Rokove borovnice

Najfinije, najplavije i najmoćnije bobice: Čuvaju mladost mozga, poboljšavaju zdravlje srca...

 ROKO BAHAT
Naša kolumnistica Antonija Šarić posjetila je plantažu Dvoranci nedaleko od Zagreba

U općini Pisarovina na tri i pol hektara sretno raste 5500 biljaka. Svakoj se pristupa s posebnom pažnjom i velikom ljubavlju.

Budući da sezona borovnica počinje sredinom lipnja i traje do kolovoza, na plantažu Rokovih borovnica došla sam na sam kraj ovogodišnje berbe. Cesta koja vodi do plantaže borovnica, druge najstarije u Hrvatskoj koja postoji već 16 godina, uvija se kroz šumarke i livade, a putokazi koji su postavljeni uz cestu pomogle su mi da ne zalutam. Na samom ulazu u plantažu stoji drvena kućica s muralom simpatičnog Roka koji zadovoljno promatra i namiguje najboljoj i najplavijoj borovnici. Nitko ne zna kako Roko izgleda, ali čim sam došla, prišao sa širokim osmjehom na licu, ispružio ruku i rekao: “Bok, ja sam Roko”!

image

Antonija Šarić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Roko je, naime, iz obitelji pravnika, pa je tako i sam završio pravo, no sreću je pronašao na plantaži Dvoranci, mirnoj riznici najplavijih i najzdravijih borovnica. Ako se pitate zašto su baš Rokove borovnice najplavije i najzdravije, niste jedini, i ja sam bila znatiželjna.

- Takve su zbog ogromne količine ljepote, ljubavi i brige koju svakodnevno upijaju sa svih strana, a tretiraju se samo i isključivo s puno sunca i pažnje. Sigurno nekako i znaju da sam skroz zaluđen njima pa su i zato malo bolje od drugih - otkrio mi je.

Roko je ugostio i dinamični glazbeni duo, cura i dečko, koji su održali koncert njegovim borovnicama, što dovoljno govori o tome koliko voli svoje plave bobice.

image
HRVOJE ZALUKAR

Posađeno je čak devet sorti borovnica koje se obiru više puta. Svaka sorta u različitom vremenu zriobe varira i okusom i teksturom, ali i veličinom ploda

image
HRVOJE ZALUKAR
image
HRVOJE ZALUKAR

Za sve koji sumnjaju da ljubav i pažnja igraju najvažniju ulogu, sigurno će ih razuvjeriti kad kažem da Rokove borovnice imaju certifikat GlobalGAP koji predstavlja sam vrh standarda europske kontrole kvalitete proizvodnje voća i povrća te poštivanje dobre poljoprivredne prakse s naglaskom na brizi o zaposlenicima i okolišu. Vrlo je zahtjevno dobiti ovaj certifikat, i njegovo održavanje traži puno rada, ali on omogućuje uvid u cijeli proces proizvodnje, od podizanja nasada, sadnog materijala i radova u nasadu, preko rada vrijednih berača i pakirača, pa sve do isporuke svake pojedine borovnice. Iako Rokove borovnice ne napuštaju Hrvatsku, ovaj certifikat je jedini koji pruža mogućnost izvoza u Europsku uniju.

image
ROKO BAHAT

Prihranjuju se mineralima i nisu tretirane pesticidima. Sigurne su i zdrave za sve, uključujući trudnice, djecu i alergičare

image

Jedan od glavnih “kontrolora” kvalitete borovnica Rokova je vjerna četveronožna suputnica Žuja

ROKO BAHAT

Na plantaži, ispod ogromnog plavog neba veselo rastu Rokove borovnice, a osim što su tretirane s puno ljubavi, prihranjuju se mineralima i nisu tretirane pesticidima. Sigurne su i zdrave za sve, uključujući trudnice, djecu i alergičare. Tišina na plantaži ne postoji, ali zvukovi prirode su ugodni i tihi. Tu i tamo zatrepere krila ptica koje sjete na borovnice kako bi ih kušale, a čuje se i zujanje bumbara i pjev ptica.

Topla zemlja, mekana i bockava trava u kojoj se kriju sluzavi puževi godili su mojim bosim stopalima dok me Roko vodio kroz plantažu i pružao mi različite sorte borovnica kako mi ni jedna ne bi promakla.

image

Roko je ugostio i dinamični glazbeni duo, koji je održao koncert njegovim borovnicama, što dovoljno govori o tome koliko voli svoje plave bobice

ERNEST MAZAREKIĆ

Borovnice se obiru više puta, a svaka sorta u različitom vremenu zriobe varira i okusom i teksturom, ali i veličinom ploda.

- Do sada su se borovnice pokazale jako sretne u raznim kulinarskim kreacijama. Odlično su se snašle i u slatkim i slanim jelima renomiranih hrvatskih i stranih chefova i slastičara - priča Roko.

Ipak, on ih najradije jede svježe ubrane jer tako može najbolje okusiti raznovrsnost sorti koje krase nasad (čak 9 sorti!).

- Zadnje što me posebno oduševilo je sirova torta od borovnica koju mi je pripremila prijateljica Ivana - kaže Roko, koji još čeka da mu pošalje recept jer borovnice, nastavlja, jako vole provoditi ostatak godine u zamrzivaču pa se zimi svako malo okuša u nekom receptu od ljubitelja Rokovih borovnica!

image

Rokove borovnice našle u obliku sladoleda za pse u suradnji s Das Pas studijom, u događanju u Art Parku za donaciju skloništima za napuštene njuške

BORUT PLANČIĆ

Osim nas, ptice i psi obožavaju borovnice pa je jedan od glavnih kontrolora kvalitete borovnica Rokova vjerna četveronožna suputnica Žuja, ali i ptice koje se ne mogu odlučiti samo za jednu sortu, već odluče svaku bobicu samo malo probati. Tijekom sezone berbe, Rokovi su dani dugi i ispunjeni radom.

image
ROKO BAHAT
image
ROKO BAHAT

- Na kraju dana volim sjesti sa svojim borovnicama i promatrati plantažu kada se potpuno umiri, jer tada kreće prava gozba za životinjske stanovnike plantaže. Rode pokušavaju uloviti žabe, koje ih pak uspješno izbjegavaju uranjajući u jezero; Žujin lavež često rastrči divljeg zeca kojeg godinama pokušava uloviti, ali lukavac svaki put pronađe način kako da je izmori i nastavi nesmetano svojim putem. Kapljični sustav navodnjavanja borovnica idealno je mjesto za mlade ženke fazana koje liježu svoje potomke u gnijezda pa ih nerijetko pronalazim usred redova borovnica. Kada se dogodi iznimna tišina, unatoč činjenici da je cijeli nasad ograđen, iz obližnje šume put do borovnica znaju pronaći i srne. Uz voluharice, krtice, ima tu i zmija, poljskih miševa i ostalih životinjica. Sve to priroda sama kontrolira pa se ja ne petljam previše već samo promatram izdaleka. Ovdje su svi dobro došli, bez obzira na to s koliko nogu hodali - objašnjava.

image

Rokove borovnice ove godine bile su energetski boost trkačima Zagreb Runnersa za nedjeljni sljemenski maraton

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Ideja Rokovih borovnica oduvijek je bila puno više od promocije nutritivnih koristi borovnica. Tako su se našle u obliku sladoleda za pse u suradnji s Das Pas studijom, u događanju u Art Parku za donaciju skloništima za napuštene njuške (odakle je stigla i njegova Žuja) i u raznim dječjim udrugama i školama za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju. Ove godine bile su energetski boost trkačima Zagreb Runnersa za nedjeljni sljemenski maraton, a na cjelodnevnom druženju u coffee shopu Luta pronašle su se i u slasticama mlade Martine Đođo i u Lutinim domišljatim dodacima uz kavu.

- Borovnice su mi pružile priliku za razne suradnje s divnim ljudima koje naizgled nemaju veze s konvencionalnom promocijom voća - veselo kaže Roko.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kako Roko voli kad su stvari jednostavne, za narudžbu borovnica potrebno je samo ispuniti online obrazac na web stranici. Budući da je kraj sezone borovnica pa su i količine ograničene, ako ste ih htjeli probati, možda ćete morati pričekati iduće ljeto. Naravno, uvijek ga možete i posjetiti na plantaži tijekom sezone berbe i vidjeti kako rastu najplavije i najzdravije bobice borovnice.

image

Na cjelodnevnom druženju u coffee shopu Luta pronašle su se i u slasticama mlade Martine Đođo i u Lutinim domišljatim dodacima uz kavu

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

ČUVAJU MLADOST MOZGA, POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE SRCA...

Osim što su megaukusne, borovnice su prebogate vitaminima i mineralima, pobjeđuju u kategoriji voća s najviše antioksidansa, gotovo pa i nemaju kalorija, održavaju cjelovito zdravlje organizma, čuvaju mladost mozga, štite zdravlje očiju, poboljšavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava, reguliraju šećer u krvi… Ostale supermoći su brojne: obiluju dijetalnim vlaknima i pektinom, sadrže folnu, salicilnu i elagičnu kiselinu, smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga na trbuhu i pospješuju mršavljenje, potiču proizvodnju dopamina (koji je odgovoran za dobro raspoloženje!), djeluju kao prirodni aspirin, razrjeđuju krv i smanjuju bolove, usporavaju proces starenja, imaju diuretsko djelovanje, sprječavaju infekcije mokraćnih puteva i bubrega, potiču probavu i olakšavaju probavne smetnje, smiruju menstrualne tegobe, jačaju kosti i pomažu u suzbijanju reumatičnog artritisa, osteoartritisa i gihta, sprječavaju gubitak koštane mase nakon menopauze, liječe bolesti grla i pluća, povoljno djeluju na kožne bolesti i infekcije, čuvaju elastičnost kože, potiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore, smanjuju vjerojatnost pojave i ozbiljnost alergija, poboljšavaju rast kose...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:12