Atelje Kulin Galović

Tomislav Galović: Napravio sam kobasicu s graševinom

Poznati slavonski kulenar, ponosan je na svoj novi proizvod koji je napravio u suradnji s vinarom Vladom Krauthakerom, a kojim ujedno odaje priznanje svim slavonskim vinarima
 Mario Kučera / Mario Kucera

Kulen ili kulin?

Kulin je isto što i kulen. Oko 90 posto ljudi u Hrvatskoj taj proizvod naziva kulen, a u zapadnoj Slavoniji ga zovu kulin. Upravo taj 'kulin' zaštitio sam u Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao Kulin Galović. Uzor mi je bio čuveni francuski šampanjac Dom Perignon, koji je stekao takav status i postao tako prepoznatljiv brend da kad dođete u restoran i naručite bocu Dom Perignona, ne morate istaknuti da je to šampanjac. On je postao sinonim za tu kategoriju. Mislim da sam i ja u tome uspio jer moji kupci kad naručuju kulin, naručuju Kulin Galović, bez naglaska i objašnjena da je riječ o slavonskom domaćem kulinu.

Odakle i zašto naziv Atelje Kulin Galović?

Kulin je umjetničko djelo. Jer, kada se pogleda cijeli tehnološki proces izrade, kad se zna da se za njegovu proizvodnju odabire najbolje svinjsko meso i začini i da je dimljenje potpuno prirodno kao i zrenje, dobije se potvrda navedene teze. A proizvodni pogon, njegova autohtona arhitektura i unutrašnji ambijent odražavaju pravi atelje, koji je još k tome okružen lipama i cvijećem. A i moji majstori u proizvodnji su pravi umjetnici!

Imate novi proizvod, o čemu se radi?

Radi se o kobasici s vinom, odnosno s graševinom. Osnovni motiv da napravim ovakvu kobasicu bio je taj da odam priznanje našim Slavoncima što su nakon dugo vremena i uz podosta osporavanja uspjeli napraviti od graševine kao sorte vrhunsko vino koje nije više samo sinonim za vino koje se koristi za gemišt. Za proizvodnju smo koristili vino Vlade Krauthakera, jednog od naših najuspješnijih i najboljih vinara, i to njegovu graševinu s položaja Mitrovac.

Što kaže Vlado Krauthaker?

Vlado i njegova obitelj jako su ponosni na ovaj proizvod. Tijekom istraživanja i razvoja davali su mi ogromnu potporu i, naravno, puno vina za sve eksperimente i promocije, na čemu sam im jako zahvalan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:39