SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Uskoro u Zagrebu počinje Asian Street Food Festival, ovo je najdetaljniji vodič s pregledom ponude i cijenama

Iako još uvijek nisu poznate sve cijene, saznali smo koliko će vas koštati zdjelica ramena, a koliko sendvič s tunom

Početkom svibnja na zagrebačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera, održat će se još jedno izdanje Asian Street Food Festivala, najavljuju organizatori. Na 10-ak kućica smještenih u samom centru grada od 6. do 12. svibnja tako će se nuditi jela kao što su bao buns, gyoze, curry, pad thai, sushi, ramen, te jela od tune, među kojima posebno ističu tuna katsu sando pripremljen s plavoperajnom tunom.

image
Sandro Sklepic/

Restorani koji će se predstaviti na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala su Curry House by Tuk Tuk Express, Gyoza bar by Purple Monkey, Phad Tai by Thai Thai, Tuna & Bar by Picnic, Ramen House ZU KU JI, Sushi by Soho Sushi, K Dogs by K Dogs, Bao Buns by Jellyfish in space, Gingle Bells i Central Bar. Baš kao i prošle godine, na festivalu ipak ne sudjeluju restorani Vida Nikolića, Sarah Lee i drugih cijenjenih imena kada je u pitanju azijska ponuda hrane u Zagrebu.

Još neka od jela koja organizatori ove godine posebno ističu su i honey chilli chicken, tikka masala, Korean fried chicken, Korean hot dogovi, mochi sladoled i mango salata. Novitet je i ponuda autentičnih tajlandskih limunada, bubble tea te Crobucha kombuche, spritzeva i koktela s yuzuom.

image
Sandro Sklepic/
image

Asian Street Food Festival

Ipak, kako najavljuju organizatori, na festivalu se očekuje još jedan gastro sudionik iznenađenja, ali i bogat popratni program. Primjerice, Metro donosi tematski Food kviz, na radionici Pinelli & Vino slikat će se azijski motivi, tvrtka Marikomerc za Udrugu Down Zagreb donira jednu cijelu plavoperajnu tunu koja će biti zvijezda cutting showa uz chefa Marija Mihelja i druženje sa štićenicima Udruge. Pred kraj festivala podijelit će se i 200 kamenica uz pjenušac Reserva Royal, a posjetitelje očekuju i live performansi Zagreb Street Art umjetnika, te glazbeni program i nastupi DJ-eva pod palicom Ozrena Kanceljaka.

image
Sandro Sklepic/

Festival će biti otvoren od svakog dana od podneva do ponoći, ulaz je besplatan, a sve novosti možete svakodnevno doznati prateći Asian Street Food Festival na Facebooku i Instagramu.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE: ŠTO ĆE SE NUDITI NA FESTIVALU?

Curry House by Tuk Tuk Express nudit će Tikka Masala Rice Bowl, aromatično jelo s piletinom serviranom na parenoj riži, uz kremasti tikka masala umak i dodatak svježeg korijandera. Zatim je tu i Honey Chilli Chicken - jelo s hrskavom piletinom s chillijem i medom, serviranom na parenoj riži, poprskano domaćim slatko-ljutim umakom od meda i chillija s mladim lukom. Imat će i Korean Fried Chicken - hrskavu prženu piletinu u domaćem slatko-ljutom umaku te posipanu sjemenkama sezama. Na kućici Curry House by Tuk Tuk Express moći će se kušati i šarene domaće limunade: Blue Lagoon, Mango limunada i Raspberry limunada.

image
Asian Street Food Festival

Iz zagrebačkog Purple Monkeyja ove su se godine odlučili posvetiti uglavnom gyozama pa su svoju kućicu nazvali Gyoza bar by Purple Monkey i nudit će gyoze u tri različita menija, od 6, 12 i 24 komada. Osim toga, na njihovoj kućici moći će se kušati i Tempura shrimp s umakom i mochi sladoled na kuglice.

image
Sandro Sklepic/
image
Sandro Sklepic/

Prilično popularan Thai Thai restoran ove godine u ponudu stavlja Pad Thai Chicken, blago pikantno jelo s prženim rezancima. Zatim je tu i Som Tum Papaya salata s prženim pilećim krilcima i hrskavim povrćem, a za vegetarijance spremaju domaće ručno rađene proljetne rolice. Nude i slatke zalogaje, među kojima posebno ističu mango fruit salad + sticky rice - klasični tajlandski desert s mangom, jagodama i borovnicama na sloju tople, ljepljive riže s kokosovim mlijekom.

image

Asian Street Food Festival

Jedno od iznenađenja ovogodišnjeg izdanja Asian Street Food Festivala je i Tuna&Bar by Picnic, ekipe iz Picnic mingle&fun kojoj, uvjerili smo već u nekoliko navrata, odlično ide street food i pojavljivanje na festivalima. Ovog puta u suradnji s tvrtkom Pelagos, u Zagreb donose plavoperajnu jadransku tunu, a ponovno su se udružili i s Kroštulom, koja je i ovog puta zadužena za meki brioche kruh.

image
Asian Street Food Festival

"Na ovaj način cilj je predstaviti vrhunsku namirnicu iz našeg Jadrana, kroz formate jela inspirirane azijskim štihom", poručili su iz Picnica, koji će na festivalu raditi Tuna katsu sando – tuna steak u panko mrvicama s azijskom salaticom, teriyaki majonezom i sezamom, sve zajedno upakirano u u brioche kruhu.

Osim toga, nudit će i Tuna tartar sando – tartar od tune sa pastom od fermentirane soje, poke umakom, teriyaki mayo i sezamom, također posluženi u brioche kruhu Kroštule i Boogie Laba. Poznate su već i njihove cijene pa će tako jela s jadranskom plavoperajnom tunom koštati 8,5 eura.

Uz jela od tune, u ponudi će imati i batat krumpiriće, a od ponude pića će se još jednom istaknuti svojim inovativnim koktelima. Ovo proljeće Picnic tako predstavlja Rozu, proljetni koktel na bazi gina, jagoda i Degarra rose vina. Osvježavajuće piće koje majstor okusa Ivan Karačić (kreativac koji stoji iza popularnog Panettone koktela s adventa) radi maceriranjem proljetnih jagoda u alkoholnoj bazi te kuhanjem u vakuumu sous vide tehnikom čak dva sata.

image
Asian Street Food Festival

Među poznatim imenima na zagrebačkoj sceni predstavit će se i SOHO Sushi, koji će nuditi sushi rolice, te Jellyfish in Space, iz kojeg su ove godine fokusirani na bao buns. Nudit će tako Bao Buns Pork s trganom svinjetinom i kupusom te ukiseljenom mrvom, bao buns s lososom, a osim toga, posjetitelji će moći kušati i njihove sushi rolice, kozice u tempuri te tematske koktele. Posjetiteljima je već poznata i ekipa iz Korean Hot Dog by K Dogs, koji će i ove, baš kao i prošle godine, nuditi autentični korejski hot dog u četiri okusa.

image
Sandro Sklepic/
image
Tomislav Sulic/Tom‘s Frames
image
Sandro Sklepic/

Novo lice na Asian Street Food Festivalu je ZU KU JI Ramen House, koji će se predstaviti s tri vrste ramena - Tonkotsu Hakata, Shoyu i Miso Chicken rameni. Svaki će koštati 15 eura. Također, u suradnji koktel barom Peaches & Cream, nudit će i koktele koji će biti u svakodnevnoj ponudi tijekom Asian SFF-a na ZUKUJI Ramen house kućici.

image
Asian Street Food Festival /
image
Asian Street Food Festival /
image
Asian Street Food Festival /
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:04