NAJLJEPŠE TERASE

Na ovim zelenim zagrebačkim terasama jede se dobra janjetina, slasna patka s mlincima i štrukli

Izdvojili smo nekoliko adresa na kojima se jede fino i domaće, a uz to se uživa i u pogledu na zelenilo

Za vrijeme ljetnih dana često smo u potrazi za lijepim terasama na kojima ćemo zatim uživati u dobroj hrani. Budući da ovih dana maštamo o finim štruklima, janjetini i piceku s mlincima, domaćim jelima koja za vrijeme sparnih dana u vlastitoj kuhinji jednostavno nemamo volje niti vremena pripremati, odlučili smo izdvojiti pet adresa na kojima se nudi tradicionalna hrana u kojoj se može uživati uz pogled na zelenilo. Neka od ovih mjesta nalaze se u centru grada, na nekima ćete uz ručak uživati u smirujućem žuboru potoka, a na nekima pojesti ponajbolje štrukle u gradu u romantičnoj atmosferi. Potražite ih u nastavku.

OBITELJSKI RUČAK NA POPULARNOJ TERASI

Kada razmišljamo o prostranim, ugodnim terasama zagrebačkih restorana, među prvim adresama koje nam padaju na pamet svakako je Okrugljak. Smješten na adresi Mlinovi 28, ovaj tradicionalni restoran u dvorištu skriva pravu malu zelenu oazu u koju rado svraćamo u potrazi za klasicima zagrebačke kuhinje. Bez obzira na to organizirate li rođendan. obiteljsko okupljanje ili dolazite na ručak u dvoje, njihove drvene kupole u vrtu dobra su opcija za svaku priliku. A od hrane svakako bismo preporučili pečenja poput patke s mlincima, ali i njihove domaće, slasne štrudle. Nude i jela kao što su bečki odrezak s rizi bizijem, naravni odrezak, sporo kuhanu ili teletinu iz krušne peći, janjetinu s ražnja, punjenu pisanicu i dalmatinsku pašticadu, brancina u škartocu, jela s grila i odreske. Njihovu ponudu možete provjeriti ovdje.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Jeffrey Jemrić Press

JELA IZ KRUŠNE PEĆI U ZELENOJ OAZI

Tražite li mjesto van centra, a jedna od najvažnijih stavki vam je da je terasa okružena zelenilom, prestanite tražiti i ozbiljno razmislite o odlasku u restoran V Starom Melinu. Ovdje ćete uživati za drvenim stolovima, uz zvuk potoka koji žubori i starinskim, domaćim jelima kakve su radile i vaše bake. Za predjelo naručite domaći sir s vrhnjem i kobasice, birajte između bistre i krem juhe, a nemojte preskočiti niti odlične zapečene štruklje i bučnicu. Gulaš od divljači, teletina iz krušne peći, špikani svinjski vrat ili patka i janjetina samo su dio ponude V Starem Melinu. Osim toga, nude i jela s roštilja, ali i nekoliko klasika kao što je tjestenina s gljivama, pastrva i rižoto s povrćem i vrganjima. Za svakog ponešto. V Starem Melinu nalazi se na adresi Jankovićev put 2, a njihov meni možete pogledati ovdje.

image
Privatna arhiva
image
V Starem Melinu Facebook
image
V Starem Melinu Facebook

NA RUČAK KOD PERE NA ŠALATU

Idealno mjesto za nedjeljni ručak na terasi bit će i Kod Pere na zagrebačkoj Šalati. Ono zbog čega posebno volimo ovo mjesto su domaća, prijateljska atmosfera, ali i dvije prostrane terase okružene zelenilom koje stvaraju dobar hlad. Ovdje naručite čašu gemišta, a za ručak nemojte preskočiti neku od njihovih juha, punjene paprike ili pečenje. Rade i odličnu pašticadu, a koliko god bili siti, ovdje ne preskačemo niti štrudle od trešanja. Kod Pere se nalazi na adresi Cvjetka Rubetića 25.

image
Privatna arhiva Kod Pere

JOŠ JEDAN HIT MEĐU ZAGREPČANIMA

U centru na terasu možete svratiti i u Baltazar na Novoj Vesi, na kućnom broju 4. Ovo je jedno od omiljenih mjesta Zagrepčana kada je u pitanju tradicionalna kuhinja pa svoj stol, posebice vikendom, svakako rezervirajte. A kada dođete i smjestite se u zeleni vrt iza restorana, naručite teletinu i janjetinu, nemojte preskočiti niti odličan tatarski i štrukle koji su, iako malo drugačije posluženi od klasičnih, za prste polizati.

image
Privatna arhiva
image
Baltazar Facebook

PRISTUPAČNO, ROMANTIČNO I UKUSNO

I na kraju, tražite li romantičnu terasu za večeru u dvoje, a pritom obožavate štrukle, s La Štrukom u zagrebačkoj Skalinskoj ne možete pogriješiti. Iako u centru grada, i to tek nekoliko koraka od užurbane Tkalčićeve ulice, ovdje vlada gotovo potpuni mir, a budući da je terasa skrivena, možete se opustiti i uživati bez brige i straha od znatiželjnih pogleda prolaznika. Naš su favorit ovdje slani štrukli sa sirom, a odličan su izbor i štrukli s bučinim košticama te zapečeni štrukli s borovnicama. Cijene su također ovdje poštene pa ćete tako porciju platiti oko 5 eura.

image
La Štruk Facebook
image
La Štruk Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:08