#myceramics2

Izložba u zagrebačkom Modusu: Odnos keramike i arhitekture Nevije Barović Vukelić

 Modus Design Shop
U Modusu (Tkalčićeva 48, Zagreb) u subotu, 25. ožujka, u 12 sati otvara se izložba #myceramics2 autorice Nevije Barović Vukelić

Istraživanje materijala i eksperimentiranje sa oblicima, sklonost ka geometriji i čistim linijama, arhitekticu i keramičarku Neviu Barović Vukelić neizbježno dovodi do bliskog odnosa keramika - arhitektura, koji je u cijelom njezinom opusu vrlo izražen.

Uporabni predmeti ove autorice, već su neko vrijeme prisutni u Modusu gdje su izloženi i prihvaćeni sa poštovanjem i oduševljenjem.

Ovom izložbom Nevia razvija novi koncept naglašavajući igru sa plohom i novim odnosima na površini, pa tako nastaju reljefi, keramoskulpture, instalacije...

"Koristeći različite vrste gline i porculana, fascinirana sam mogućnostima reagiranja na njihovoj površini. Ta čudesna svojstva gline potaknula su me na stvaranje ploča (plitkih reljefa) kako bih tu mogućnost metarmofoze iskoristila za dobivanje različito strukturiranih površina. Korak dalje dogodio se dodavanjem novih elemenata ili boje pa je tako nastala "glinena slika", dok savijanjem ploča nastaju keramoskulpture, kod kojih je moja povezanost sa arhitekturom i sklonost geometriji, očita."

Keramika kao medij u kojem Nevia ostvaruje svoje kreativne zamisli omogućuje joj igru u različitim smjerovima, od reljefa do uporabnih predmeta, koji izloženi u Modusu čine poseban, čudesan svijet imaginacije.

Biografija:

Nevia Barović Vukelić rođena je u Zagrebu gdje je i diplomirala na Arhitektonskom fakultetu. Od 1987. godine radi kao profesor stručnih predmeta u Školi primijenjene umijetnosti i dizajna. Od 1997. godine bavi se dizajnom keramike. Član je ULUPUHA te je izlagala na brojnim skupnim izložbama - izmedu ostalih na 55. Zagrebačkom salonu, Oko stola i Doba nesigurnosti - ULUPUH, itd.

#myceramics2 je njena druga samostalna izložba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:21