PRIRODNO GNOJIVO

Rajčice, paprike i krastavci imat će jače korijenje i veće plodove ako u svojem povrtnjaku napravite ovo

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li znali da se kvasac može koristiti kao prirodno gnojivo za prihranu biljaka u povrtnjaku? Ova učestala praksa ne treba čuditi, osobito ako znamo da je kvasac bogat hranjivim tvarima poput vitamina B-skupine, biljnih hormona i minerala kalija i magnezija.

Ako se odlučite isprobati ovu metodu i pritom odaberete suhi pivski kvasac, samo ga ulijte u zdjelu tople vode (dakle, ni u vruću ni u hladnu) i dodajte malo šećera, što će pokrenuti proces fermentacije. Nakon miješanja ostavite da odstoji neko vrijeme dok se ne zapjeni. Zatim se može razrijediti vodom te koristiti kao gnojivo za sobno i prehrambeno bilje. Poput, primjerice, rajčica, paprika, krastavaca... Kad kvasac nabubri, ponovno se miješa kako bi se pospješio razvoj bakterija.

Budući da pretjerana upotreba kvasca kao gnojiva može uzrokovati neravnotežu hranjivih tvari u tlu i štetiti biljkama, treba ga kombinirati s prahom ljuski jajeta. Znači, u pepeo ili piljevinu poželjno je dodati smrvljene ljuske jaja. Smjesa se potom raspršuje oko biljke, pokriva se zemljom te se zalijeva razrjeđivanjem 15 grama pivskog kvasca u deset litara vode.

Također, kvasac može pomoći i u povećanju razine hranjivih tvari i poboljšanju strukture tla jer sadrži enzime koji mogu pomoći u razgradnji organske tvari prisutne u tlu, čime se povećava njegova plodnost.

Ako se ovaj tretman provodi tri puta godišnje, sadnice će rasti i imati jače korijenje i veće plodove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:07