STARA PRAKSA

Jednostavan kućni trik otkit će vam jesu li borovnice dovoljno zrele i slatke

 /SHUTTERSTOCK

Borovnice, fine, plave, moćne bobice koje imaju malo kalorija, ali su bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima, mnogima su među omiljenijim voćem. Mogu se uzgajati čak i na balkonu, a zatim koristiti za pripremu raznih, slatkih, pa i slanih jela. Za njih se kaže da mogu poboljšati zdravlje srca, rad mozga i oporavak mišića, a kao i sa svakim voćem najbolje ih je jesti sirove. Onako zrele i slatke.

Iako njihova sezona počinje tek sredinom lipnja i traje do kolovoza, mogu se pronaći u brojnim trgovinama, a nerijetko se zna dogoditi da umjesto zrele i slatke bobice zagrizete kiselu i tvrdu bobicu. Neki to zamjeraju dobavljačima, tvrdeći da se dio nedovoljno zrelih borovnica namjerno pakira kako bi mogle dulje stajati u hladnjacima.

Srećom, postoji jedan jednostavan trik za određivanje koje su borovnice zrele i slatke, a koje kisele. Sve što vam treba je zdjela vode, piše Chowhound.com.

Kada u zdjelu s vodom ubacite borovnice, one zrele i slatke će potonuti na dno, dok će nedovoljno zrele i kisele plutati. Sve se svodi na to koliko šećera ima u svakoj bobici. Prema Allrecipesu, "zbog šećera, zrela borovnica ima veću specifičnu težinu od vode, tako da će potonuti". S druge strane, nedovoljno zrela borovnica ima manje šećera i nižu specifičnu težinu od vode, zbog čega pluta. Ista se praksa koristila među velikim proizvođačima u osamdesetim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 08:29