NEŠTO SE DOBRO KUHA

VIDEO: Ljuta piletina s domaćom majonezom i plavim sirom

Ljetno vrijeme je kao dušu dalo za druženja na terasama, balkonima i parkovima. Ovo je recept koji će jednako dobro funkcionirati na svim navedenim adresama.

Što se tiče mesa odlučili smo se za pileće batačiće, ali možete kombinirati i s krilcima. Jako je važno da ih prethodno premažete maslinovim uljem kako bi "upili" čim više začina. Što se tiče pečenja, pecite na papiru za pečenje i to pola sata na jednoj strani, a pola sata na drugoj. Što se tiče umaka, mi smo se odlučili za domaću majonezu, a možete napraviti i BBQ umak za koji pronađite recept nešto niže u tekstu:

Za piletinu:

4 pileća batka
malo maslinova ulja za premazivanje piletine
1 jušna žlica oštrog brašna
1 čajna žličica šarenog papra
1 čajna žličica slatke paprike
malo chilli papričice
malo soli

Priprema:

Pileće batke premažite maslinovim uljem. U maloj posudici pomiješajte sve začine s brašnom. Pileće batke stavite u vrećicu za pečenje pospite ih začinima i zatim protresite kako bi se jednoliko rasporedili začini po mesu. Zatim ih izvadite i poslažite na papir za pečenje. Pecite na 180°C sa svake strane pola sata (ukupno sat vremena).

Za majonezu:

3 žutanjka
1 žlica bijelog (alkoholnog) octa
2 jušne žlice limunova soka
100 ml suncokretova ulja
1 žličica senfa (za intenzivnije okuse dodajte još)
1 žličica kiselog vrhnja
150 g plavog sira

Priprema:

Žutanjke prethodno tretirajte na pari ako njiste sigurni u svježinu. Zatim pomiješajte žutanjke, ocat, limunov sok, sol i papar i sve izradite štapnim mikserom. Sad uz kontinuirano miksanje postepeno dodavajte i ulje, a kad se majoneza pretvorila u gušću i sjajnu smjesu dodajte, senf, kiselo vrhnje i plavi sir pa još jednom sve izmiksajte dok ne dođete do homogene smjese.

BBQ umak

70 ml jabučnog octa
300 g ketchupa
2 žlice worchestershire umaka
50 g smeđeg šećera
1/2 glavice ljubičastog luka
1 jušna žlica maslaca
2 češnja češnjaka
1 chilli papričica
1 žličica tabasca
1 žličica crvene paprike

Priprema:

Luk i češnjak prodinstati na maslacu koju zatim začinite solju i paprom. Dodati ketchup, šećer, jabučni ocat, worchester, tabasco, crvenu papriku i papar. Kad zakuha, smanjite vatru pa kuhajte još pet minuta, a zatim pustite da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:47