POPIS PLUS RECEPT

Najslasniji sendvič na svijetu radi se od tek nekoliko sastojaka, a nude ga i na nekoliko zagrebačkih adresa

Donosimo vam popis mjesta koja nude slasni croque monsieur, ali i provjereno dobar recept

Croque monsieur sendvič vežemo za pariške bistroe, na čijim se jelovnicima našao još davne 1910. godine, a riječ je zapravo o sendviču koji je, vjeruje se, nastao sasvim slučajno, kada su francuski radnici ne razmišljajući ostavili sendvič blizu izvora topline i shvatili da se sir otopio, a sendvič postao još slasniji.

Originalan croque monsieur radi se s Gruyère sirom pomiješanim s bešamelom, a dodaju se i tanko rezana šunka i sir, no danas u svijetu, najčešće u lokalima koji nude doručak i brunch, ovaj sendvič dolazi u različitim varijantama. Ipak, jedno im je svima zajedničko, a to je kremasta tekstura i primamljiv izgled sendviča kojemu je zbilja teško odoljeti.

Možda još draži od croque monsieur sendviča nam je croque madam sendvič, kojem se uz sve navedene sastojke, dodaje još i pečeno ili poširano jaje.

image
Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto

GDJE ISPROBATI OVAJ SENDVIČ U ZAGREBU?

Na razmišljanje o ovom, po mnogima najslasnijem sendviču na svijetu, ovih nas je dana potaknula ekipa iz Balance Bruncha, malog lokala u zagrebačkoj Bijeničkoj ulici, koja ga odnedavno ima na svom meniju. Rade ga s integralnim kruhom, prosciuttom meranom, Gruyère sirom, bešamelom, parmezanom i poslužuju uz ukiseljeno povrće. Također, nude i opciju dodatka jaja, koje onda ovaj sendvič pretvara u croque madame. Cijena njihovog croque monsieur je 10,50 eura, a uz dodatak jaja 11,30 eura.

image
Balance Brunch Instagram/

Osim Balance Bruncha, croque monsieur u ponudi već godinama ima i zanatske pekarnica Korica. Oni ga, pak, rade s Gruyère sirom, dodaju i šunku te bešamel umak, sušene rajčice, senf, maslac i Grana Padano sir. Dobro je dodati i kako ćete u Korici na ovaj sendvič morati pričekati nešto dulje, jer ga završavaju tek kada ga naručite.

image
Korica.hr Instagram/

Iako ne preporučujemo naručivanje ovog sendviča dostavom, jer je najbolji kada je vruć, ravno iz pećnice, dobro je spomenuti kako ga u ponudi ima i mali lokal u blizini Maksimira - Darlings and Shegrts. Njihov croque monsieur je klasičan i sastoji se od bijelog pšeničnog kruha, bešamel umaka, šunke i sira, a cijena putem dostavnih servisa mu je 7 eura. Ipak, ponavljamo, ako ste u blizini, na ovaj sendvič radije svratite u sam lokal, u Radauševu ulicu.

KAKO GA NAPRAVITI KOD KUĆE?

Recept za slastan croque monsieur sendvič s nama je nedavno podijelio i naš suradnik Zoran Šimunić Šime.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix

Za novi broj magazina Dobra hrana, naime, Šimunić je pisao o pametnom iskorištavanju starog kruha, a kao jednu od slasnijih ideja naveo je upravo ovaj francuski sendvič.

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix/Kreativna direktorica: Vesna Veselić/

Ostavljamo poveznicu na njegov recept, a vama svakako toplo savjetujemo da svratite na kiosk po novi broj magazina Dobra hrana, jer prepun je sjajnih priča o kruhu, ali i mnogo više. Na više od 200 stranica pronaći ćete i veliku reportažu s Neretve, priču o uspjehu Ane Roš te slastičarkama iz sjene i još puno dobrih priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:43