Gran Teran 2008.

Tip vina: suho crno vino

Alkohol: 13,4%

Cijena: 130 kn

Coronica blista. Vina mu nikad nisu bila u boljoj formi. Standardna malvazija već je opće poznati klasik. Gran malvazija se iz faze zrelosti i masivnosti u ranijim berbama u posljednje dvije razvila u svježije i elegantnije vino a da nimalo nije izgubila na mineralnosti, intenzitetu i slojevitosti. Grabar iz 2008. jedno je od najboljih izdanja te etikete do sada i zasigurno pripada u klub ponajboljih bordoških kupaža Hrvatske. Međutim teran, ta dugo neshvaćena i nedovoljno cijenjena sorta, koja svoju afirmaciju može zahvaliti upravo Morenu Coronici, u berbama 2008. i 2009., pod etiketama Gran Teran pokazuje veličanstveno lice. Na tržištu trenutno prisutan Gran Teran iz 2008. tek ulazi u idealnu fazu. Radi se o velikom vinu. Iz one klase koju bi bilo dobro ostaviti u podrumu karton do dva i vraćati mu se povremeno iz godine u godinu. Naime, upravo teran, koji je istodobno namijenjen nekim od najjeftinijih etiketa s jedva jednogodišnjim vijekom trajanja, sposoban je odležavati dulje od bilo kojeg drugog domaćeg crnjaka. Urođena žilavost, živost kiselina, izrazita obojenost, dobra taninska struktura i intenzitet okusa jamci su dugovječnosti.

No, dugovječnost samoj sebi i nije neka svrha ako vino odležavanjem ne dobiva dimenziju više, a teran upravo time postaje veliko vino. Naime, mladenačka mesnatost koja u prvoj godini podsjeća na aromu sirova mesa, pa zelena herbalnost koja se također očitava u ranijim fazama nestaju nakon treće i četvrte godine dozrijevanja u boci.

Tada postaje upravo ovakav kakav je ovaj iz današnje recenzije. Tamno obojen, gotovo murva cvene s refleksom ljubičaste. Na obrubu granatno crvene. U početku diskretna mirisa koji traži strpljenje, a nakon otvaranja bude impresivan. Prve izlaze začinske note tipa list duhana i koncentrirane arome šumskog voća s naglaskom na kupini. Diskretan začinski nos i svježa mesnatost ukazuju na još uvijek adolescentsku dob vina. Vina koje će zasigurno potrajati desetljeće do dva. Naknadnim otvaranjem dolaze intenzivnije i čišće note kupina i ribiza, te jedva vidljivi tonovi cedrovine. Još kasnije se ukazuje i džemasta višnjastost.

Strahovito bogato, donekle koncentrirano i iznimno postojano. U ustima nema kiselinu i živost koju smo navikli od tipično terana, ali ima žilavost i monumentalni intenzitet. Nesvakidašnje vino, s još uvijek vidljivim utjecajem hrasta, u fazi razvoja, čija kvaliteta još raste i koje konačno ima veliku i dugačku budućnost. Može se čuvati više od 20 godina nakon berbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:59