TERASA ZA POŽELJETI

Zelena oaza od 25 metara četvornih s povrtnjakom na zagrebačkoj Trešnjevci

 Studio Fulir
Vlasnica se obratila stručnjacima ne bi li joj pomogli urediti terasu površine 25 kvadrata s betonskom ogradom i tendom. Evo rezultata!

Zagrebačka Trešnjevka jedno je od najnapučenijih područja u gradu, stoga je miran i privatan kutak u tom kvartu nešto što imaju rijetki. Ipak, posvetite li se dosljedno toj ideji i zadatku, i to je moguće. Ana i Željka Kolak iz tvrtke Moj balkon pokazale su nam svoj posljednji projekt uređenja terase od 25 metara četvornih na trećem katu stambene zgrade u spomenutom kvartu i otkrile kako su one realizirale želje svoje klijentice.

image
Studio Fulir
image
Studio Fulir

Vlasnica terase poželjela je zelenu oazu, terasu na kojoj može boraviti u bilo koje doba dana, odmarati se, objedovati, čitati knjigu ili samo ispijati kavu.

- Projekt smo radili na postojećoj terasi koja nije imala nadstrešnicu, a zatečeno stanje sadržavalo je betonsku ogradu i postojeće pločice na podu, kao i tendu iznad staklene stijene kroz koju se izlazi na terasu. Riječ je o terasi dužine 12 metara, koja je na jednom dijelu široka 2,5 metara, a potom se sužava na 1,5 metara - opisuje Željka Kolak, krajobrazna arhitektica.

image
Studio Fulir
image
Studio Fulir
image
Studio Fulir

Željka je u suradnji s Anđelkom Rubešom, stručnom suradnicom za hortikulturu, vlasnici ponudila dva idejna rješenja koja udovoljavaju njezinim željama i zadanom proračunu. Prva stvar koja se morala riješiti bila je nadstrešnica koja nije postojala, a kako je terasa okrenuta prema zapadu, zaštita od sunca u poslijepodnevnim satima bila je nužna i s bočne strane terase. Osim toga, doznajemo da na terasi često puše pa je to bio dodatni razlog za postavljanje zaštite. Također, lokacija zgrade jako je blizu druge stambene građevine pa je trebalo omogućiti privatnost vlasnici za vrijeme boravljenja na terasi i u interijeru.

- Odlučili smo se za postavljanje pocinčane čelične nadstrešnice na širem dijelu terase koji je dulje izložen suncu, a ujedno je i dio namijenjen za odmaranje na ugodnoj sofi. Riječ je o perforiranoj nadstrešnici u crnoj boji s motivima koji nalikuju na male listove. Na jednom dijelu perforacije su šire zbog prolaska sunčeva svjetla kako bi biljke mogle uspješno rasti i ispod nadstrešnice - opisuje arhitektica.

image
Studio Fulir
image
Studio Fulir

Postavljene su i pomične žaluzine koje stvaraju zaštitu od pogleda za boravak u interijeru, osobito u večernjim satima.

Doznajemo da je vlasnica željela u svome prostoru imati mali povrtnjak u kojem može uzgajati začinsko bilje i razno povrće, poput papričica i krastavaca. Smjestili su ga na užem dijelu terase, u uzdignutoj gredici s potpornom mrežom, tj. mrežastom konstrukcijom, tako da se povrće može nesmetano penjati u vis dok istovremeno skriva neuglednu pregradu sa susjednom terasom kreirajući zeleni zid.

- Svaki naš projekt je individualan i zahtijeva individualan pristup. Tako su nadstrešnica, pomične žaluzine i uzdignuta gredica osmišljene za ovu terasu, a prema našoj ideji i izvedbenim nacrtima, izrađene su i stručno ih je postavio iskusni bravar iz tvrtke Zagreb-Sistemi - kaže Željka.

image
Studio Fulir
image
Studio Fulir

Kako bi brojnim biljkama na terasi osigurali prosperitet, uspješan rast i razvoj, a vlasnici olakšali zalijevanje, na terasi je instalirana voda kako bi se omogućilo postavljanje automatskog navodnjavanja. Doznajemo da taj proces u ovom slučaju nije bio kompliciran jer je kuhinja odmah s unutarnje strane zida na uskom dijelu terase, gdje je bio potreban jednostavan vodoinstalaterski zahvat. Na boravišnom dijelu terase, namijenjenom odmoru i opuštanju, osim ugodne sofe i malog stolića za ispijanje kave, na zid od poda do stropa postavljena je konstrukcija za zimzelenu biljku penjačicu koja će s vremenom kreirati zeleni zid. Riječ je o zvjezdastom jasminu koji širi ugodan miris terasom. U nastavku boravišnog dijela terase je stol sa stolcima na kojem se može objedovati.

- Tražili smo stol koji dimenzijama odgovara relativno malom prostoru, a koji se prema potrebi može produžiti. Upravo smo zato malo stablo breze posadili u bačvu s kotačima kako bi ga klijentica mogla pomaknuti i tako dobiti veći prostor za druženje i objedovanje za stolom. Trudimo se misliti na sve, zadovoljiti zahtjeve i riješiti probleme klijentima pa je tako na terasi smještena i škrinja za skladištenje jastuka, ormarić za vrtne potrepštine, a ispod uzdignute gredice je prostor za kante za zalijevanje. Kante služe za zimske mjesece kad se voda na terasi obavezno zatvara i isključuje navodnjavanje. Biljke treba zalijevati i zimi, puno rjeđe, ali ih se ne smije zaboraviti - kaže Željka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 14:10