Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah Jakobović 2009.

Tip vina: suho

Alkohol: 15,6%

Cijena: 150 kn

Poučno je pratiti nastanak remek-djela. Toplo ljeto 2009. podarilo je bobama preobilje šećera. Krajem rujna krenulo se u berbu: ranom zorom, kada se temeperatura spustila na deset stupnjeva. Do zagrebačke vinarije u Šestinama grožđe se prevozilo pothlađeno i tako maceriralo. Potom je “samo krenulo” u fermentaciju na 15 Celzijevih stupnjeva. Odabrani kvasci dodali su se tek pri vrenju na 25 stupnjeva. Mošt se dva puta vjetrio i vraćao u posude od inoksa. Cijela je vinifikacija trajala gotovo 40 dana. Slavonske su bačve od hrasta kitnjaka suradnja drvodjelje Mije Čoškovića i bačvara Milivoja Goluba, majstora koji su zanat izučili u Francuskoj. Samo moćno vino poput ove kupaže nije u dvije godine odležavanja podleglo slavonskoj hrastovini: barrique mu je podario eleganciju. Svaka sorta, pak, u ujednačenom omjeru svoj ultimativni potencijal: duboku boju, voćne i začinske arome, markantno tijelo. Zaokruženi sklad dosegnut je ove godine, no ovo vino može još dugo trajati. Tunjevina sirova ili na žaru omiljena su mu pratnja ako se pita vinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:23