Kozlović Valle 2013

Kategorija: Zrela i odležana bijela vina

Regija: Istra

Boja: Bijelo

Sorta: malvazija 90%, sauvignon blanc 10%

Tip vina: bijelo suho

Alkohol: 12%

Cijena: 64 kn

Sezona toplih i snažnih vina počela je jenjavati s prvim proljetnim suncem, pa je shodno temperaturi u termometru i potreba za proljetno-ljetnim vinskim osvježenjima počela rasti. I to za laganim i mirisnim predstavnicima lanjske berbe, što odišu primarnim aromama tek stasalog vina. Na terasama što niču diljem zemlje čaša finog, svježeg i laganog vina za razbijanje poslijepodnevne melankolije postaje postaje nasušna potreba, zbog koje bi svaki poduzetniji ugostitelj svoju ponudu trebao uvećati za pokoji takav primjerak. Recimo, za dvije, tri etikete laganog bijelog vina i barem jedan živahni i sočni rose.

Jedan od impresivnijih primjeraka tog tipa na tržište je upravo stigao iz radionice Kozlović u Momjanu, naziva Valle, što simbolizira porijeklo i stil vina. Naime, radi se o nazivu za istoimenu poziciju ispod same vinarije Kozlović i za mjesto odakle dolaze njegovi najmirisniji muškati. Naziv Valle talijanskog je porijekla i sugerira zavalu, udolinu, dakle nešto manje osunčan položaj od čuvene Santa Lucije, gdje nastaje sasvim drukčiji tip vina, krepke malvazije i fenomenalni rasni crnjaci. Vinograd Valle je zasađen muškatom, malvazijom i sauvignonom bijelim, od kojih u kupažu istoimenog naziva ulaze samo posljednja dva. Dakle, malvazija i sauvignon. Pritom je malvazija u debeloj većini, a sauvignon je prisutan tek kao začin. Kozlovići su Valle mogli staviti na tržište deklariranu i kao malvaziju jer zakonski ima više od minimalno 85 posto bazne sorte po kojoj se onda vino može isključivo nazvati, ali su oni, otvoreni i iskreni kakvi inače jesu, na etiketu radije istaknuli potpuni podatak. Stilski je Valle upravo onaj tip vina kakav je Kozlovićima dugo nedostajao.

Slatkasti i mirisni muškati, na jednoj strani, krepke malvazije na drugoj, bogati i izdržljivi crnjaci na trećoj, dok na četvrtoj, gdje dolaze suha, lagana i živa vina aperitivnog karaktera, nije bilo pravog rješenja. Valle je popunio to upražnjeno mjesto vina za poslijepodnevnu razbibrigu ili ljetno osvježenje, a koje će gastronomski idealno sjesti kao aperitiv, uz riblja carpaccia, uz lagane tapase ili, konačno, uz sushi. Za razliku od sauvignona, laganijih graševina ili reskih rieslinga, koji također mogu poslužiti u tu svrhu, svježina ovog vina ne leži u visokim ili naglašenim kiselinama, nego u jedinstvenom mineralnom profilu malvazije, osobito kad dolazi s položaja poput Valle. Naime, malvazija je poznata po niskim kiselinama, čija je razina često poput one u crnih vina, ali pritom ima jednako osvježavajući karakter, kao i bitno kiselija vina. Stoga bi Valle trebao biti izbor onih koji ne vole istaknute kiseline u vinu, a traže osvježenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:44