Kozlović Santa Lucia 2009.

Tip vina: suho crno vino

Alkohol: 14,5%

Cijena: 140 kn

Zaista smo dugo čekali na premijerno izdanje crne Santa Lucie. Punih dvanaest godina od izbacivanja bijele trebalo je Gianfrancu Kozloviću da mu i crno vino dosegne samom sebi nametnute standarde, da bi bilo dostojno imena Santa Lucia.



A onda, bez ikakve pompe, crna je inačica slavne Malvazije upravo ugledala svjetlo dana jednostavno se našavši u ponudi specijaliziranih vinskih trgovaca. Onako, usput. Kao da svih ovih dvanaest godina Gianfranco nije odbacivao berbu za berbom, tragajući za savršenim grožđem, omjerom sorata, vinifikacijom i kvalitetom koju bi mogao potpisati. Perfekcionizam i uporan minuciozni rad u kombinaciji sa samostanskom samozatajnošću kakav je rijetko viđen u hvalisave nacije poput nas.



Santa Lucia nosi ime po položaju u blizini Buja za koji je Gianfranco uvjeren da daje iznimno grožđe i gdje je prije desetak godina pored malvazije posadio i crne sorte u želji da dohvati kvalitetu za kojom traga. Bijele Santa Lucie su u međuvremenu osvojile neka odličja i bodove kakvim se rijetko tko može pohvaliti. Santa Lucia ‘01. na natjecanju Library Collection renomiranog IWC-a proglašena je najboljim bijelim vinom na svijetu starosti deset godina. Wine Gang dodijelio je Santa Luciji iz 2008. čak 95 bodova, a ona iz 2006. osvojila je kod IWC-a 94 boda. Santa Lucia proizvodi se samo u dobrim berbama, tako da je bijela do danas proizvedena ‘01., ‘03., ‘04., ‘06., ‘08. i ‘09. Crna Santa Lucia čekala je da novi vinograd dođe u fazu kada daje visoku kvalitetu, jer grožđem iz drugih vinograda Kozlovići nisu bili potpuno zadovoljni. Nakon tri i pol godine dozrijevanja, što u bačvama razne veličine, što u boci, crna kupaža sorata merlot, cabernet sauvignon i teran imena Santa Lucia konačno je pred nama.



Kombinacija sorata i tradicionalna svježina istarskih crnjaka proizvela je jedan klasičan bordeaux s neodoljivim začinom Istre izraženim kroz ljubičastu boju te živahnost i intenzitet okusa. Izrazito bogatog i zavodljivog mirisa u kojem se dominantne herbalne arome poput lista rajčice isprepleću s voćnim poput ribiza, borovnice te džemom od višanja. Iznimno dugotrajan i slojevit miris nakon dužeg stajanja u čaši još se otvara prema začinskim tonovima klinčića i duhana. Bogata je i puna, a opet vrlo svježa. Razigrane voćnosti i živahnosti, te jako bogatog ekstrakta koji daje dojam punoće i slasti. Tanina što ne stežu, već daje postojanost i kičmu i velikog finala u vidu atraktivnog i dugotrajnog retrookusa voćno pikantnog završetka. Potencijala odležavanja u boci od dodatnih 15 godina. Kolekcionarski biser koji će, kada znamo da je proizveden u količini od samo 1600 boca, zasigurno biti brzo razgrabljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:24