MADE IN CROATIA

Hrvatski brend Fjakka oduševio svijet na ovogodišnjem sajmu IMM Cologne: ‘Naši proizvodi su posvećeni svima koji žele maksimalno uživati i koji su hedonisti‘

 ANTHONY TRABANO/

Fjakka, novi hrvatski brend posvećen uživanju na otvorenom predstavio se na ovogodišnjem internacionalnom sajmu IMM Cologne koji je nedavno završio (14. – 18.01.). IMM je najveći i najznačajniji europski sajam namještaja na kojem je moguće vidjeti nadolazeće novitete u dizajnu, a okuplja stručnjake u industriji i širu javnost.

image
ANTHONY TRABANO/
image
ANTHONY TRABANO/

Fjakka je po prvi put svjetskoj javnosti predstavila svoje nove proizvode: sjenicu Seclude, sjenilo Nuer i ležaljku Koltra. Pozitivne reakcije internacionalne publike mogu se pripisati 40-godišnjem iskustvu tvrtke Belina na kojem se temelji novi Fjakka brend, te ulaganju u vrhunski dizajn.

-Ovi proizvodi oblikuju nova iskustva. Naše ime inspirirano je mediteranskim konceptom fjake, uzvišenim stanjem u kojem čovjek naizgled ne radi ništa, ali postiže relaksaciju uma i tijela. Proizvodi ozivaju na uživanje, odmor, pobuđuju lakoću bivanja. Usporiti i uživati u trenutku danas je luksuz, a svaki naš proizvod osmišljen je kako bi ti trenuci bili vrijedni pamćenja - kažu iz poznatog hrvatskog brenda i dodaju kako su posvećeni njegovanju kulture života na otvorenom. Pritom u obzir, ističu, uzimaju suvremeni način života te njeguju rituale i navike koje su ostale u našem kolektivnom sjećanju. Pri odabiru boja i materijala inspirirani su mediteranskim krajolikom, kako bi evocirali boravak na plaži, uz stijene i mirisnu šumu.

image
ANTHONY TRABANO/
image
ANTHONY TRABANO/
image
ANTHONY TRABANO/
image
ANTHONY TRABANO/

-Osmisliti dobar proizvod za nas znači stvoriti i ugodnu atmosferu - tvrde.

Jednaku pažnju posvećuju i poticanju suvremenog izričaja i održavanju tradicije. Iako je Fjakka novi brend namještaja, njegov temelj čini tvrtka Belina s četrdeset godina iskustva.

-Iskoristili smo to znanje i vještine, posebice u proizvodnji tekstilne arhitekture kako bi u suradnji s industrijskim dizajnerima Filipom Havranekom i Kristinom Lugonja kreirali nove proizvode. Dobar dizajn za nas sadrži inovaciju, funkcionalnost, estetsku kvalitetu, visoku razinu održivosti i emotivnu komponentu. Ponosni smo jer naše iskustvo sudjeluje u stvaranju novih, živopisnih trenutaka - zaključuju.

Proizvodi:

Koltra

Dizajn ležaljke Koltra omogućuje jednostavno sklapanje naslona bez klasičnih i kompliciranih mehanizama. Rezultat je inovativni sustav sklapanja; polusjedeći položaj se kreira na način da se jastuk za glavu okrene oko osi, te on služi kao potpora. Dok je prednji dio (za noge) fiksan, stražnji dio (za leđa i glavu) se prilagođava ovisno o potrebi korisnika - omogućuje dvije različite pozicije. Također, potkonstrukcija je izvedena od savijenih cijevi te omogućuje vertikalno slaganje ležaljki. Radi se o potpuno novoj tipologiji ležaljke koja kao pojedinačni proizvod privlači pažnju, ali odlično funkcionira i kad se multiplicira.

image
ANTHONY TRABANO/
image
ANTHONY TRABANO/

Nuer

Oblik Nuer sjenila projektiran je u skladu s mogućim scenarijima korištenja vanjskog prostora - dobiven je zrakasto simetričan, tripartitni oblik koji se optimalno prilagođava velikom broju situacija. Stabilnost i otpornost vremenskim utjecajima je postignuta s tri stupa čiji je dizajn inspiriran konstrukcijom i detaljima brodske opreme jedrilica. Omogućeno je prilagođavanje i skidanje sjenila/jedra pomoću jednostavnog i intuitivnog sustava kolotura, bitve i brodskog konopca. Preciznost izrade i naglasak na detalje odaje počast pomorskoj tradiciji i znanju.

image
ANTHONY TRABANO/

Seclude

Seclude je inovativna sjenica koja pruža privatnu hedonističku oazu – istovremeno zaštićenu od sunca, i otvorenu prema krajoliku. Konstrukcija sjenice kadrira pogled prema okolišu zbog čega osoba koja leži u sjenici može doživjeti krajolik na različite načine, ovisno o njezinoj poziciji.

Ponuđene boje konstrukcije i tkanine inspirirane su mediteranskim biljkama i tlom evocirajući boravak na plaži, uz stijene i mirisnu šumu. Zahvaljujući prozračnim sjenilima i madracu, Seclude omogućuje udobno ležanje za minimalno dvije osobe. Aluminijska konstrukcija upečatljivog geometrijskog oblika uspješno se nadovezuje na postojeću hotelijersku arhitekturu, dok odabir boje određuje hoće li se više ili manje istaknuti u odnosu na okruženje.

image
ANTHONY TRABANO/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:07