Na drugoj polutci

Sydney: sinonim za roštilj, ocean i sunce

 thestocks.im
...i genijalne restorane koje morate posjetiti!

Sydney! Prekrasni restorani visoke kuhinje i besprijekorna priroda te uživancija u blagovanju na otvorenom uz roštilj i piknike. To je Sydney! Ali što je to što Sydney i Australiju čini kulinarski posebnima? Velika raznolikost i bogatstvo namirnica i hrane, odraz su velikih razlika u geografskom smislu.

thestocks.im

Roštiljanje zauzima važno mjesto u društvenom životu. Priprema se u vrtu, na terasi, krovu ili na plaži. U Australiji se tradicionalno pripremaju jela poput pečene janjetine i mesne pite sa bubrezima. Prepoznatljive aboridžinske namirnice su lišće limunaste mirte, papar, pustinjsko grožđe i makadamija oraščići. U posljednje vrijeme, hrana poput palente, tajlandskih ribljih kolačića i kineskih rezanaca postala je dio svakodnevne kuhinje tipične australijske obitelji. Nanoviji trend je “bush food”, odnosno hrana domorodaca.

thestocks.im

Jedan od tipičnih jelovnika stanovnika Sydneyja sastoji se od paštete od guščje jetre i papra, odreska od klokana s roštilja, crvenog vina, pečenih krumpirića i svježe salate sa dresingom od maslinovog ulja i crvenog vina, dok se za desert preporučuje Lemon Myrtle, kolač sa šlagom. Možda ćete se zgražati nad činjenicom da u Sydneyju jedu klokane, ali možemo reći da je njima klokan ono što je nama divljač. Konzumiraju ga u jako velikim količinama.

thestocks.im

Njegova konzumacija je započela poprilično davno i jeo se u početku samo kao usoljeno meso. Meso klokana je ovdje uobičajena hrana koja se može kupiti u supermarketu. Isto tako, ako želite, možete probati i emua ili krokodila, ali to ipak nije svakodnevna hrana. Australska kuhinja je prvi puta opisana u kuharici ”Australian Cookery Book” iz 1864. gdje je ona opisana kao kombinacija domaćih i egzotičnih namirnica.

thestocks.im

Popularna je i “fusion cuisine”, to jest mješavina raznih svjetskih kuhinja, tako da se azijski začini, kao što su čili, korijander, curry i drugi miješaju sa klasičnim europskim jelima. Pripremaju se najrazličitija jela, čak i egzotični recepti, poput riže sa kineskim gljivama pečenim u bananinom lišću ili batata na šećernoj trski.

thestocks.im

Tradicionalni doručak u Sydneyju svakako podrazumjevaju brekkie i vegemite, odnosno namaz od kvasca. Izgleda poput čokoladnog namaza. Najčešće se maže na tost, ali može ga se koristiti i u sendvičima. Žitarice s mlijekom su također popularne jer se brzo pripremaju. Ručak je zbog užurbanog načina života najčešće on the go. Večera je glavni obrok u danu. Riba i drugi morski plodovi su jako popularni, ali i junetina i crveno meso općenito. Naravno, obrok nije loše popratiti i nekim finim ciderom. Nikako nemojte propustiti tortu Pavlova i naravno, roštilj. Roštilj je bio poznat stanovnicima Sydneya još od 1920. – ih, a nastao je iz zapravo masovnih piknika.

thestocks.im

Što se Pavlove tiče, australci su dugo tvrdili da je ona njihov izum, nedavna istraživanja su pokazala da su slične torte bile stvarane u Novom Zelandu kako bi se odala počast ruskoj balerini Anni Pavlovi koja je 1926. godine posjetila Australiju i Novi Zeland. Tvorac Pavlove ju je napravio kao sliku i priliku Anne te izjavio kako je torta lagana i pahuljasta baš poput balerine. Imigranti su u Sydneyju naveliko utjecali na hranu i piće.

U potrazi za zlatom, Kinezi su u Sydneyju otvarali noodle houses, mesnice i restorane i kineskim četvrtima. Cjenili su svježe voće i povrće koje im je tamo bilo dostupno.

Karakteristična jela za Sydney

Damper: tradicionalan australijski kruh koji se radi bez kvasca, a peče se na logorskoj vatri ili u pećnici. Sami počeci dampera se vežu za njegovo pečenje u samom pepelu. Budući da nije bilo vremena čekati da se kruh digne (zato nema kvasca) i da se peče, vrlo često je rađen dan prije te ostavljen da se peče u pepelu tijekom cijele noći.

Balmain Bugs: plosnati račići bijelog mesa i blagog okusa, sličnog jastogu, obično se pripremaju na roštilju.

Billy Tea: čaj koji se radi u metalnoj konzervi (billy), na otvorenoj vatri.

Meat Pies: male pite od mesa, obično se poslužuju prelivene umakom od rajčice.

Lamingtons: kockice od biskvita prelivene čokoladom i uvaljane u kokosovo brašno, poslužuju se sa šlagom i čajem.

Fairy bread: ovu doručak poslasticu ćete vrlo lako napraviti, treba vam samo kruh, maslac i šarene mrvice. Maslac se namaže na kruh i na njega se stave šarene mrvice za kolače.

Weet-Bix: radi se o keksu koji se u cijelosti rastopi u mlijeku. Napravljen je od cjelovitih žitarica, a obično se jede s voćem i ponekad medom.

Anzac keksi: ANZAC je kratica za Australian and New Zealand Army Corps jer su to keksi koje su žene vojnicima slale preko oceana, budući da su se lako mogli poslati jer su sadržavali sastojke koji se teško kvare. Rade se od zobenih pahuljica, brašna, šećera, maslaca, kokosa i zlatnog sirupa.

Australski roštilj

Roštilj je veliki dio tradicije u australskoj kuhinji. Oni na taj način provode vrijeme sa svojim obiteljima uz dobru hranu i piće. Australci svakako nisu jedina nacija na svijetu koja zna uživati u roštiljima, ali su svakako odgovorni za njegovu popularizaciju i nekako nam prvo na pamet padaju australci kada govorimo o roštilju.

thestocks.im

Izbor mesa koji je na raspolaganju australcima je stvarno širok, jedu janjetinu, govedinu, svinjetinu, piletinu, emue i klokane. Svo to meso spremaju uglavnom na roštilju, uključujući i puricu za Dan zahvalnosti.

Restorani u Sydneyju

U samom centru Sydneyja ćete pronaći neke od najboljih restorana u Australiji. Restoran Rockpool je prava institucija u Sydneyju, a pogled mu seže na glavnu luku Sydneyja.

rockpool.com

Ako su pogledi na luku ono što tražite, svakako posjetite i Bennelong, a u njemu ćete moći uživati i u pravim australskim specijalitetima. Fuziju francuske i japanske kuhinje ćete moći doživjeti u restoranu Tetsuya’s i nećete požaliti. Impresivno moderan meni australske hrane ćete pronaći u restoranu Aqua Dining.

aquadining.com.au

Ako ste ljubitelj svježih morskih plodova, lokalci će vas uputiti u Jonah’s Whale Beach restoran i savršen je za posebne prilike. Prekrasan pogled na ocean neće izostati niti u jednom od njih. Na istočnom dijelu grada su restorani na koje je podosta utjecala europska kuhinja, kao što su The Apollo, Monopole i Ms.G’s.

monopolesydney.com.au

Ako želite intimnu atmosferu, restoran u kojemu se osjećate kao kod kuće i jedete domaću i svježu hranu, svratite do Sean’s Panorame koji će vas oduševiti svojim kvalitetnim menijem. Jastog ser jede samo u Waterman’s Lobster Co. i nigdje drugdje!

Australska vina

Na crvenoj zemlji u Australiji bujaju vinogradi, a na jugoistoku žitarice. Uzgaja se i grožđe od kojeg se proizvode vrhunska vina. U podnožju brežuljaka uspjevaju jabuke, trešnje, bobičasto voće i bademi, a zapadna obala bogat je izvor plodova mora.

monopolesydney.com.au

Australska vinska industrija danas je među vodećima igračima na globalnoj sceni. Australija je zaslužna za četiri posto proizvedenog vina na svijetu, no ujedno je i četvrti najveći izvoznik vina, pa su tako australska vina prisutna u više od stotinu država svijeta i cijenjena kao kvalitetan, no cijenom vrlo pristupačan odabir. Danas je Australija sedmi najveći proizvođač vina na svijetu, a osobit uspjeh zabilježen je 2000. godine, kada je Australija prvi put pretekla Francusku po količini vina izvezenoj u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Dok među vrstama grožđa dominiraju shiraz, cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, semillon, pinot crni, rizling i sauvignon blanc, Australija je danas jedna od rijetkih država na svijetu koja na svom teritoriju proizvodi sve glavne vrste vina. Za širinu australske vinske palete uvelike je zaslužna raznolikost njezinih meteoroloških i geoloških uvjeta – u toj ogromnoj državi moguće je naići na gotovo sve vrste klime i tla. Stoga se svaka njena vinska regija odlikuje osobitim, jedinstvenim pristupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:59