VRTLARSKE TAJNE

Ovu biljku aromatičnog mirisa gotovo svakodnevno koristite u kuhinji, no znate li kako ju uzgojiti?

 /SHUTTERSTOCK
Ne zahtijeva puno brige, zbog čega ju sve češće možemo vidjeti kako u obliku grma ili živice krasi brojne okućnice i u kontinentalnom dijelu zemlje

Ružmarin je začinska, ukrasna i ljekovita mediteranska biljka koja raste u obliku grma aromatičnog, intenzivnog mirisa. Listići ružmarina, svježi ili osušeni, od davnina se koriste u kuhanju, a od njega se pripremaju i eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji zbog svojeg stimulirajućeg i okrepljujućeg djelovanja. Vjeruje se da ružmarin ima svojstva koja poboljšavaju koncentraciju, ublažavaju stres, smanjuju mentalni umor i potiču mentalnu jasnoću.

Ova izdržljiva biljka ne zahtijeva puno brige, zbog čega ju sve češće možemo vidjeti kako u obliku grma ili živice krasi brojne okućnice i u kontinentalnom dijelu zemlje, a uzgaja se i na prozorskim klupčicama, balkonima, terasama... Kada se grančica ružmarina protrlja prstima, miris postaje još intenzivniji, iako ne u tolikoj mjeri kao na Mediteranu, gdje biljci odgovaraju klimatski uvjeti i vlaga koju donosi vjetar s mora. Upravo je po tome i dobila naziv: ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis) dolazi od latinskih riječi ros i marinus, što zapravo znači "morska rosa".

image
/SHUTTERSTOCK

Nije ga teško uzgojiti, no neka pravila ipak postoje. Ukoliko ih se držite, rezultirat će bujnom i zdravom biljkom.

Ružmarin je višegodišnja biljka koja se može uzgajati u bilo koje doba godine. Travanj je odličan za sjetvu, a treba znati da klija teže od ostalih biljaka, pa se radije uzgaja putem reznica koje se stavljaju u malu posudu s kompostom te prekrivaju staklenom teglicom ili prerezanom plastičnom bocom. Kada se razvije korijen vrijeme je za sadnju u zemlju - poželjno u jesen ili zimu. Sadnica se može i kupiti, a prva tajna vrtlara za uzgoj ružmarina krije se u izboru tla. Naime, ružmarin uspijeva u dobro dreniranom, pjeskovitom tlu pH vrijednosti između 6 i 8.

Pri odabiru pozicije treba imati na umu da ružmarinu treba najmanje šest do osam sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno kako bi dobro napredovao. S obzirom na to da je otporan na sušu, zalijevanje je također jedan od važnih faktora. Potrebno ga je umjereno zalijevati, samo kada je površinski sloj tla suh. Ovo shvatite ozbiljno, jer pretjerano zalijevanje može dovesti do truleži korijena.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako bi se potaknuo rast biljke, potrebno ju je i orezivati. Rezidba u proljeće važna je zbog uklanjanja mrtvih ili oštećenih dijelova nakon zimskog perioda.

Ukoliko se uzgaja u kontinentalnom dijelu, prije pojave prvih mrazova poželjno ga je skloniti u zatvoreni prostor, posebno ako je riječ o mladoj biljci. Inače dosta dobro podnosi niske temperature te mraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:20