Popis provjereno lijepih mjesta

TOP MJESTA KOJA TREBA POSJETITI Ovo je 10 najljepših ulica u svijetu

Putovanja svijetom obogaćuju naše živote, šire nam vidike i omogućuju nam da stvaramo vrijedne uspomene i iskustva. Od brojnih živopisnih gradova prepunih predivnih zgrada pa sve do slikovitih prirodnih krajolika, nije lako izdvojiti najljepše svjetske lokacije za posjetiti, no zato uvijek dobro dođe popis provjereno lijepih mjesta na kojima ćete uživati u prizoru koji se prostire pred vama i možda snimiti koju dobru fotografiju za svoju kućnu galeriju. Izdvajamo deset dojmljivih ulica koje se nalaze na različitim stranama svijeta!

Godine 2011. u portugalskom gradu Águeda pokrenut je Umbrella Sky Project u sklopu godišnjeg Ágitagueda Art Festivala. Svake godine kada temperature znatno porastu i postane stvarno vruće, brojne uske uličice mjesta Águeda budu natkrivene šarenim kišobranima koji stvaraju sjenu i čine šetnju gradom mnogo ugodnijom.

U španjolskoj pokrajini Andaluziji nalazi se gradić Jerez de la Frontera poznat po svojem izvrsnom vinu. Uličice povijesnog centra ovoga grada obrasle su vinovom lozom koja raste uz zidove zgrada i svojim lišćem stvara dobrodošlu sjenu i zaštitu od sunca..

Ulice slikovitoga grada Chefchaouen u Maroku poznate su po svojoj paleti plavih boja kojima su već stoljećima obojene. Utemeljen 1471. godine Chefchaouen je nekada bio utvrda, a kroz stoljeća u grad se doselilo brojno židovsko stanovništvo koje je sa sobom donijelo tradiciju uporabe plave boje na ulicama kao podsjetnik na moć Boga. Posjetiteljima se preporučuje šetnja ulicama Al Hassan Onsar i Rue Outiw ili uskim stepenicama ulice Rue Bin Souaki u kojima su tonovi plave boje najdojmljiviji.

Tisućljetni Stari grad Lijang u Kini pod zaštitom je UNESCO-a i poznat je po svojim brojnim kanalima i šetnicama. Bogata vegetacija, tradicionalna arhitektura i mnoštvo skulptura te brojni mostići samo su dio zadivljujućih prizora koje možete vidjeti ako se prošećete ulicama Qiyi, Wuyi ili Wenzhi.

Kanali Amsterdama prepuni brodova i ulice krcate šarenim biciklima čine ovaj nizozemski grad privlačnom destinacijom mnogobrojnim turistima. Brouwersgracht kanal sa slike jedan je od najpitoresknijih primjera ulične arhitekture, a sam je Amsterdam prepun šarmantnih gradskih ulica.

Ulica Lombard Street u San Franciscu jedna je od najposjećenijih atrakcija ovog američkog grada. Turisti se okupljaju u ovoj ulici kako bi promatrali vozače automobila koji pokušavaju navigirati uskim i kosim zavojima. Dovršena 1922. godine, ulica je projektirana tako da uspori vožnju automobilom niz strminu. Preporučena brzina za spuštanje niz ulicu je samo 8 kilometara po satu!

Dva ili tri tjedna svakog proljeća ulica Heerstrasse u Bonnu u Njemačkoj pretvara se u čarobni ružičasti tunel rascvjetalih stabala trešnje. Svakog travnja u centru Bonna cvatu japanske trešnje zasađene 1980-ih koje upravo ovu ulicu pretvaraju u jedno od najdražih turističkih atrakcija u gradu.

Bregagh Road u mjestu Ballymoney u Sjevernoj Irskoj ulica je prepuna velikih stabala breza. Drvoredi su uz cestu postavljeni u 18. stoljeću te stvaraju dramatičan prizor koji je iskorišten pri snimanju hit serije "Igre prijestolja" upravo zbog svoje upečatljivost.

Četvrt La Boca u Buenos Airesu u Argentini svakako je posebna. Ulica Caminito, koja funkcionira kao muzej na otvorenom, prepuna je zgrada oslikanih žarkim bojama koje je 1950-ih ukrasio argentinski umjetnik Benito Quinquela Martín kako bi oživio oronulu četvrt. Umjetnik je inspiraciju pronašao u starim limenim kućama koje su u 19. stoljeću gradili imigranti i koje su bile obojene u različitim pastelnim i jarkim bojama.

Slavna ulica Champs-Élysées, odnosno Elizejske poljane u Parizu, jedan je od najpoznatijih bulevara u cijelom svijetu. Pažljivo oblikovani drvoredi, brojne luksuzne trgovine, kazališta, hoteli i gradske kavane te brojni spomenici čine ovu ulicu simbolom velegrada. Champs-Élysées povezuje Trg Charlesa de Gaullea (Place Charles de Gaulle-Étoile) i Trg sloge (Place de la Concorde), a duga je gotovo dva kilometra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:55