malo pripazite

Kako da buket tulipana potraje? Ako aspirin nije pomogao, vjerojatno radite krivo jednu stvar

 Steffen Trommer, Unsplash
Tulipani kao glasnici proljeća, poželjan su odabir, jer će u vazi svojim veselim bojama podići i osvježiti svaki prostor

S dolaskom proljeća svi si mi želimo podići raspoloženje svijetlim bojama i zelenilom, i ukrasiti svoj dom raznim cvjetnim aranžmanima kako bismo stvoriti proljetnu atmosferu. Tulipani kao glasnici proljeća i za mnoge oličenje elegantnog cvijeća, koji svojim izduženim stabljikama, kupastim cvjetovima i laticama u najljepšim prirodnim bojama čine proljeće posebnim, poželjan su odabir, jer će u vazi svojim veselim bojama podići i osvježiti svaki prostor.

Mnogi pogrešno vjeruju da ovaj glasnik proljeća dolazi iz Nizozemske. Zapravo je u Europu stigao u 16. stoljeću iz Turske, a od tamo iz Irana, gdje se smatrao simbolom mira i sklada. Tulipan je dugo inspirirao pjesnike, a njegove svijetle boje ogledaju se na mnogim platnima poznatih umjetnika. Danas, baš kao i nekada, i dalje fascinira nevjerojatnom ljepotom i raznovrsnošću sorti.

image
Colin Maynard, Unsplash

REZANI TULIPANI

Kada je riječ o rezanim tulipanima, njihov lijep i privlačan izgled lakše je očuvati nego što mislite. Rezani tulipani obično traju od pet do 12 dana, ali morate znati da su teške "pijanice", stoga je važno da u vazu redovito dolijevate vodu.

ŽELITE DA TULIPANI STOJE RAVNO?

Ako želite da vaši tulipani stoje uspravno u vazi za večeru koju priređujete ili neku posebnu prigodu, preporuka je da ih izvadite iz vaze, čvrsto ih umotate novinama u konusni oblik, vratite u vodu i držite u mračnoj sobi preko noći. Kada ih ujutro odmotate, bit će savršeni! Tada se sjetite da treba rotirati vazu kako biste spriječili da se okreću prema svjetlu.

ZAŠTO SE TULIPANI "OBJESE"?

Ne brinite, nisu mrtvi. Tulipani koriste vodu kako bi nahranili svoje stabljike, što znači da su samo žedni nakon putovanja do vas. Pomozite im tako što ćete ih obrezati, staviti u vodu i ostaviti preko noći. Ujutro više neće izgledati uvenulo.

image
Alisa Anton, Unsplash.

KAKO POSTIĆI DA POTRAJU DUŽE

1. Podrežite svoje tulipane: Uvijek ih podrezujte pod kutom kako biste osigurali što veću površinu za hidratiziranje.

2. Stavite ih što prije u vodu: Tulipani, poput svog cvijeća, koriste vodu kako bi učvrstili svoje stabljike i zato je bitno da se što prije nađu u vodi.

3. Pronađite im dom iz snova: Držite tulipane daleko od izravne sunčeve svjetlosti i radijatora (oni će dehidrirati stabljike) i voća (oslobađa plinove zbog kojih će izblijediti).

4. Mijenjajte im vodu: Tulipani ne vole "piti" prljavu vodu, zato osvježite vazu svježom vodom svakih nekoliko dana i svaki put izrežite stabljike 1 cm.

5. Ako odlazite na kraći put i ne želite da vam ovo lijepo cvijeće uvene, stavite buket u vlažne novine na donju policu hladnjaka.

6. Ako je buket bio izložen direktnom suncu, ostavite ga u ledenoj vodi preko noći. Ujutro će cvijeće izgledati kao nakon rezanja.

7. Aspirin ili tableta aktivnog ugljena u vodi, također može pomoći da vaš buket izgleda svježe i potraje duže.

image
Debby Hudson, Unsplash

SIMBOLIKA TULIPANA

Postoji stara perzijska legenda o kralju Farhadu, koji se bacio s litice, jer nije mogao preživjeti smrt voljene. Na tom je mjestu raslo prekrasno crveno cvijeće - tulipani, koji su postali simbol bezgranične ljubavi. Ali postoji puno sorti, a ovisno o boji latica, mogu imati različite simbole.

Buket crvenih tulipana daje se kao znak strastvene ljubavi, ljubičasti je simbol prijateljstva i dubokog poštovanja, a bijeli znak isprike i pomirenja. Potonji također svjedoče o bezuvjetnoj ljubavi, za koju nema prepreka.

image
Taisiia Stupak, Unsplash

Ružičasti cvjetovi asociraju na nježnost i radost, narančasti dobro raspoloženje, a lila odaju priznanje talentu. Crni i ljubičasti tulipani nekada su se smatrali cvjetovima aristokracije, a danas su simbol plemenitosti.

Višebojni tulipani u cvjetnom aranžmanu smatraju se komplimentom za primatelja. Žuti tulipani, prema uzbekistanskoj legendi, čuvaju sreću i smatraju se simbolom radosti i sreće.

Plavi tulipani rezultat su posebno dugog rada uzgajivača i mašte sanjara koji žele dobiti na poklon neobično cvijeće. Zapravo, ovo je još uvijek isti standardna ljubičasta nijansa koja se, pod određenim uvjetima osvjetljenja, čini plavim. Vjeruje se da plavi cvijet simbolizira sreću i prosperitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 21:28