INTERNETSKE SLOBODE

Smrt ACTA-e: Europski parlament glasovao protiv kontroverznog međunarodnog sporazuma!

Ovakav ishod glasovanja možda je bio za očekivati s obzirom da je sporazum već odbilo svih pet odbora Europskog parlamenta kod kojih je bio na razmatranju
 Damjan Tadić/CROPIX

Europski parlament danas je glasovao protiv ACTA-e , kontroverznog međunarodnog trgovinskog sporazuma kojem je cilj zaštita autorskih prava u čitavom nizu industrija, no koji se našao pod paljbom kritika zbog ugrožavanja sloboda na internetu. Protiv ACTA-e glasovalo je 478 članova parlamenta, a za njih svega 39. Suzdržanih je bilo 146.

Pobornici ACTA-e pokušali su danas ishoditi odgodu glasovanja, ali je njihov prijedlog odbijen. Štoviše, nekoliko članova parlamenta nosilo je anti-ACTA majice i transparente na plenarnoj sjednici.

Ovakav ishod glasovanja možda je bio za očekivati s obzirom da je prije današnje plenarne sjednice sporazum odbilo svih pet odbora Europskog parlamenta kod kojih je bio na razmatranju.

ACTA bi od zemalja potpisnica zahtijevala uvođenje drakonskih ograničenja internetskih sloboda. Na izradi teksta sporazuma od 2007. je radilo više zemalja, uključujući SAD, Japan, Australiju, Južnu Koreju i nekoliko europskih zemalja. No u javnosti se za njegove moguće posljedice saznalo tek ove godine, kad se javno mnijenje u većini zemalja oštro postavilo protiv takvog sporazuma. EU je tako u veljači suspendirala ratifikaciju ACTA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:26