DIZAJN CENTAR ZAGREB

GLOBAL CHILDREN'S DESIGNATHON Inovacija je sve

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti mališani su osmišljavali inovacije i tako svojim razmišljanjem i maštom pokušali utjecati na stvarne probleme. Rješenja nisu isključivo u tehnologiji, nego u inovaciji prevencije problema

Dizajn centar Zagreb drugu je godinu zaredom organizirao radionicu Global Children’S Designathon za djecu u dobi od 7 do 12 godina.

Uz stručno mentorstvo trideset i troje djece je prošli tjedan, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, zajedno s još 500-tinjak vršnjaka diljem svijeta, kreiralo inovativna rješenja za štednju pitke vode, njezino zagađenje ili nestašicu. Primjena design thinkinga koju koristi Designathon trebala bi biti dio obrazovanja od 1. razreda osnovne škole jer ova metoda, među ostalim, dokazuje da djeca mogu mnogo više nego što mi to odrasli mislimo.

Uz pomoć metode design thinkinga djeca su kreirala prototipove proizvoda kao ilustraciju njihova kreativnog razmišljanja na zadanu problematiku vode. Jedna se vrsta prototipova bavila uređajima koji pročišćuju vodu, poput robota koji plutaju morem ili vodama tekućicama na transporterima koji se pokreću na solarni pogon, dok im on ujedno pruža energiju za prikupljanje smeća i čišćenje vode.

Za slučaj nestašice vode djeca su kreirala prototip koji na principu vakuuma ispumpava vodu u uvjetima njezine nestašice na površini, a nekoliko je rješenja razvijeno za ispumpavanje vode kao posljedice velikih poplava.

Foto: Marija Gašparović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:31