HRVATSKA GASTRONOMIJA U SVIJETU

USPJEH HRVATSKIH CHEFOVA: Najbolji JRE chefovi predstavljaju gastro tradiciju svojih zemalja na egzotičnim lokacijama

Rudolf Štefan, Fabricio Vežnaver, Marina Gaši prezentiraju hrvatske specijalitete na Maldivima i u Zanzibaru

piše: Irina Ban

Nakon što je 1974. godine osnovana u Francuskoj, udruga JRE (Jeunes Restaurateurs) djeluje u 16 zemalja, okuplja 340 najtalentiranijih mladih chefova, ujedinjujući ih kroz inovativnost i maštu, poštivanje namirnica i nacionalnog terroira. Restorani članovi udruge JRE Hrvatska djeluju prema istim načelima, a svaki restoran na čijim je vratima logo JRE jamči kvalitetu hrane po najvišim gastronomskim standardima. Svi zajedno čine jednu obitelj i djeluju pod motom Never ending passion.

Uvijek se nešto zbiva, pa je tako sada aktualan projekt Dining with the Stars 2017. koji dolazi iz talijanske “radionice” udruge mladih chefova JRE. Riječ je o gostovanju mladih kuhara u ekskluzivnim hotelima grupacije Diamond Resorts na Maldivima i u Zanzibaru. Dining with the Stars 2017. okupio je 49 chefova i među njima 3 hrvatska - Rudolfa Štefana iz restorana Pelegrini Šibenik, Fabricija Vežnavera iz restorana Pergola iz Savudrije i damu Marinu Gaši iz restorana Marina u Novigradu.

Projekt se održava od početka siječnja do kraja travnja i svaki chef (49 chefova ukupno) gostuje po tjedan dana u jednom od hotela na Maldivima i u Zanzibaru( hoteli Athuruga i Thudufushi - Maldivi te hotel u Star of the East - Zanzibar) gdje kreira a la carte menu, jednu gala večeru i show cooking, a kako je JRE u svojoj filozofiji posvećen njegovanju terroira, cilj je predstaviti nacionalne i regionalne gastronomije svojih zemalja.

Prvi od hrvatske trojke bio je Rudolf Štefan koji je od 2.-9. 1. gostovao u Zanzibaru. Tamošnje kuhare i chefove naučio je pripremati hrvatske specijalitete, a gostima je uz ostalo predstavio tripice od grdobine koje su izazvale veliko zanimanje. Malo po malo, hrvatska gastronomija osvaja svijet!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:54