BICIKLOM PO HRVATSKOJ

MLADI SLAVONAC KREŠIMIR HERCEG POKRENUO JE BICIKADEMIJU Mobilnu aplikaciju koja vas vodi kroz hrvatske destinacije idealne za bicikliranje

Mladi Slavonac i zaljubljenik u bicikliranje Krešimir Herceg pokrenuo je Bicikademiju - cikloturističku turu koja putem mobilne aplikacije vodi korisnika kroz destinacije idealne za obilazak na dva kotača. Zasad pokriva Slavoniju i Istru, no u pripremi su i ostali dijelovi Hrvatske

Cikloturizam je jedna od rastućih grana turizma u Europi. Hrvatska slijedi taj pozitivan trend i iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista željnih aktivnog odmora, koji hrvatske krajeve žele upoznati biciklirajući. No, sve je više domaćih turista koji su vikend-putovanja na obalu zamijenili za vikend-bicikliranje kopnenim djelom Hrvatske.

Tu potrebu domaćih i stranih turista prepoznao je Krešimir Herceg, mladi Slavonac i zaljubljenik u bicikliranje koji je osnovao udrugu Lima i pokrenuo Bicikademiju. Bicikademija je cikloturistička tura koja funkcionira tako da korisnik "skine" mobilnu aplikaciju, odabere destinaciju do koje želi proći na dva kotača, ali si rutu bira sam. Ovaj projekt zamišljen je kao škola, biciklisti kao studenti koji polažu ispite, odnosno destinacije, a regije kojima se biciklira predstavljaju studije.

Bicikademija je interaktivni koncept koji funkcionira tako da se bike student prijavi na web stranicu ili na aplikaciju, i automatski mu se odobravaju studiji (pet slavonskih županija i regija Istra), a svaki studij se sastoji od ispita (lokacija prirodne i kulturne baštine).

Bicikademija je interaktivni koncept: na web stranici ili aplikaciji polaznik dolazi do svih pet studija, kao i ispita koji ih prate.

Zadatak bike studenta je obilaziti ispite biciklom, a polaže ih na način da se fotografira s biciklom na zadanoj lokaciji. Nakon položenih svih ispita određenog studija, čeka ih nagrada sponzora. Tako da na zabavan način ljudi mogu učiti i aktivirati se vozeći bicikl - objašnjava Krešimir i dodaje da su u studenome prošle godine proširili Bicikademiju na Istru uz implementaciju na Android mobilne aplikacije.

- Aplikacijom smo olakšali polaganje jer se ne moraju mailom slati slike, a integrirane su i karte koje studenti mogu koristiti. Također, važno je istaknuti da je aplikacija, kao i cijeli projekt, besplatna za sve sudionike. Trenutačno je moguća samo za Android sustave, ali do kraja godine će biti omogućena i za iOS - dodaje Krešimir. Ono po čemu se Bicikademija razlikuje od ostalih cikloturističkih tura jest upravo to što Bicikademija ne zadaje ture, nego destinacije. Svaki sudionik, u ovom slučaju bike student, odabire sam put kojim želi ići do odabrane destinacije.

Tako bike student može birati teže i lakše putove, ovisno o pripremljenosti. U sklopu aplikacije uskoro ćemo imati i najposjećenije lokacije pa ćemo točno znati i ono što se studentima najviše sviđa - dodaje Krešimir i navodi da se zasad vozi u pet slavonskih županija - Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska te Vukovarsko-srijemska te u Istarskoj županiji koja je zastupljena s dva studija.

Ukupan broj lokacija koje studenti mogu izabrati je 46. Krešimir Herceg i sam je odvozio sve ispite, no kao pokretač Bicikademije nije ih smio prijaviti. Kaže da je polaganje ispita vrlo jednostavno - dobiciklira se do željene lokacije, odnosno ispita, i obavi najobičniji selfi s biciklom.

- Nema roka. Potrebna je dobra volja i dobra veza, internetska, naravno - govori Krešimir i navodi da Bicikademija trenutačno broji više od 200 aktivnih korisnika, s tendencijom rasta, jer se stalno prijavljuju novi korisnici, a stiglo je proljeće i očekuje se znatan porast studenata zbog lijepog vremena. Krešimir nije na ideju o Bicikademiji došao slučajno. Već je sudjelovao u sličnim projektima, a i sam je biciklist. Želio je napraviti nešto za sve ljude poput njega - one koji vole aktivan život i bicikl, ali i one koji dolaze u obilazak hrvatskih regija.

Bicikademija je inovativni proizvod koji promovira određenu regiju kao poželjnu cikloturističku destinaciju. Na ideju sam došao nakon mnogo razgovora s prijateljima s kojima sam počeo raditi cikloprojekt Mali Pariz - Klakar prije nekoliko godina. Primijetili smo koliko sadržaja ima Slavonija u kulturnoj i prirodnoj baštini, a upravo to je ono što zanima cikloturiste.

Također, Hrvatska ima brojne slaboprometne ceste, tako da za početak nije potrebna dodatna infrastruktura. A uz to sve, cikloturizam predstavlja brzorastući trend u turizmu općenito. Tako smo osmislili proizvod koji predstavlja dodanu vrijednost za svaku regiju u kojoj se implementira.

Budući da nismo imali sredstava za tako zahtjevan projekt, čekali smo priliku koja se pružila 2014. na natječaju za strukovne udruge Ministarstva turizma, i tako je sve počelo. Uključio se i, kao sponzor, GIANT Hrvatska, tako da smo mogli osigurati i vrijedne nagrade za najuspješnije - govori nam Krešimir i dodaje da početak implementacije ne bi bio moguć bez sufinanciranja Ministarstva turizma koje svake godine raspisuje natječaje za strukovne udruge.

Planiramo marketinške kampanje na vanjskim tržištima, ali i širenje na regije izvan Hrvatske. Također, na web stranici prikazujemo primjere najbolje prakse iz Europe i svijeta (kontaktiramo i organizacije, lokalne uprave i osobe koje se bave takvim stvarima) i intervjuiramo osobe koje pokazuju kako se biciklom može puno toga obići i napraviti, poput Hrvoja Jurića, Maje Bonačić i Filipa Mrvelja - dodaje Krešimir.

Spomenuti Filip Mrvelj, hrvatski 3D street art umjetnik, oduševio se Bicikademijom i dosad je, zbog poslovnih obaveza, položio samo nekoliko ispita od Vukovara do Nove Gradiške, no u šali kaže da nije prošao sve ispite, ali one koje je položio, položio je iz prve. Koncept Bicikademije oduševio ga je odmah. Ideja da se mogu voziti biciklom i u usto vrijeme natjecati sa samim sobom, učiti nešto, upoznavati nove krajeve, mene je više nego oduševila. Najviše me se dojmio taj osjećaj avanture koji imate dok polažete ispite.

Filip Mrvelj prošao je ispite u okolici Vukovara.

Naime, prije svakoga ispita/vožnje malo se pripremate vezano za rutu, vremensku prognozu i slično. Kad dođe dan vožnje, cilj je položiti ispit, što meni kao osobi koja voli imati male ciljeve i dostizati ih, a ujedno putem uživati u novim kilometrima i krajolicima, predstavlja veliko zadovoljstvo - dodaje Mrvelj.

Mrvelj se, kako kaže, još školuje, baš kao i bračni par Križan, koji su dosad položili sve ispite u Slavoniji i Baranji. Profesor kineziologije i tekstilna tehničarka često prihvaćaju nove izazove, a prije Bicikademije već su na biciklu prošli cestovne rute u zavičaju te ih je Bicikademija motivirala da probaju nešto novo. Križani su u 10 ruta prošli cijelu Slavoniju i Baranju, a biciklirali su zajedno.

Položili smo cijelu Bicikademiju, a najviše me se dojmilo saznanje da mi zapravo jako malo poznamo Hrvatsku. Jedno je upoznati je iz perspektive automobila, a drugo na dva kotača. Autom samo projurite, vezani ste za autocestu, a bike nudi mala, nepoznata mjesta, dušu njihovu, kao i manje poznate lokalitete na koje vas ne upućuju kao turista - govori nam Goran Križan koji se slaže sa suprugom u vezi s tim da im je, iako su ispite polagali pet mjeseci, školovanje u Bicikademiji prebrzo prošlo, a ispiti nisu bili zahtjevni.

- Sama činjenica koliki su kilometri pred nama tjerala nas je da se malo zamislimo. No, kad krenete okretati pedale, sve nestane, osjetite veselje 'uspjet ću položiti još jedan ispit', i tako iz ispita u ispit, novi izazov. Danas kad prođem autom pokraj određene točke zaigra mi osmijehom - tu sam bila s biciklom - govori Ivančica Križan koja bi svakome preporučila Bicikademiju. Goran je toliko bio oduševljen da si je sam počeo zadavati lokalitete i rute i u drugim županijama koje još nisu uključene u Bicikademiju, poput Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke i Primorsko-goranske.

Filip Mrvelj također navodi da je poseban doživljaj već poznate regije obići biciklom.

- Iako sam mnoge od tih regija prošao i prije, sasvim je drukčiji doživljaj kad to učinite biciklom. Spora vožnja, vjetar u kosi, pruža sasvim drukčiji doživljaj puta koji je pred vama. Sve je nekako sporije, intenzivnije, i to je jedna sasvim druga dimenzija putovanja - dodaje Mrvelj koji je s Krešimirom Hercegom napravio film "First Journey" zbog kojeg su pedalirali čak 1000 kilometara. Mladi umjetnik nada se da će se Bicikademija uskoro proširiti i izvan granica Hrvatske, a u šali govori da bi želio biti prvi student na razmjeni.

PRIPREMA JE NAJVAŽNIJE

Donosimo savjete za sigurno pedaliranje

1. Nosite kacigu

Uložite novac u kacigu jer ona doslovno čuva glavu. Kaciga je vrlo važna jer će spriječiti ozljede glave pri padu, u neočekivanim situacijama koje se mogu dogoditi kad biciklirate u prirodi i zaboravljenim prometnicama.

2. Nigdje bez rukavica

Rukavice su vam potrebne, posebno ako vozite mountain bicikl. Rukavice će spriječiti žuljeve, ali i klizanje ruku s ručki bicikla. Kada biciklirate na duge staze, sigurnost je najvažnija.

3. Nabavite tajice s postavom

Biciklističke tajice danas se većinom proizvode s postavljenim jastučićem na stražnjici koji sprečava bol u stražnjici pri dugotrajnom bicikliranju.

4. Štitnici za koljena nisu samo za djecu

Koliko god vjerujete u sebe i mislite da vam ne trebaju štitnici za koljena, razuvjerite se. Svaka zaštita je potrebna jer ste sami u prirodi.

5. Uložite u dobre naočale

Dobre sportske naočale glavna su oprema kad idete na cikloturističke ture. Pogled vam uvijek mora biti fokusiran na cestu, a naočale će vas štititi od sunca, kiše, prašine i svega što vam može narušiti vid.

6. Nauljite lanac

Bicikl mora biti ispravan, a ulje će spriječiti eventualno padanje lanaca i tako spriječiti i pad s bicikla. Također, pedaliranje će biti mnogo ugodnije ako je lanac nauljen.

7. Očistite blatobrane

Koliko god provjerili vremenske prognoze, vrijeme vas uvijek može iznenaditi ili negdje možete naletjeti na blato, a blatobrani će vas zaštititi ne samo od mrlja, nego i od toga da vam se namoči obuća.

8. Ne zaboravite na kit za popravak bicikla

Danas gotovo u svakom supermarketu i specijaliziranim trgovinama možete kupiti osnovni kit za popravak bicikla. Možete ga spremiti u torbu, a dobro će doći ako nakon mnogo kilometara bicikl "otkaže poslušnost".

9. Voda, voda i voda

Pripremite dovoljno vode. Ako nosite jednu bočicu, provjerite gdje je putem možete napuniti. Bicikliranje na duge staze je iscrpljujuće, puno ćete se znojiti, a tijelo mora biti hidratizirano.

10. Koristite obje kočnice

Prilikom kočenja koristite obje kočnice. Ako koristite prednju kočnicu, mogli biste pasti na glavu.

11. Slušalice ostavite doma

Znamo da idilično zvuči ideja da najljepše krajolike zemlje prolazite slušajući omiljenu glazbu, no to nije nimalo pametno. Kad biciklirate na nepoznatom terenu, važno je da ste svjesni okoline. Morate čuti što se događa oko vas, a to nećete moći ako vam u ušima svira.

12. Prometni znakovi vaši su saveznici

Znakovi će vam pomoći da pratite promet iako nikoga nema na cesti. Također, budite dobar sudionik u prometu i signalizirate drugim biciklistima i vozilima smjer kojim vozite i namjeravate li skretati.

13. Gledajte naprijed

Gledanjem u daljinu vidjet ćete što vas očekuje na cesti i na vrijeme ćete moći reagirati ako se ispred vas pojavi rupa na cesti.

Foto: Danijel Soldo i arhiva Bicikademije

Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:19