Dingač 2010.

Tip vina: suho crno vino

Alkohol: 14,2%

Cijena: 470 kn

Većina vinara iz Hrvatske berbu 2010. neće pamtiti po dobrom. Brojne kiše i nedovoljno sunca tijekom faze dozrijevanja i prikupljanja sladora u grožđu dali su uglavnom tanka i kratkovječna vina. Zbog toga neki vinari, prvoligaši Istre ili kontinenta, svoje premium etikete toga godišta uopće nisu ni proizveli. Čak i u većem djelu osjetno toplije Dalmacije ta se berba nije iskazala. Osobito u vinogradima u poljima kakvima obiluju svi dalmatinski otoci i zaleđe. Međutim, nekolicini vinara koji vinograde njeguju na kosinama najboljih položaja, poput Dingača ili Ivana Dolca, upravo bi takva, vrućinom umjerenija berba mogla biti jedna od boljih berbi zadnjeg desetljeća. Na nedavnoj radionici na temu plavca malog, održanoj vinskim stručnjacima Velike Britanije u Londonu, gdje se mogla kušati serija premium plavaca iz raznih dijelova Dalmacije i raznih berbi, upravo su tri plavca iz 2010. zablistala kvalitetom, te atraktivnošću nadmašila čak i ekstraktne bombe iz 2009. godine. Voditelj radionice i dobar poznavatelj hrvatske vinske scene Joe Wadsack, oduševljen trolistom Saints Hills, Korta Katarina i Stina, uzviknuo je: “Ovo je sjajno! Napokon balans i harmonija u plavcu, a pritom nisu izgubljeni tipična punoća, tijelo ni južnjački karakter.” Oduševljenje iskusnog vinskog suca ima smisla. Najdugovječniji i najskuplji crnjaci globalno nisu ekstraktna čudovišta od shiraza ili malbeca, već suprotno, živahni crni pinoti iz Burgundije ili mirišljavi i elegantni Bordeaux. Tajna dugovječnosti očito nije u koncentraciji, već u dobrom balansu kiselina, tanina i voća te u zdravom grožđu, a upravo su to karakteristike koje krase vino iz današnje recenzije.

Saints Hills Dingač 2010. plod je dugoročna promišljanja kreativnog dueta, vinara Ernesta Tolja i konzultanta Michela Rolanda. Slavni i iskusni Francuz, autor nekih od ponajboljih vina svijeta, brzo je uvidio gdje leži istinski potencijal plavca. Znalački se riješio prezrelosti te naglasio čvrstoću i postojanost okusa potenciranjem utjecaja tanina. Koncentrirani, topli i slatkasto-mekani plavci, naime, klonu već kroz četiri do pet godina od berbe. Ovaj, svjež, čvrst i kompleksan trajat će desetljećima. Pun okusa, izrazito kompleksan na nosu i u ustima, s mineralnošću kao glavnom karakteristikom i trešnjom kao glavnom aromom. Riječ je o velikom vinu, za posebne trenutke. Idealan dar, luksuzna boca i drvena kutija nikoga neće ostaviti hladnim, a nektar u boci s lakoćom će potrajati do neke okrugle godišnjice braka ili punoljetnosti djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:10