Piletina na bezbroj načina

Nemojte otići na Bali prije nego pročitate ovaj članak

Pogotovo ako vam je važno isprobavanje novih okusa i upoznavanje kulture kroz kuhinju

Bali je opće poznato kao mjesto bogate kulture, sofisticiranih umjetničkih pravaca i ekstravagantnih religijskih ceremonija. Bali je poznat po svojim idiličnim palažama, ali i po božanstvenoj kuhinji koja se ne odnosi samo na fine dining restorane, već i na lokalnu kuhinju te tamošnji street food, a zanimljivo je da se lokalci bez obzira na to guše u prženim krumpirićima ili gljivama s velikodušnom porcijom majoneze.

Ako se ikad nađete na obiteljskom ručku primjetit ćete kako svi ženski članovi pomažu u pripremi jela pa su čak i oni najmlađi za čuvanje vatre “na štednjaku” i slično. Jedan od poznatijih specijaliteta balineške kuhinje je Ayam Betutu (što je piletina natrljana i odležana u začinima) te Bebek Betutu (patka). Naime, ovo jelo zahtjeva 24 satno “pacanje, koje započinje zamatanjem piletine u balineške trave i začine, te listove banana, zatim grilane na bambusovim stabljikama.

Silhouettes of people at sunset on Kuta beach in Bali, Indonesia

Nedjeljni ručak

Piletina im je uz puževe i ražnjiće od jegulje omiljeno meso. Kad im dođu gostu to su nerjetko prave gozbe pa se jedan nedjeljni ručak sastoji od Ayam Betutua (prethodno opisanog jela s začinjenom piletinom), Telur rebus (kuhana jaja), Tempe Goreng (prženi kolač od soje), Jukut Urap (razno povrće sa začinima i kokosovim umakom), Kering Tempe ( začinjeni i slatki krekeri s prženim kikirikijem, ali postoje razne vrste), Samabl (chilli umak), a sva ova jela poslužena su uz kuglicu riže.

Upoznajte kulturu kroz namirnice

Želite li upoznati kuhinju Balija morate poznavati namirnice na kojima je zasnovana.

Začini:

Bijeli i crni papar
Korijander
Kim
Klinčić
Muškatni oraščić
Sjemenke sezama
Kukui

Korijeni:

Češnjak
Luk
Galangal (azijska biljka iz porodice đumbira)
Kurkuma
Đumbir

Chilli papričice: sićušne zelene ili crvene balineške papričice zauzimaju središnje mjesto, a zanimljivo je da velike crvene papričice koje mi smatramo ljutim oni smatraju slatkim tako da oprezno sa začinima.

Palmin šećer: jako vole kombinirati slatke i ljute okuse. Jako ukorijenjen u njihovu kulturu je palmin šećer koji ima okus melase, ali blago dimljene, a imaju i veliki raspon slatkoće i ljutine palminog šećera

Riblja pasta: kao i njihovi jugoistočni susjedi jako vole ubacivati fermentiranu ribu u njihova jela. Iako je odvratnog okusa ako pretjerate, čini se kako je apsolutno božanstvena u manjim količinama.

Borobudur Temple at sunrise, Yogyakarta, Java, Indonesia. (silhouette scene)

Pet lokalnih jela koja morate probati

Ayam Betutu: piletina koja se lagano peče, prilično je ljuta i jako aromatična te omotana u listove banane
Warung Mak Beng: riba pržena u dubokom ulju i kuglica riže poslužena zajedno s juhom od papaje, limunske trave, komadića krastavaca, a cijena mu je oko 3$.
Nasi Goreng: po istraživanju CNNa ovo jelo je 2011 uvršteno kao drugo najbolje jelo na svijetu. Jelo je vrlo jednostavno, ali ako je suditi po istraživanju i da je omiljeno nacionalno jelo svakako ga treba kušati. Pečena riža s puno najrazličitijih začina, češnjakom, tamarindom (biljka iz proodice mahunarki), chilli, slatki soja sos daju jedinstven okus ovom jelu.

Satay: komadići jako začinjenog mesa pečeni ili roštiljani te posluženi s brojnim prilozima nisu popularni samo na Baliju već i u jugoistočnoj Aziji, a malo drugačije inačice popularne su i u Turskoj (šiš kekab) i Sjevernoj Africi.

Gado – Gado: povrtna salata prelivena umakom od kikirikija, postoji nebrojeno regionalnih varijanti, a povrće može biti i sirovo i kuhano
Babi Guling: cijelo prase, dobro začinjeno i satima pečeno na ražnju.

Šest restorana koje morate posjetiti

1. Sardine: fine dining restoran od kojeg će vam zastati dah. Ovdje se ponose svojim izborom koktela i dobrim steakovima, a meni im se bazira na ribljim delicijama i lokalnom povrću organski uzgojenom iz vlastitog vrta.

Foto: Sardine

2. Sarong: postao je jedan od omiljenih restorana na Baliju. Ovdje također idete isprobati koktele i najbolja svjetska vina. Chef Will Meyrick koji je 2008.otvorio restoranželio je približiti street food u jednom elegantnom, a opuštenom ambijentu i tako je zamislio Sarong. The Singapore World Gourmet Summit uključio je Sarong na top listu pet najboljih azijskih restorana 2011. Imaju bogatu kartu lokalnih jela od aromatične janjetine s đumbirom i masalom, do grillanih školjki s patkom i hrskave svinjetine, naan s janjetinom krumpirom i jogurt umakom.

Foto: Sarong

3. Sundara: beach klub s 57 metarskim bazenom, lokalnim azijskim jelima s bliskoistočnim zaokretom. Opisuju ga kao jedinstveno iskustvo kako za oči tako i za nepce, a ako je za suditi po fotografijama doista je mjesto koje oduzima dah.

Foto: Sundara

4. The Beach House Resort: mjesto s dnevnim ulovom ribe i većinom se baziraju na ribljim jelima. Ako tražite mjesto s prvoklasnom svježom ribom ali i dobrim roštiljem jedno od 30 restorana koje morate posjetiti po The Bali Bible je i Beach house.

Izvor: The Bali Bible

5. CasCades: ovo je sigurno jedan od najljepših restorana na svijetu. Ovdje nećete dobiti tradicionalnu kuhinju već fuziju s francuskom kuhinjom. Ako želite vidjeti nešto od čega zastaje dah, a pritom lokalna kuhinja nije prioritet ovo bi mogao biti dobar izbor.

Izvor: CasCades

6. Mozaic: također nije mjesto lokalne kuhinje i autohtonih recepata ali nas je očaralo svojom ljepotom. Svoju kuhinju opisuju kao istinsku gastronomsku avanturu tako da će gurmani zasigurno biti interesantni, ali na za to iskustvo ćete ipak morati posegnuti nešto dublje u džep.

Izvor: Mozaic

Noćne tržnice koje ne smijete propustiti

Noćne tržnice priuštit će vam neodoljivo iskustvo jedinstvenog shopping i street fooda. Toliko boja, mirisa i okusa na jednom mjestu jednostavno ne smijete propustiti. Sve se otvara iza 18 sati, a odlično su mjesto za isporbavanje lokalnih specijaliteta. Najpoznatije su:

Pasar Malam Sindu
Pasar Kereneng
Kuta
Gianayar
Denpasar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gdje jedu lokalci

Selingsing Cepaka: više nalikuje dvorištu nečije obiteljske kuće nego na restoran. Ne postoje putokazi koji će vas do ondje usmjeravati osim zamamnog mirisa pečene svinjetine. Otvoreno od 2 do 9 ujutro.

Izvor: Video, ne preporučujemo onima slabijeg želuca ili posebno osjetljivim na životinje.

Dapur Bunda: smješteno u uskoj mirnoj uličici u kući s neuglednom “fasadom”, ali ovo je zapravo jako šarmantan restorančić s jako dobrom lokalnom hranom te vrlo pristupačnom cijenom. Primjerice za kuglicu riže s četiri priloga izdvojit ćete manje od 3$ te ondje obavezno kušajte njihov sok od manga i domaću tortu od mrkve.
Sunda Kelapa: ovdje možete otići na prženu ribu i rižu. Ovdje bi trebala biti svježa i fino hrskava, a cijene za obrok su im između 2 i 6$.
Warung Mak Beng: ako želite riblje specijalitete morate otići ovdje, ovdje služe Sup Kepala Ipan (tradicionalnu riblju juhu) od 1941.godine i pripremu su doveli do savršenstva. Cijene se kreću od 2,5 $ na više.

Izvor: Warun Mak Beng

Kafe Batan Waru: ovdje idete na slatko, bilo da želite desert ili slatki doručak. Kokosovo mlijeko, palmin šećer, crna riža i banane samo je jedna od slatkih kombinacija koje nude. Cijene im se kreću od 1,5$ na više.

Cijene

Lokalno pivo košta između 2 eura u trgovinama, do 7 eura u barovima. Kava je oko 70 centi dok se pizza može pojesti za 4 eura, dok je u lokalnim marketima sve još jeftinije. Kokteli koštaju oko 10 eura dok za ulaznice u klubove morate izdvojiti između 13 i 26 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:12