ULTIMATIVNA LISTA

Top 20: Gdje u centru Zagreba jesti ukusno i kvalitetno, a ne potrošiti previše novaca?

Napravili smo listu restorana s ponudom jela za ručak i večeru u samom centru grada koji nude dobru vrijednost za novac

Pitanje koje nam prijatelji gurmani, oni koji dolaze na jednodnevni izlet, druženje s ekipom, poslovni sastanak ili se samo gladni zateknu u centru grada, najčešće postavljaju jest – gdje pojesti nešto dobro, a ne potrošiti previše novaca? Napravili smo stoga listu favorita iz centra na koju smo uvrstili sve, od omiljenih bistroa, mjesta koja nude male zalogaje, ali i ručak u sljedovima po pristupačnim cijenama, street fooda, azijske kuhinje i burgera. Naših top 20 restorana iz centra potražite u nastavku.

GDJE DOBRO JESTI NA TEK NEKOLIKO KORAKA OD TRGA?

Nađete li se u najstrožem centru, pritom mislimo na sam Trg bana Josipa Jelačića i nekoliko okolnih ulica, dobar odabir bit će SOL tapas bar Mate Jankovića koji odnedavno nudi posebno osmišljene menije za ručak u tri slijeda. Za dvije osobe koštat će vas 36 eura, a podrazumijeva neka od njihovih sada već klasika kao što su pašticada u njoku i tatarski, ali i jela kao što su malo drugačiji kroketi i punjeni profiteroli. Više informacija potražite ovdje.

image
Facebook @soltapasnahrvatski/
image
Facebook @soltapasnahrvatski/

Jedan od naših vječnih favorita kada je u pitanju dobra vrijednost za novac koja podrazumijeva pošten, slastan ručak svakako je KAI street food. Ovdje nemojte propustiti klasik Katsu Sando sendvič s piletinom i bao bunse, a odlični su im i tacosi te tuna tartar. Cijene u KAI-u kreću se od 7 do 14 eura, porcije su zbilja zasitne, a hrana uvijek ukusna. Kako to izgleda, saznajte ovdje.

image
Privatna Arhiva/

Za one koji u zimskim danima radije biraju tanjur jela na žlicu, dobar odabir uvijek je i Torikaya Ramen Bar. Osim u nekoliko varijanti ramena, ovdje možete uživati i u jelima kao što su gyoze, karaage piletina, jela s rezancima i nekoliko deserata, a cijene za glavna jela kreću se od 9 do 16,50 eura. Cijeli meni možete provjeriti na njihovoj službenoj stranici.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Među zicere u centru grada ubrajamo i Ficlek te bistro Pod Zidom. Dok je Ficlek više za one koji vole uživati u domaćim jelima kao što su krpice sa zeljem, pohanci, faširanci i štrukli, Pod Zidom je bistro za posebne prilike gdje se nude nešto profinjenija, ali još uvijek cjenovno prilično pristupačna mesna i riblja jela te širok izbor vinskih etiketa. Ovdje provjerite što nudi Ficlek, a ovdje što nudi Pod Zidom.

image
Ficlek Facebook/

Nekoliko koraka dalje, na Europskom trgu, nalazi se i Cheese Bar, gdje svratiti možete za platu sa sirevima i suhim narescima i uz čašu vina uživati u društvu prijatelja koje dugo niste vidjeli. Za 20-ak eura iz Cheese Bara izaći ćete s zadovoljni dobivenim i, vjerujemo, sve poželjeti ponoviti što prije.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Na Europskom trgu još se nalazi i weare50, mali bistro s natkrivenom terasom gdje možete pojesti gyoze, piletinu na nekoliko načina, burgere po kojima su i poznati, ramen, a nude i nekoliko veganskih opcija, što je svakako dobro znati ako na ručak i večeru dolazite s prijateljima različitih prehrambenih navika. Cijene u weare50 kreću se od 8 do 10 eura za predjela i oko 12 do 20-ak eura za glavna jela i burgere. Cijeli meni pogledajte ovdje.

DOBRE PREPORUKE: VLAŠKA ULICA I OKOLICA

Udaljite li se nekoliko stotina metara od glavnog trga, naći ćete se na zagrebačkoj Vlaškoj ulici, koja je u posljednje vrijeme posebno živnula. Ovdje uvijek rado preporučujemo Mali bar, koji je idealan ako na večeru odlazite u društvu koje voli dijeliti hranu i nakon koje se nećete osjećati kao da ste potrošili cijelu mjesečnu plaću, a uživat ćete u stvarno dobrim, kompleksnim i ukusnim jelima. Osim toga, na gotovo istoj adresi nalazi se i pizzerija Karijola, koja je dobra opcija za ljubitelje pizze tankih, hrskavih rubova.

image
Privatna Arhiva/

Ako ste u žurbi i želite pojesti samo nešto brzinski i s nogu, razmislite i o Saralee‘s thai street food kiosku kod Importanne Galerije, gdje ćete za 10-ak eura uživati u okusima zbilja bogatim, moćnim tajlandskim specijalitetima. Svakako imajte na umu da kod kioska nema previše mjesta pa je najbolja opcija zapravo hranu ponijeti za van.

Kada govorimo o Vlaškoj, svakako vrijedi spomenuti i taqueriju Cato, koja je otvorena prošle godine i koja je pravi hit među ljubiteljima tacosa. Totalno drugačiji mali lokal sa šarolikom ponudom jela, ali i odličnih koktela. Priču o Catu pročitajte ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Točno preko puta Cata, nalazi se i mala slastičarnica Friday Pie Shop gdje možete kupiti slane i slatke pite, idealne za ručak s nogu ili gablec u uredu. Više informacija potražite na njihovoj službenoj stranici.

Vratite li se Vlaškom natrag prema centru, u staroj Vlaškoj svratite u Burgeraj, koji se nedavno ovdje preselio iz Preradovićeve i koji još uvijek radi ponajbolje burgere u gradu. Za burger s krumpirićima i pićem ovdje ćete potrošiti 10-ak eura.

Zanima li vas, pak, više tradicionalan i konkretniji ručak, na nekoliko koraka od parka Ribnjak nalazi se klet Kurtalj, gdje smo nedavno pojeli najbolje pohance u gradu. Budući da lokal ima tek nekoliko stolova, rezervacija stola svakako je dobrodošla. Više informacija potražite ovdje.

image
Privatna Arhiva/

TKALČIĆEVA JE PREPUNA LOKALA, ALI...

Iako se u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici nalazi čitav niz restorana, ovdje bismo prije svega preporučili odlazak u All Saints powered by It makes sushi, gdje se kuha azijska kuhinja, nude se riblja i mesna, ali i fantastična veganska jela. Glazirani tofu i veganski sushi ovdje su zbilja ukusni, a preporučili bismo i ramen, parena peciva, prženu rižu... Cijene se kreću od 8 do 15 eura za glavna jela te od 5 do 10 eura za tanjur sushija.

image
Biljana Blivajs/cropix/
image
Biljana Blivajs/cropix/

Kada se već nađete u Tkalčićevoj, a jede vam se nešto toplo i utješno, svratite i do Skalinske gdje vas čeka među turistima posebno popularan La Štruk. Naručite klasične, slatke ili slane štrukle i za manje od 10 eura u njima uživajte uz čašu pića po izboru. Jelovnik pronađite ovdje.

image
Instagram @la_struk/

DOBRE PREPORUKE: TESLINA, MASARYKOVA

Krenete li s trga u smjeru suprotnom od Vlaške, Tkalčićeve i parka Ribnjak, vrlo vjerojatno ćete završiti u Teslinoj i Masarykovoj ulici. Favorit u ovom dijelu centra svakako nam je Sopal, gdje ćete po pristupačnim cijenama uživati u moćnim, hrabrim kombinacijama koje na tanjuru spaja chefica Katarina Vrenc za svojim timom. Sopal je također odlična ideja ako s dragim osobama u svom životu volite dijeliti hranu. Više saznajte ovdje.

image
Privatna Arhiva/

Ovdje se nalaze još i restorani Nav i Korčula, koji su uvijek dobra preporuka za one koji vole i žele potrošiti malo više i počastiti se kvalitetnom večerom, no budući da danas govorimo o cjenovno pristupačnim restoranima, na ovom bismo potezu mogli preporučiti još Beštiju, u kojoj odnedavno nude menije od tri slijeda za 20 eura po osobi te areperu Maracay, za one koji vole isprobati nešto novo i drugačije. Njihove arepe su slasne, bogato punjene i odlična ideja za brzi ručak usred radnog tjedna.

image
Press/

PETRINJSKA ULICA PA SVE DO GLAVNOG KOLODVORA

U zagrebačkoj Petrinjskoj ulici svakako bismo preporučili odlazak na ručak ili večeru u bistro Lari & Penati, jedan od najdugovječnijih u samom centru grada. Ovdje ćete za 10-ak eura uživati u tanjuru utješnih, dobro pripremljenih glavnih jela sa salatom, među kojima preporučujemo njihov Reuben sendvič, krilca i slastan quiche.

image
Damjan Tadic/cropix/
image
Privatna Arhiva/

Želite li, pak, u ručku uživati u malo posebnijem ambijentu, dobra i ne previše skupa opcija može biti i Le Bistro hotela Esplanade. Ovdje vlada nešto opuštenija atmosfera nego u Zinfandel‘s restoranu istog hotela, cijene su pristupačnije, a štrukle među najboljima, ako ne i najbolje u gradu. Cijeli meni možete pronaći ovdje.

image
Lili Bašić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:28