Na dohvat ruke

Ove namirnice otklanjaju neugodan osjećaj mučnine u tren oka. Ne trebate tablete

 LAYLABIRD/GETTY IMAGES
Odaberite neke od ovih namirnica ako želite spriječiti osjećaj nelagode i ublažiti grčeve u želucu i trbuhu

Skoro svatko je u nekom trenutku života osjetio mučninu, bilo da se radilo o testiranju za prijemni ispit, odijevanju za prvi spoj ili održavanju velike prezentacije. Čimbenici koji uzrokuju mučninu mogu biti različiti. Mučnina je često povezana s probavnom disfunkcijom praćenom povraćanjem, proljevom, bolovima i grčevima u želucu.

image
MARIDAV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za blaže simptome, poput jutarnje mučnine, jedenje nemasne hrane koja je laka za želudac ili pijenje piva od đumbira može pomoći u sprječavanju hladnog znojenja, kiselog želuca i vrtoglavice.

Postoje, međutim, namirnice koje u kratkom roku vrlo učinkovito otklanjaju ovaj neugodan osjećaj, a koje možete uzgojiti i sami. Evo nekih namirnica koje vam mogu pomoći.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Jabuka

Malo vlakana uvelike pomaže u uklanjanju kemikalija koje izazivaju mučninu iz vašeg sustava, ali previše vlakana odjednom može učiniti da se osjećate još gore. Tijekom dana grickajte umjereno hranu bogatu vlaknima kao što je cijela jabuka i hrskavo sirovo povrće. Pokušajte s umakom od jabuke ili sokom od jabuke ako imate problema s probavom čvrste hrane.

4 najpopularnije sorte jabuka koje možete uzgajati u vlastitom vrtu

Danas imamo više od 10 tisuća različitih sorti jabuka koje variraju po svom okusu, kiselosti, veličini i boji, a izabrali smo četiri najpopularnije desertne i kulinarske sorte koje vrijedi uzgajati u vlastitom vrtu.

1. GRANNY SMITH

Ime koje je praktički sinonim za jabuku, granny smith jedna je od najpoznatijih sorti jabuka u svijetu i jedan od najslavnijih izvoznih australskih proizvoda. Sorta je otkrivena igrom slučaja na odlagalištu kao sjemenjak 1868. godine te se pretpostavlja da je hibrid europske divlje i domaće jabuke.

Specifičnost ove sorte jest u tome što je odlična za kuhanje u pitama, no i za korištenje u svježem stanju budući da narezana zadržava svoju boju. To je hrskava jabuka, tvrdog, sočnog mesa bijele boje i kiselkastog okusa. Spada u kasne zimske sorte, a dozrijeva od sredine do kraja listopada.

2. JONAGOLD

Izvrsna desertna jesenska jabuka slatkasto-kiselog okusa, koju je u hladnom skladištu moguće uspješno čuvati nekoliko mjeseci. Berba je postupna tijekom druge polovice rujna i prve polovice listopada.

Jonagold je američka sorta koja je dobivena križanjem dviju sorti - golden deliciousa i jonathana. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna, meso je kremaste boje i savršena je za pripremu juha, smoothieja i prirodnih sokova.

3. IDARED

Najpopularnija sorta za uzgajanje na području zemalja bivše Jugoslavije. Vrlo rodna sorta jednostavna je za uzgoj, čiji se plodovi mogu dugo skladištiti u svježem stanju. Idared je američka sorta, nastala križanjem izvanredne sorte jonathan i sorte wagener, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine.

Riječ je o industrijskoj jabuci stvorenoj za preradu - sušenje, sok i slični proizvodi, a što se tiče okusa, plodovi idared jabuke slatkastog su, a opet kiselog okusa. Iako su najbolje kao svježe, ove jabuke odlične su za pripremu voćnih salata ili ukusnih kolača. Plodovi dozrijevaju u prvih desetak dana listopada.

4. GOLDEN DELICIOUS

Jedna od najkvalitetnijih američkih sorti jabuka omiljena je i uzgajivačima i potrošačima. To je jabuka koju je vrlo lako zavoljeti. Kožica ploda je nježna i tanka, a meso čvrsto, hrskavo i sočno.

Iznimno je slatka i obiluje sokom, zbog čega je odlična desertna jabuka, no može se koristiti i za voćne salate, kuhanje ili pečenje. To je zimska sorta koja dozrijeva polovicom rujna, boja ploda u vrijeme berbe je zelenožuta, a kasnije prelazi u zlatnožutu.

Krekeri

Hrana s visokim udjelom škroba - kao što su kruh i tost - pomaže apsorbirati želučanu kiselinu i smiriti mučninu u želucu. Škrobna hrana također može pomoći u apsorpciji želučane kiseline i smiriti želudac. Jedite polako kad god osjetite mučninu, jer je pametno ne opteretiti već uznemireni želudac. Također je dobra ideja držati šaku krekera na noćnom ormariću; pojedite nekoliko prije nego što ustanete iz kreveta može pomoći u ublažavanju mučnine ujutro.

image
@THEHARVESTKITCHEN/

Đumbir

Đumbir se još u staroj Grčkoj koristio kao vrlo učinkovit lijek protiv mučnine, a takvu tradiciju zadržao je i danas. Priprema se kuhanjem korijena. Također, utvrđeno je da kapsule đumbira u prahu smanjuju mučninu i povraćanje. Također možete probati šalicu čaja od đumbira, čašu piva od đumbira, nekoliko kolačića od đumbira ili komadić slatkiša od đumbira. Ukiseljeni đumbir, kakav obično dolazi uz sushi, također može pomoći.

Ledene kockice od đumbira

Pomiješajte 1½ šalice vode, izribajte manji korijen đumbira, ½ jabuke i sok od ½ limuna (za dodatnu slatkoću, slobodno iscijedite 1 žlicu meda) dok smjesa ne postane glatka i kohezivna. Ne brinite o guljenju đumbira ili jabuke - ionako ćete sve ocijediti. Nakon što ste sve izmiješali, stavite sitno sito na staklenu mjernu posudu i ulijte smjesu. Žlicom istisnite sok, propuštajući i posljednju kap. Ulijte svježi, procijeđeni sok od đumbira u šupljine posude za led i ostavite da se zamrzne preko noći. Ovisno o veličini vaše posude za led, imat ćete najmanje dva tjedna kockica za korištenje.

Pogledajte u videu kako napraviti mali začinski vrt u domu!

Kumin

Kumin je još jedan začin u obliku sjemenki. Pripremite ga kao čaj i u trenu ćete se riješiti mučnine. Utječe na izbacivanje plinova iz organizma.

Bosiljak

Bosiljak je biljka koja je neoizostavni dio kuhinjskih začina, ali i fenomenalan lijek protiv mučnine. Regulira rad probavnog trakta i otklanja osjećaj mučnine.

Grančica metvice

Sama osvježavajuća aroma može biti dovoljna da se osjećate bolje, ali žvakanje svježe mente ili ispijanje šalice čaja od metvice smatra se učinkovitim lijekom za mučninu. Duboko disanje i druge tehnike opuštanja također mogu biti od pomoći.

Voda

Mali gutljaji iz čaše obične vode pomoći će vam da ostanete hidrirani — i izbjegnete glavobolje koje često prate mučninu. Započnite polaganim ispijanjem malih količina dok ne osjetite da možete probaviti veću količinu. Ispijanje tekućine sprječava hidrataciju, ali previše pijenja odjednom može pogoršati mučninu.

Orašasti plodovi

Nedostatak proteina može još više pogoršati osjećaj mučnine, stoga potražite hranu bogatu proteinima, poput orašastih plodova - čak i maslaca od kikirikija, sve dok niste alergični - koja se lako probavlja. Oni će vam brzo nadoknaditi iscrpljenu energiju i pomoći vam u suzbijanju mučnine. Ali ako se borite protiv virusa, orašasti plodovi i proteini mogu pogoršati mučninu. I pripazite, budući da se proteini i masti sporo probavljaju, mogu povećati mučninu [kada se konzumiraju] u velikim količinama.

Sportska pića

Većina sportskih napitaka sadrži elektrolite natrija i kalija, koji pomažu vratiti sportašu potrošene hranjive tvari. Mali gutljaji napitaka bogatih elektrolitima prikladni su za poticanje hidratacije i nadoknadu elektrolita izgubljenih tijekom povraćanja. Iako možda niste za sport, sportski napitci mogu čak i nesportašima pomoći da se osjećaju bolje kada pate od mučnine.

Banana

Ako vam je mučnina popraćena dehidracijom ili ako ste povraćali, grickajte komad ovog voća. Banane mogu pomoći u obnavljanju kalija, koji se često iscrpljuje kao posljedica proljeva i povraćanja.

UZGOJ BANANE

Banane možete uzgajati na otvorenom ili u loncima. Ako ih uzgajate u loncima, u ljetnim mjesecima ih iznesite na otvoreno. U hladnijim klimama moguće ih je uzgajati u staklenicima. U tom slučaju treba paziti da temperature budu u rasponu od 19 do 30 Celzijevih stupnjeva.

TLO

Bananama je potrebno bogato, humusno, rastresito tlo s visokim postotkom vlage i Ph 5,5 - 7. Pri odabiru mjesta sadnje važno je imati na umu da ono bude u zavjetrini, s obzirom na to da vjetar može oštetiti relativno krhke listove.

Pri sadnji imajte na umu da se radi o prilično visokim i razgranatim biljkama, koje vole dosta prostora, pa ih sadite na udaljenostima od barem tri metra.

TEMPERATURA

Morate biti svjesni da banane potječu iz tropskih područja, stoga će im za rast odgovarati topla i osunčana mjesta. Ne podnose temperature niže od 16 stupnjeva. Unatoč tome što vole puno svjetla, ne vole direktno sunce. A prilično su osjetljive i na strujanje vjetra, odnosno zraka (propuh), pa pripazite ako ih uzgajate u posudama.

VODA

Banana ima velike listove iz kojih svakodnevno isparava vlaga, a istovremeno voli visoku vlažnost zraka (60 %), stoga je potrebno dosta zalijevanja i prskanja listova, posebice ljeti. Zimi, u fazi mirovanja, slobodno prorijedite zalijevanje. Također, morate paziti na to da banana ne voli imati “mokre noge”, odnosno vlažnost korijenja. Zalijte je kada primijetite da je supstrat suh.

Prosječna visina je oko pet metara. Cvijet joj se naziva bananino srce

GNOJIDBA

U fazi intenzivnog rasta, posebno ljeti, obratite pažnju na prihranu. Dobro je prilikom zalijevanja u vodu dodati tekuće gnojivo, kako biste je dodatno potakli na rast i razvoj.

OREZIVANJE

Dobro je redovito uklanjati sve suhe i oštećene listove, kako biste potakli rast biljke.

PRIPREMA ZA PREZIMLJAVANJE

Kada nastupi hladnije vrijeme, potrebno je biljku pripremiti za prezimljavanje. Ako ste je posadili u vrtu, postoje dvije mogućnosti. Obje podrazumijevaju da odrežete listove. Ako imate mogućnosti, pažljivo otkopajte korijen i prebacite biljku u posudu u koju ste prethodno stavili kamenčiće ili crepiće (ostaci keramičkih posuda) za drenažu i dobru humusnu zemlju. Potom unesite posudu u zatvoreno (garažu, kuću, zimski vrt i sl,), gdje temperatura zimi ne pada ispod 16°C.

Ako je, pak, želite ostaviti posađenu u vrtu, skratite stabljiku na 1 do 1,5 metara visine, kako biste je lakše zaštitili. Zemlju oko nje dobro malčirajte (prekrijte suhim lišćem i slamom), kao i stabljiku. Kada ste to napravili, preko tako zaštićene biljke navucite najlon. Posebnu pažnju usmjerite na sam vrh, kako preko njega ne bi ušla vlaga i izazvala truljenje. Nažalost, za vrijeme jakih zima postoji mogućnost da vam se unatoč zaštiti gotovo cijela biljka smrzne. Zato preporučujem da je prebacite u teglu.

PONOVNA SADNJA NA OTVORENOM

Početkom proljeća, u travnju ili u svibnju, nakon mrazova, posudu s bananom iznesite u dvorište ili u vrt. Birajte dobro osvijetljeno mjesto, s time da postupno povećavate količinu svjetlosti kako izravno sunce ne bi spržilo još mlade listove. Biljka može ostati na otvorenom sve do kraja rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:54