrenac, narezane crne masline, kapari, cherry rajčice i na vrhu zelena salata i rikula. Hobotnica je bila mekana, ali nije se rastezala kao žvakača guma, već je bila taman za "pod zub". Krumpir je bio dovoljno kuhan da lijepo poveže cijelo jelo, kapari i masline doprinijeli su kiselosti, a cherry i luk kontrastu u obliku slatkih i ljutkastih nota. Čak i nezačinjenu zelenu salatu povrh jela nije trebalo dodatno začinjati, jer kad se pomiješala s hobotnicom, sve je funkcioniralo kako treba te je ovo bez pretjerivanja jedna od boljih salata od hobotnice koju smo u posljednje vrijeme imali priliku kušati.

image

Filet kovača s povrćem

Maja Šokčević Lovrić

Filet kovača, kojeg je u porciji oko 200 g, došao nam je poslužen na julienne povrću. Tikvice, mrkva, celer, crvena i zelena paprika i luk bili su pripremljeni u beurre blanc umaku i također su bili vrlo lijepo začinjeni. Na vrhu jela bila je ukiseljena nori alga, a cijelo jelo posipano je sezamom. Bio je tu još jedan detalj na tanjuru koji, nažalost, nismo uspjeli detektirati, a ni konobar nam nije uspio pomoći. I tu, uz maslinovo ulje, dolazimo do još jedne primjedbe, a ta je da je usluga zapravo neupućena u jela koja poslužuje, premda je konobar bio vrlo susretljiv, srdačan i uslužan. Međutim, ni jedan tanjur nam pri posluživanju nije prezentiran, a na gotovo svako postavljeno pitanje samo bi se osmjehnuo sliježući ramenima u znak da ne zna odgovor na pitanje.

image

Tart od limuna

Maja Šokčević Lovrić
image

Tart od limuna

Maja Šokčević Lovrić

Za kraj ručka, od ponuđena tri deserta, odabrali smo tart od limun. Kolač koji nam je poslužen s vilicom bilo je nemoguće tako jesti, pa smo ga na kraju, da si olakšamo, primili u ruke, dok smo vilicom s tanjura skupljali gel od limuna i beze koru kako bismo desert doživjeli u cijelosti. Deblje valjana i ispečena pločica tijesta na kojem su se nalazile preostale komponente ove slastice - bila je jednostavno pretvrda. No, kad su okusi u pitanju, ni na desert nemamo primjedbu. Jedino bi bilo možda zgodnije da dolazi kao dva mala kolačića kako bi se lakše jeo rukama.

image

Restoran Pjat

Maja Šokčević Lovrić

U drugim okolnostima s terase ovog restorana izašli bismo sretni jer smo srdačno dočekani i fino jeli, no ovog puta to nije bio slučaj, jer nam je više toga ostavilo gorak okus u ustima (ali ne i kvalitetno maslinovo ulje). Ipak, sve se to lako da popraviti ako u restoranu pronađu sluha za konstruktivnu kritiku. Na kraju recimo i kako nas je zasmetalo što konobaru nismo mogli ostaviti napojnicu putem kartičnog plaćanja. Možemo samo zamisliti sve one goste koji nemaju kod sebe keš pa se crvene od neugode...

RESTORAN PJAT
Šibenik, Trg Pavla Šubića 6

Hrana: 7/10
Usluga: 7/10
Ambijent: 8/10
€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2025 17:37