Investicija vrijedna 27,100.000 kn

Sisak je dobio novo klizalište

Ledena dvorana u obliku hokejskog paka nad podrumima stare pivovare

Industrijski grad Sisak ima svoju omiljenu zabavu - klizanje. Ime grada Siska vezano je i uz prve hokejaške utakmice održane 30-ih godina prošlog stoljeća i Športsko društvo “Slavija”. Rad u tvornici i klizanje tako se ovdje isprepleću već gotovo jedno stoljeće. Klizalište Zibel mjesto je uspomena, na kojem su mnogi Siščani naučili klizati, neki su se ovdje prvi put zaljubili uz program “Disco na ledu”, drugi se potukli...

Rekreacijski centar Zibel sagrađen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća na laganom brežuljku u neposrednoj blizini rijeke Kupe i njenih kupališta. Centar je osim otvorenog klizališta s tribinama, imao i dvoranu za stolni tenis, plesne dvorane i kuglane. Klizalište nikad nije natkriveno, što je bio u prvome redu problem Hokejaškom klubu Ina jer je klizanje bilo ovisno o vremenskim uvjetima te se klizalo samo zimi. No i rekreativci su maštali o produženoj sezoni. Tako je želja Grada dugo bila dobiti natkriveno klizalište.

Nova ledena dvorana koja je sagrađena na mjestu otvorenog klizališta Zibel ovih je dana prošla tehnički pregled te se svečano otvorila 27. siječnja, čime služeno počinje sezona klizanja u Sisku. U gradu koji čezne za nekim novim poslovima i tvornicama, ona bi mogla donijeti tračak optimizma.

Dvorana koja ima oblik hokejskog paka sagrađena je u gustom urbanom tkivu grada, slijepila se s njim i s preostalim dijelom njegove nekadašnje Nove pivovare Zibel, koja je sagrađena 1912. godine i čiji je veći dio srušen za gradnju Rekreacijskog centra Zibel. Ispod novog klizališta i dalje se nalazi sačuvan ogroman prostor skladišta, podrumi nekadašnje tvornice izrađeni od cigli. Tvornicu je nekoć podigla imućna židovska obitelj Alexander koja je bila vlasnik i Zagrebačke pivovare.

Ledena dvorana sagrađena je prema projektu projektnog ureda KAP4 iz Zagreba. Grad Sisak, koji je investitor projekta, uzeo je prije nekoliko godina kredit za ovu dvoranu, a investicija je vrijedna 27,100.000 kuna.

REKORDNO KRATKI ROK

- Radovi na rekonstrukciji Rekreacijskog centra Zibel i izgradnji nove Ledene dvorane započeti su u ožujku prošle godine. Cijeli projekt je trajao deset mjeseci, s time da su složeni radovi sanacije trajali nešto više od tri mjeseca, dok je sama gradnja odrađena u rekordno kratkom roku od šest mjeseci - kaže inženjer građevine Nikola Miletić, jedan od dva direktora tvrtke KAP4.

Radove je izvela tvrtka Palace iz Zagreba, a započeli su izradom složenog sustava armirano betonskih dubokih pilota koji čine osnovu temeljne konstrukcije nove dvorane.

- Unatoč objektivnim razlozima te nizu situacija koje su mogle usporiti i poskupiti gradnju, poput zatečenog stanja susjedne stare pivovare koja je zaštićeno kulturno dobro, izvođač radova je dao maksimum i uspio ispoštovati želju investitora sa završetkom krajem 2017., a sve kako se ne bi propustila sezona klizanja - rekao je Nikola Miletić.

Lokacija klizališta Zibel specifična je jer se nalazi doslovno nad povijesnom zgradom stare pivovare koja je bila jedna od prvih u ovom dijelu Europe. Zaštićeno je kulturno dobro.

- Pivovara danas nije u funkciji, dapače njeno stanje je dosta loše. Međutim, prostor je vrlo interesantan za neke buduće projekte koji se mogu razviti u sklopu sa sportskim centrom. Površina same podzemne pivovare je preko 1500 četvornih metara te se prilikom izrade projektne dokumentacije i izvođenja posebna pažnja posvetila da novi objekt ne ugrozi staru pivovaru. Uspjeli smo naći rješenje da armirano-betonski piloti mimoiđu stare zidine i svodove stare pivovare te tako ne ugroze njen prostor. S aspekta konstrukcije gornja nova dvorana mimoilazi pivovaru, ne opterećuje je, ali joj njen armirano-betonski temeljni prsten dobro dođe kao dodatni stabilizator. Kao njena kruna - objasnio je Nikola Miletić.

Nova sportska dvorana za hokej i klizanje na ledu tlocrtno je kružne forme promjera nešto većeg od 70 metara te površine od 6000 četvornih metara. Može ugostiti 2000 posjetitelja na sjedećim mjestima. Ima i dodatne sadržaje, svlačionice, ambulantu te se može polivalentno koristiti i za ostale namjene grada i sportskih klubova.

SVIJET HOKEJA

Zanimljive su i brojke gabarita. Dvorana je promjera 72 metra, što je znatan raspon koji je, kako kaže Miletić, savladan s parom betonskih greda na početku i kraju kružnog promjera te čeličnom rešetkom duljine 40 metara u sredini. Konstrukcija je oslonjena na skupine pilota i povezana armirano-betonskim prstenom. U konstrukciju dvorane ugrađeno je više od 4500 prostornih metara betona. Čelična krovna rešetka teška je tek nešto manje od 200 tona. Samo klizalište je dugačko 60 metara i široko 30 metara.

- Tradicija klizanja na Zibelu, postojeći teren sa znatnom denivelacijom i potreba za pristupom dvorani iz više smjerova pridonijeli su da se kružna forma odabrala kao najpovoljnija. Želja je bila sačuvati posebnosti lokacije i otvorenog klizališta. Izvedivost samog rješenja bila je ključna jer se dvorana morala sagraditi unutar deset mjeseci i zadanog budžeta. Tlocrtna forma kruga kao simbolika hokejskog paka s ulaznim tuljcem koji priziva publiku u svijet hokeja je jaka i snažna simbolika poveznice Siščana i hokeja u Sisku - kaže arhitekt Nikica Tabain, drugi direktor projektnog ureda KAP4.

Forma laganog dvostrešnog krova dvorane sa sljemenom iznad borilišta čini akustični prostor koji će, dodaje arhitekt Tabain, pridonijeti natjecateljskoj atmosferi te navijačkom uzbuđenju i dinamici. Arhitekti nam opisuju ovu građevinu za sport.

- Objekt je jednostavne i snažne linije izvana uklopljene u sredinu stambenog naselja i postojećih okolnih sadržaja. Dvorana pazi na estetiku i ničime se ne nameće u prostoru, a opet je dovoljno snažna da prizove publiku i spremna u svakom trenutku pokazati svoju snagu, moć i natjecateljski duh. Budući rast i razvoj okolnih objekata i ostatka sportskog centra dvorana je spremna pratiti. Iznutra, dvorana je pregledna, akustična i fokusirana na borilište. Zbog svoje kružne forme ne pretendira niti jednu stranu već daje ravnopravan položaj svakom natjecatelju - opisao je Nikola Tabain.

Puno su im, dodaje on, pomogli pozitivni primjeri iz sličnih dvorana u Europi, a u smislu zadovoljavanja sportskih propozicija njihovi sportski prijatelji iz zagrebačkog Doma sportova.

- Tražili smo je li itko u svijetu napravio dvoranu za hokej iznad pivovare starije od 100 godina, međutim nismo našli ništa slično. Našli smo hokejašku dvoranu s hokejaškim terenima na kat, to bi se u Zibelu moglo izvesti u nekoj budućoj fazi, u nekoj ludoj budućoj fazi - smije se Nikola Miletić.

Osim rekreacijskog klizanja, sportskog klizanja i hokeja, dvorana je zamišljena tako da se jednostavno uz određene intervencije lako može transformirati i za ostale namjene kao što su košarka, nogomet i slično, ali i za koncerte, izložbe i sajmove. Također je zamišljena kao “plug and play” sustav za eventualne buduće tehnološke nadogradnje ovisno o potrebama i namjeni dvorane.

"DESIGN AND BUILD"

Arhitektonski natječaj za Ledenu dvoranu bio je raspisan 2015. godine. Gradnja dvorane ugovorena je po sistemu ključ u ruke s fiksnim unaprijed ugovorenim iznosom za gradnju te “design and build” sistemom upravljanja projektom.

- Pohvalio bih spremnost Grada i izvođača da budu među prvima koji su prihvatili ovakav tip ugovora ‘design and build’. U takvom ugovoru izvođač je u obavezi, ali mu je i u interesu jer je za izvedbu dao garanciju, da sudjeluje i aktivno promišlja sve aktivnosti na izvedbi projekta. Pokazalo se to kao pozitivan primjer te je izostalo razno traženje alibija od strane izvođača zašto se nešto ne može ili može samo po drugačijoj cijeni, prebacivanja i dokazivanja raznih ‘krivica’, što u konačnici u pravilu kod javnih naručitelja rezultira probijanjem ugovornih rokova i cijene - objašnjava Nikola Miletić.

I za kraj još malo povijesti.

U Sisku je 1930. godine prvi put igrana utakmica hokeja na ledu, a 1934. je u sklopu Športskog društva “Slavija” osnovan klub hokeja na ledu, što je bio drugi klub u hrvatskoj odmah poslije Zagreba osnovanog četiri godine ranije.

U sezoni 1938./1039. klub je sudjelovao u jugoslavenskoj ligi, u Hrvatskoj diviziji s timovima iz Zagreba, Karlovca i Varaždina.

U SFRJ hokej se nastavio razvijati, osobito uz podršku Ine. Tako je Ina-Sisak više puta bila osvajala prvo mjesto u drugoj ligi državnog prvenstva, te nastupala u prvoj ligi.

Klub je promijenio ime u HK Sisak 2009. godine te u KHL Sisak 2010. godine. Sisak sada u središtu ima Adventsko klizalište na otvorenom.

Foto: Dragan Matić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:38